Google+ To Φανάρι : Σάλος για την «κλοπή» στις συντάξεις

Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Σάλος για την «κλοπή» στις συντάξεις

Ποιοι μπορούν να πάρουν πίσω 1.000 έως 3.000 €. Σιωπή από το υπ. Εργασίας
 Αντζυ Μαρίνου
Σ άλο προκάλεσε το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» σχετικά με την παράνομη παρακράτηση από 1.000.0000 συνταξιούχους των εισφορών του ΕΟΠΥΥ στις ακαθάριστες συντάξιμες αποδοχές, και όχι στο καθαρό ποσό της σύνταξης....

Οι θιγόμενοι «βομβάρδισαν» το τηλεφωνικό κέντρο της εφημερίδας αλλά και του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), όπως και του Συνηγόρου του Πολίτη, προκειμένου να μάθουν με ποιον τρόπο μπορούν να διεκδικήσουν το ποσό που τους αφαιρέθηκε παράνομα από τη σύνταξή τους επί μία εξαετία. Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο Εργασίας απέφυγε να πάρει θέση για το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σύλλογοι συνταξιούχων από διάφορα πρώην Ταμεία (ΤΑΠ ΟΤΕ, ΔΕΗ, τραπεζών κ.ά.) συγκεντρώνουν αιτήσεις από τα μέλη τους, προκειμένου να κινήσουν διαδικασίες διεκδίκησης των ποσών που παρακρατήθηκαν αδίκως.

Οι συνταξιούχοι προσπαθούν να πάρουν πίσω πάνω από 250.000.000 ευρώ, που έχασαν μέσα σε μια εξαετία από τις συντάξεις τους, καθώς τα ασφαλιστικά τους ταμεία παρακρατούσαν μεγαλύτερα ποσά από ό,τι έπρεπε. Οι συνταξιούχοι, ανάλογα με το ποσό της σύνταξης που εισπράττουν, έχασαν όλα αυτά τα χρόνια από 1.000 έως 3.000 ευρώ καθένας. Στο μεταξύ, απ' ό,τι φαίνεται, η εφαρμογή του νόμου σε ό,τι αφορά την κράτηση για υγειονομική περίθαλψη ήταν πολύ «ελαστική». Οταν το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας, το ΙΚΑ, ρωτούσε το υπουργείο Εργασίας (τον Νοέμβριο του 2016) να του επιβεβαιώσει αν ορθώς πράττει και παρακρατεί -με βάση τις οδηγίες που του έχουν δοθεί- την εισφορά του ΕΟΠΠΥ στο ονομαστικό ποσό των συντάξεων, υπήρξαν Ταμεία, όπως το ΤΣΜΕΔΕ, που επέλεξαν να μην ακολουθήσουν τη... γραμμή, αλλά να τηρήσουν το γράμμα του νόμου και έκαναν την κράτηση επί του καθαρού ποσού της σύνταξης.

«Πρόκειται για μία ακόμη τεράστια αδικία απέναντι στους συνταξιούχους, που διήρκεσε από τον Αύγουστο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2016» τονίζει ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος. «Η κυβέρνηση και οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί (Εφη Αχτσιόγλου και Γιώργος Χουλιαράκης) πρέπει να απαντήσουν αν θα επιστρέψουν άμεσα τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα» τονίζει. Υπενθυμίζεται πως το Δίκτυο των Συνταξιούχων έχει έτοιμη ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου κάθε ενδιαφερόμενος προσκομίζει την απόφαση συνταξιοδότησης και το ενημερωτικό σημείωμα του μήνα και το σύστημα υπολογίζει την παράνομη παρακράτηση και το ποσό που του οφείλεται.
Η «γκάφα»
Και ενώ οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα υφίστανται τις απώλειες από την άδικη παρακράτηση, στο Δημόσιο αρχικά η κράτηση για υγειονομική περίθαλψη επιβαλλόταν στο καθαρό ποσό.

Ολα αυτά όμως έως το 2013, όταν ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μάλλον υπέπεσε σε «γκάφα» και έδωσε οδηγίες η παρακράτηση να γίνεται στο μεγαλύτερο ποσό, δηλαδή στις ακαθάριστες συντάξιμες αποδοχές (αρ. πρωτ.116931/0092). Αξίζει να σημειωθεί πως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε προτείνει στον υπουργό να πράξει διαφορετικά, επισημαίνοντας πως μετά τις μειώσεις το ακαθάριστο ποσό της βασικής σύνταξης είναι πλασματικό και μπορεί να κριθεί αρνητικά στις περιπτώσεις που οι συνταξιούχοι προσφύγουν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, χωρίς φυσικά να εισακουστεί.
Η αδικία αποκαταστάθηκε το 2016 (με τον νόμο Κατρούγκαλου) και από τότε το ποσοστό παρακράτησης υπέρ υγείας γίνεται στο καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης και όχι στο εικονικό.
Ρομπόλης: Λύση χωρίς δικηγόρους και δικαστήρια
Για την ανάγκη άμεσης διόρθωσης της αδικίας που συντελέστηκε σε βάρος 1.000.000 συνταξιούχων μίλησε στη «δημοκρατία» ο ομότιμος καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή τροπολογία, μέσω της οποίας θα επιστραφούν τα χρήματα στους δικαιούχους τους. Το θέμα της επίλυσης της υπόθεσης δεν θα πρέπει να το αφήσουμε στους δικηγόρους και στα δικαστήρια, αλλά να λυθεί δίκαια και για όλους» υποστήριξε.

Εφόσον η παρακράτηση των εισφορών υγείας, καθ' όλη τη διάρκεια της εξαετίας, γινόταν στο ονομαστικό ποσό της σύνταξης (προτού γίνουν οι μνημονιακές κρατήσεις) και όχι στο καθαρό καταβαλλόμενο ποσό, σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη, η κυβέρνηση οφείλει να διορθώσει αυτό το λάθος.
«Το ποσό των 250.000.000 ευρώ θα πρέπει να επιστραφεί ή να θεωρηθεί ως αχρεωστήτως καταβληθέν. Μπορεί επίσης να συμψηφιστεί με παλιές ή μελλοντικές οφειλές των συνταξιούχων. Πάντως, πρέπει να τους αποδοθεί».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το ίδιο το υπουργείο Εργασίας πρέπει να δώσει τη λύση, προτού ξεκινήσει μπαράζ αγωγών από τους θιγομένους.
«Ή σεβόμαστε το κράτος δικαίου ή το υπονομεύουμε. Οποιος όμως το υπονομεύει, αργά ή γρήγορα θα το βρει μπροστά του» υποστηρίζει με έμφαση.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου