Google+ To Φανάρι : Πρώτος νεκρός από κουνούπι

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Πρώτος νεκρός από κουνούπι

Εχουν νοσήσει 12 άτομα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ ένας νοσηλεύεται στη ΜΕΘ! Αύξηση των θανάτων αναμένει το ΚΕΕΛΠΝΟ 
Ρίτα Μελά
Ο πρώτος νεκρός του ιού του Δυτικού Νείλου είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα από την Αργολίδα, η οποία εμφάνισε εγκεφαλίτιδα, που στάθηκε μοιραία για τη ζωή της. ..

Ολες οι μονάδες υγείας της χώρας είναι σε εγρήγορση, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καθώς διανύουμε τις τελευταίες εβδομάδες την εποχή του κουνουπιού που μολύνει με τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Ηδη έχουν νοσήσει 12 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εβδομαδιαίας επιδημιολογικής έκθεσης του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ χθες το κέντρο ανέφερε άλλους δύο ασθενείς που χρειάστηκε να νοσηλευτούν, εκ των οποίων ο ένας μεταφέρθηκε αμέσως στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με εγκεφαλίτιδα.
Συνολικά, οι οκτώ εμφάνισαν βαριά συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση), ενώ άλλοι τέσσερις εμφάνισαν ηπιότερα συμπτώματα, παρόμοια με της γρίπης ή άλλης ίωσης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης, σε καθένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί.
Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού εμφανίστηκε πριν από περίπου τρεις εβδομάδες στην Αργολίδα. Οι εστίες της μόλυνσης, οι οποίες παραμένουν ενεργές, είναι το Ναύπλιο, το Αργος και οι Μυκήνες, στις οποίες καταγράφονται συνεχώς νέοι ασθενείς.

Οι λοιμωξιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρουν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να αυξηθεί τόσο ο αριθμός των νεκρών όσο και των ασθενών, ενώ δεν αποκλείουν την εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Γι' αυτό και οι ειδικοί συνιστούν να είμαστε ιδιαίτερα σχολαστικοί με τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια (σίτες, εντομοαπωθητικά, κουνουπιέρες κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου