Google+ To Φανάρι : Πολλά βατράχια στον βάλτο της δημοσιογραφίας

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Πολλά βατράχια στον βάλτο της δημοσιογραφίας

Ένα από τα προβλήματα που πλήττουν διεθνώς το κύρος και την αξιοπιστία των ΜΜΕ, τα λεγόμενα fake news (ψευδείς ειδήσεις), ενδημούν στη χώρα μας από καιρό. Προχθές,...
στο «Βήμα», στην ηλεκτρονική έκδοσή του, γράφτηκε ότι με διάταξη σε νομοσχέδιο της Ολγας Γεροβασίλη δίνεται επίδομα σφραγίδας 50 ευρώ σε δημοσίους υπαλλήλους.

Η είδηση αναπαράχθηκε ταχύτατα από πολλές «έγκυρες» ιστοσελίδες, προτού γίνει γνωστό ότι ήταν ένα σατιρικό κείμενο που είχε γραφτεί εν είδει αστείου -και μάλιστα πριν από έξι μήνες- σε μια ιστοσελίδα η οποία δημοσιεύει φανταστικές ειδήσεις για να προκαλέσει το γέλιο και ονομάζεται vatraxi.gr!

Κι όμως, αυτή η είδηση ταχύτατα δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο και μάλιστα σε sites που περνιούνται για σοβαρά, όπως το iefimerida.gr, το protothema.gr, το athensvoice.gr κ.ά. Τα διάφορα sites αργότερα την αφαίρεσαν, αφήνοντας να χάσκει μια λευκή σελίδα με τη λέξη «error» (λάθος) στη μέση, εκεί όπου μόλις προ ολίγου κατακεραύνωναν την κυβέρνηση για το επίδομα.

Στον... καύσωνα
Η εφημερίδα που το άρχισε στην ηλεκτρονική έκδοσή της χθες απέδωσε το λάθος στον καύσωνα και στην καλοκαιρινή ραστώνη - και όχι φυσικά στην προχειρότητα αλλά και στην πολιτική σκοπιμότητα που γεννούν ολοένα και συχνότερα ανάλογες «ψεύτικες ειδήσεις»! Θυμίζουμε επίσης ότι το καλοκαίρι του 2015 η ΕΡΤ μετέδωσε στην πρωινή εκπομπή της την είδηση ότι «συνελήφθη σπείρα που έκοβε το χαρτί κουζίνας και το πουλούσε για χαρτί υγείας», κάτι που επίσης είχε γραφτεί ως αστείο σε άλλη σατιρική ιστοσελίδα.

Την ίδια περίοδο, η ιστοσελίδα iefimerida παρουσίασε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο Ελληνας πιλότος μαχητικού αεροσκάφους πήγε με F16 έως την Τουρκία για να κάνει ανάληψη 2.000 ευρώ από ΑΤΜ, παρακάμπτοντας τα capital controls - μια «είδηση» που είχε ανέβει σε γαλλική σατιρική ιστοσελίδα!
Ο δε αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης επέπληξε πέρυσι τον Νίκο Φίλη επειδή δήθεν ο τότε υπουργός Παιδείας σχεδίαζε να καταργήσει τα περισσότερα φωνήεντα από την ελληνική γλώσσα, κάτι που επίσης είχε δημοσιευθεί αρχικά σε σατιρικό site!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου