Google+ To Φανάρι : Κάτι δεν πάει καθόλου καλά στα Βαλκάνια

Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Κάτι δεν πάει καθόλου καλά στα Βαλκάνια

Του Άρη Δημόπουλου
Για γερά νεύρα είναι το γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται πάνω από τα Βαλκάνια, περιοχή κατεξοχήν κρίσιμη και νευραλγική. Από τη μία η συνεχής επέκταση του ΝΑΤΟ που αναγκάζει τη Ρωσία να αντιδράσει, από την άλλη η διαφαινόμενη αντιπαλότητα μεταξύ Σέρβων και Αλβανών και στη μέση το...ζήτημα των Σκοπίων που δείχνει να αναζωπυρώνεται....

Τον κώδωνα του κινδύνου για ραγδαίες αλλαγές -αρχικά πολιτικές- ,κρούει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Σύγχρονης Δημόσιας Ανάπτυξης Ντμίτρι Σολόνντοφ, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

Ο ίδιος δεν αποκλείει άμεση αντίδραση της Ρωσίας, η οποία ανησυχεί ιδιαίτερα για τις πρακτικές του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Το Μαυροβούνιο φαίνεται πως ήταν απλά η αρχή.

Για τον ίδιο, επόμενος σταθμός είναι τα Σκόπια:
"Είναι περισσότερο μια πολιτική και όχι τόσο στρατιωτική απειλή, η πίεση που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω πάνω από τη Σερβία, η πΓΔΜ πιθανότατα θα προσκληθεί στο ΝΑΤΟ και βλέπουμε τη σταδιακή επέκταση του ΝΑΤΟ σε χώρες που ποτέ δεν ήταν στο πεδίο των συμφερόντων του. Αποτελεί ένα βήμα για την περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, πράγμα ιδιαίτερα ανησυχητικό".

Εξάλλου και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, εκφράζει την ανησυχία του για την "άσκοπη" ένταξη του Μαυροβουνίου στη βορειοατλαντική συμμαχία.

"Αυτό είναι ένα γεωπολιτικό έργο που δεν ενισχύει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, είναι προφανές. Πιθανόν να οδηγήσει σε πρόσθετες δαπάνες για τις χώρες του ΝΑΤΟ, επειδή το Μαυροβούνιο θα πρέπει να αναπτυχθεί στρατιωτικά", τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Την ίδια η Σερβία εκτός του ότι ετοιμάζεται να ζητήσει γενναίες αποζημιώσεις από το ΝΑΤΟ για τους βομβαρδισμούς του 1999, αναπτύσσει στρατεύματα πολύ κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, έπειτα από μία μίνι επιστράτευση.

Στην ουσία ο σερβικός στρατός προέβη σε μία ριζική αναδιάταξη δυνάμεων, προωθώντας συνολικά 6 ταξιαρχίες κατά μήκος των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο. Όπως αναφέρουν τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, οι ταξιαρχίες αυτές είναι ένα μείγμα των ειδικών δυνάμεων της χώρας, έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου