Google+ To Φανάρι : Το προφίλ του "σωστού" Δημάρχου

Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Το προφίλ του "σωστού" Δημάρχου

​​Τι κι αν οι πόλεις ή περιφέρειες διαφέρουν μεταξύ τους και οι ανάγκες τους ποικίλουν, ανάλογα με τον πληθυσμό και τη γεωγραφική τους θέση; Ο "σωστός" ο Δήμαρχος εφαρμόζει ό, τι αρμόζει στην κοινή πολιτική της Βιώσιμης Ανάπτυξης...

Της Άννας Μπαλούμη
Εκείνο που επιδιώκει πρωταρχικά είναι η συνεργασία σε όλους τους τομείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την οργανωμένη Κοινωνία των Πολιτών, δηλαδή με τα ποικίλα επιμελητήρια, τους συλλόγους και τα σωματεία, τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς, τα Ιδρύματα, τα Πανεπιστήμια, τις διάφορες ΜΚΟ, ντόπιες και διεθνείς.

Σκοπός σ’ αυτή τη συνεργασία είναι αφενός μεν η συμμετοχή όλων αυτών στη νέα ανοιχτή ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που ονομάζεται και Συμμετοχική Δημοκρατία, αφετέρου η ανάληψη έργου σε συνεργασία με τον εκάστοτε Δήμο.

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα γίνεται μέσω μιας πλατφόρμας, όπου θα έχουν συγκεντρωθεί τα δεδομένα όλων των υπηρεσιών και των φορέων μιας πόλης, όπως η υπηρεσία ύδρευσης, η ΔΕΗ, τα Επιμελητήρια, τα Δικαστήρια, τα Συμβολαιογραφεία, τα Ειρηνοδικεία, τα Ληξιαρχεία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, οι Εφορίες, τα σχολεία και, γενικά, όλες οι υπηρεσίες που μπορούν να παρέχουν ψηφιακά δεδομένα των πολιτών και δεδομένα των ίδιων των υπηρεσιών στο σύστημα. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο δίκτυο πληροφοριών, ώστε κάθε πρόβλημα να μπορεί να λυθεί από επιτροπές της ΚτΠ, που θα ανοίγουν τα στοιχεία και θα βρίσκουν τη λύση, αν το θέσουμε κάπως απλοϊκά.

Φυσικά κανείς δεν εγγυάται την τύχη των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Εκτός από τη Συμμετοχική Δημοκρατία, άλλος τομέας συνεργασίας Δημοτικής αρχής και Κοινωνίας των Πολιτών θα αφορά, όπως είπαμε, την ανάληψη έργου, που πριν ανήκε εξ’ ολοκλήρου στο Δημόσιο ή στους Δήμους. Τα έργα που θα μπορούν να αναλάβουν δεν είναι ασήμαντα. Θα μπορούν μέσω συνεταιρισμών να αποκτήσουν πρόσβαση σε έργα όπως είναι η διαχείριση του νερού, των απορριμμάτων, της ενέργειας, της τροφής, των μεταφορών, της κοινωνίας της πληροφορίας και της τεχνολογίας.

​Ο Δήμαρχος θα φροντίσει να δημιουργήσει μια θερμοκοιτίδα καινοτόμων ιδεών, πλαισιωμένη από ειδικούς επιστήμονες, όπου θα αποθηκευτούν καινοτόμες ιδέες για να αναπτυχθούν σε ηλεκτρονικά ή άλλα καινοτόμα προϊόντα και, αφού κριθούν πως πληρούν τους όρους των πολυεθνικών και της αγοράς, θα διοχετεύονται προς χρήση.

Ένα από τα προϊόντα μπορεί να είναι η δυνατότητα να ελέγχει κανείς μέσω του κινητού ή του υπολογιστή του τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού του, να βρίσκει ηλεκτρονικά θέση στάθμευσης, να τσεκάρει την ουρά στο ταχυδρομείο από το κινητό του, να επιβλέπει τις λεωφορειολωρίδες και αν αυτές παραβιάστηκαν, να εντοπίζει παραβάτες ή να επιβλέπει διαδηλωτές μέσω έξυπνων ιπτάμενων συσκευών drones.

Η δημιουργία μιας «έξυπνης» πόλης είναι προτεραιότητα για το Δήμαρχο. Κάθε σωστός σύγχρονος Δήμαρχος πρέπει να συνεργαστεί με διεθνείς και εγχώριες ΜΚΟ, που έχουν ως αντικείμενό τους την εφαρμογή του Internet of Things , το οποίο σε συνδυασμό με το Industry 4o (ρομποτική στη βιομηχανία, στη γεωργία , στον αγροτικό τομέα, στις υπηρεσίες, στα καταστήματα, στα νοσοκομεία και σε εκατοντάδες άλλους τομείς) θα φέρει την πολυαναμενόμενη ψηφιακή επανάσταση, κατ’ άλλους την 4η βιομηχανική επανάσταση, που θα εξοστρακίσει χωρίς ελπίδα για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αυτούς που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν και να δημιουργήσουν τεχνητή νοημοσύνη, το 99% των ανθρώπων που δεν είναι «αναλυτές συμβόλων».

Την αποκαλούν και ‘’δίκαιη ‘’ ανάπτυξη γιατί, όλοι, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, μπορούν να έχουν πρόσβαση στα επιτεύγματά της μέσω ενός υπολογιστή ή έξυπνου κινητού. Για το λόγο αυτό ο καλός Δήμαρχος φροντίζει να έχει έτοιμη την ψηφιακή στρατηγική του. Άλλη μεγάλη ανησυχία ενός Δημάρχου της Νέας Εποχής (Α21) είναι να μην επιτύχει τους στόχους του Συμφώνου των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια. Το Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια παρουσιάστηκε επίσημα στις 15 Οκτωβρίου 2015 σε τελετή στο Ευρωκοινοβούλιο και υπογράφτηκε από εκατοντάδες δημάρχους. Πολλοί Έλληνες Δήμαρχοι το υπέγραψαν και ένας από τους επιβλέποντες φορείς είναι η ΚΕΔΕ. Καθορίζει τρεις πυλώνες δράσεων:
  1. Μέχρι το 2030 να έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 40% τα αέρια του θερμοκηπίου που προκαλούν την κλιματική αλλαγή
  2. Να γίνει προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
  3. Να υιοθετηθεί η ασφαλής , βιώσιμη και οικονομικά προσιτή ενέργεια.

Στο σημείο αυτό και μετά από πολλές διαβουλεύσεις για τις πηγές χρηματοδότησης, που συνήθως είναι δάνεια από ελληνικές και ξένες τράπεζες, αρχίζει ο Δήμαρχος να αναπλάθει βιοκλιματικά τις πλατείες, βάζοντας θορυβώδη συντριβάνια, τεράστιους ανεμιστήρες, τεχνητούς καταρράκτες που εργάζονται ολημερίς για να ρίξουν κατά 2 βαθμούς το μικροκλίμα της περιοχής. Κάνει κλιματική αναβάθμιση σε Δημοτικά κτίρια, πράσινα δώματα, κρεμαστούς και αυτοποτιζόμενους με βρόχινο νερό κήπους, διώχνει από την πόλη τα αυτοκίνητα με πεζοδρομήσεις, ποδηλατόδρομους, πλήθος μαραθώνιων, πλατφόρμες Car-sharing, ηλεκτρικά οχήματα και οχήματα χωρίς οδηγό, κινητά πάρκα τσέπης.

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος του θέματος της αειφόρου και βιώσιμης ενέργειας είναι το τέλος των ορυκτών καυσίμων, που θεωρούνται περιορισμένοι φυσικοί πόροι, και η αντικατάστασή τους από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο λιγνίτης , το φυσικό αέριο , ο άνθρακας θεωρούνται βρόμικη ενέργεια. Αρχίζει, λοιπόν, το κυνήγι των ΑΠΕ. Ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά αλλά και καύση απορριμμάτων είναι στο πρόγραμμα, που ήδη υλοποιείται. Η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, η κυκλική οικονομία, είναι επιβεβλημένη. Ανακύκλωση, επανάχρηση , αναερόβια χώνευση αποβλήτων για παραγωγή βιοαερίου και κομπόστ, αερόβια ξήρανση και πυρόλυση αποβλήτων για παραγωγή «βιοαερίου» ή πιο σωστά syngas , σύνθετου αερίου, που μόνο βιοαέριο δε λογαριάζεται, καθώς εκλύει διοξείδιο και μονοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο, υδρογονάνθρακες, διοξίνες και φουράνια, καύση βιοντίζελ από τηγανέλαια και ορυκτέλαια θεωρούνται ΑΠΕ.

Επίσης η επεξεργασία των αστικών λυμάτων θα δώσει νερό για το πότισμα των χωραφιών. Πόσο προσιτή οικονομικά θα είναι η «πράσινη ενέργεια» είναι ένα θέμα , γιατί οι ΑΠΕ είναι πανάκριβες εγκαταστάσεις και ήδη το ΕΤΜΕΑΡ εκτοξεύει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αν υπολογίσουμε πως περί τα 800 σπίτια χάνουν καθημερινά τη σύνδεση με το ρεύμα, καταλαβαίνουμε τι θα γίνει. Άλλη «καλή πρακτική» στην ενέργεια είναι και οι έξυπνοι μετρητές, τα ασύρματα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας.

Ένας Δήμαρχος και ένας Περιφερειάρχης της Βιώσιμης Ανάπτυξης μπορεί και πρέπει να βελτιώσει και τη Γαλάζια Ανάπτυξη, τον παράκτιο τουρισμό, την άντληση ενέργειας από τη θάλασσα, τη θαλάσσια συγκοινωνία, τη θαλάσσια επιτήρηση, τη ναυτιλία.

Όσο για το νέο πολιτιστικό μοντέλο, αυτό περιλαμβάνει νύχτες στα Μουσεία και μέρες στις δημοτικές βιβλιοθήκες. Τα παιδιά με την επίβλεψη μουσειο-παιδαγωγών κοιμούνται στα Μουσεία, όπου παίζουν παιχνίδια ρόλων και μυστηρίου. Στις βιβλιοθήκες απασχολούνται σε διάφορα παιχνίδια και άλλες εκδηλώσεις , μακριά από τη γονική επίβλεψη. Άλλη βέλτιστη πολιτιστική πρακτική είναι οι πεζοπορίες στα βουνά και στα μονοπάτια, ο γαστρονομικός τουρισμός, η προβολή των τοπικών παραδόσεων και εθίμων , τα καλύτερα των οποίων περνούν στην παγκόσμια άυλη κληρονομιά της Unesco.

Η εκπαίδευση είναι και αυτή σε αλλαγές. Ο Δήμαρχος πρέπει να προετοιμάσει φοιτητές για την κινητικότητά τους στην Ε.Ε. μαθαίνοντάς τους δωρεάν ξένες γλώσσες, να διευκολύνει το διττό σύστημα εκπαίδευση και κατάρτιση με σχεδόν δωρεάν πρακτική άσκηση σε εταιρείες, δηλαδή τσάμπα εργασία, να δώσει άδεια σε ΜΚΟ να εκπαιδεύουν τα παιδιά στην ανοχή στη διαφορετικότητα, στις ταυτότητες φύλου με τις «Θεματικές εβδομάδες».

Άλλες ΜΚΟ σε συνεργασία με το Δήμο της περιοχής τους απασχολούν τα παιδιά με διαδραστικά και βιωματικά παιχνίδια και σεμινάρια. Πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι και οι πολύχρωμες παρελάσεις «Περηφάνιας» που στηρίζονται από τον "σωστό" Δήμαρχο.

Οι πολιτιστικοί περίπατοι-πλάζες- στα μνημεία και τα άλλα αξιοθέατα είναι κι αυτή καλή πρακτική. Τα περισσότερα αρχαιολογικά μνημεία έχουν τεθεί υπό την αιγίδα της Unesco, κάτι που προσδίδει μεγαλύτερη αίγλη σε ένα μνημείο και το κάνει και παγκόσμια κληρονομιά. Η προώθηση της ιδέας του «παγκόσμιου χωριού» θα ωφελήσει στην «ειρήνη και την ομόνοια των λαών» , που δε θα έχουν πλέον σύνορα να φυλάνε, παρά θα παραφυλάει ο ένας τον άλλο μη φαγωθούν μεταξύ τους. Θα τους συνδέει η κοινή μοίρα της φτώχειας και της ανεργίας.

Φυσικά οι πλούσιοι θα ζουν σε περιφραγμένες κοινότητες για το φόβο των εξαθλιωμένων και απασχολώντας το μεγαλύτερο ποσοστό της κρατικής αστυνομικής δύναμης για την ασφάλεια τους.

Αυτό με λίγα λόγια θεωρούμε πως είναι το προφίλ ενός Δημάρχου που σέβεται την πίστη του στη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Τοπικής Ατζέντας 21 και 2030.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου