Google+ To Φανάρι : Σούπερ αντιβιοτικό από τα παλιά

Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Σούπερ αντιβιοτικό από τα παλιά

Εως 25.000 φορές πιο ισχυρή έγινε η βανκομυκίνη για να «τελειώσει» τα μικρόβια
Το σούπερ αντιβιοτικό, η βανκομυκίνη, που θεωρείται το αντιβιοτικό «ύστατης καταφυγής», τα τελευταία χρόνια είχε αρχίσει σταδιακά να χάνει την ισχύ της, καθώς τα μικρόβια μεταλλάσσονται και αναπτύσσουν ολοένα μεγαλύτερη αντίσταση. ...
Οπως όλα δείχνουν, όμως, ερευνητές του Τμήματος Χημείας του Ινστιτούτου Ερευνών Scripps στην Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον Ντέιλ Μπόγκερ, κατάφεραν να τροποποιήσουν την βανκομυκίνη και να την κάνουν έως 25.000 φορές πιο ισχυρή! Οπως δήλωσαν μάλιστα οι επιστήμονες, «οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιούν τη νέα τροποποιημένη μορφή βανκομυκίνης χωρίς να φοβούνται ότι θα εμφανισθεί αντίσταση σε αυτήν».

Η εν λόγω εξέλιξη είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική, καθώς τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποιούν για μια διαφαινόμενη σοβαρή απειλή ενάντια στη δημόσια υγεία, επειδή τα μικρόβια μεταλλάσσονται και αναπτύσσουν ολοένα μεγαλύτερη αντίσταση ακόμη και στα πιο ισχυρά αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της βανκομυκίνης.

Το συγκεκριμένο αντιβιοτικό χρησιμοποιείται εδώ και 60 χρόνια για την καταπολέμηση επικίνδυνων μικροοργανισμών, όπως ο σταφυλόκοκκος MRSA, που αντιστέκονται σε άλλα, λιγότερο ισχυρά φάρμακα. Σταδιακά, ωστόσο, τα βακτήρια άρχισαν να αντιστέκονται και στη βανκομυκίνη, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να προχωρήσουν σε δύο τροποποιήσεις του αντιβιοτικού. Η πρόσφατη τρίτη τροποποίηση όμως ήταν και η πλέον καθοριστική, καθώς αποκατέστησε τον ρόλο της ως «σούπερ αντιβιοτικό»!

Η βανκομυκίνη έγινε χιλιάδες φορές πιο δραστική, γεγονός που σημαίνει ότι έχει πλέον την ικανότητα να καταπολεμήσει μία επικίνδυνη λοίμωξη ακόμη και με πολύ λιγότερη ποσότητα αντιβιοτικού. Στις εργαστηριακές δοκιμές η εξελιγμένη βανκομυκίνη εξόντωσε βακτήρια που ήταν ανθεκτικά στις προηγούμενες μορφές της. Το αντιβιοτικό μάλιστα διατήρησε σχεδόν την ίδια αποτελεσματικότητα έπειτα από 50 «γύρους» έκθεσης στα συγκεκριμένα επικίνδυνα βακτήρια.

Τώρα θα πρέπει να ακολουθήσουν δοκιμές σε πειραματόζωα και σε ανθρώπους. Αν όλα πάνε καλά, όπως εκτιμούν οι ερευνητές, το νέο υπεραντιβιοτικό θα είναι διαθέσιμο σε περίπου πέντε χρόνια. Προηγουμένως όμως θα πρέπει να βρεθεί ένας ταχύτερος και φθηνότερος τρόπος παραγωγής της νέας μορφής του αντιβιοτικού, καθώς η τωρινή μέθοδος περιλαμβάνει 30 διαδοχικά βήματα.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου