Google+ To Φανάρι : Παυλόπουλος: Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας περνάει και από την Αγια-Σοφιά

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Παυλόπουλος: Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας περνάει και από την Αγια-Σοφιά

Παρέμβαση ΗΠΑ σε Τουρκία για όσα έγιναν στην Αγια-Σοφιά
 
Μείζον πολιτικό θέμα αποτελεί η «απειλή» της Τουρκίας και το μήνυμα που έστειλε ότι οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον μπορεί να γίνει προσευχή μέσα στην Αγια-Σοφιά, αφήνοντας πάντα ανοιχτό το θέμα της πιθανής μετατροπής της σε τζαμί...

Στη λήξη του Καντίρ, της πλέον ιερής νύχτας του Ραμαζανιού, έγινε κλήση για την καθιερωμένη προσευχή μέσα από την Αγια-Σοφιά, παρουσία του επικεφαλής του Γραφείου Θρησκευτικών Υποθέσεων.
Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενος τον Βούλγαρο ομόλογό του έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα τονίζοντάς της ότι δεν είναι δυνατόν να μην σέβεσαι μνημεία και να θεωρείς ότι η ευρωπαϊκή σου προοπτική είναι ανοιχτή.
«Η έλλειψη σεβασμού προς την ιστορία και προς τον πολιτισμό αποτελεί ένα πολύ ισχυρό τεκμήριο ότι κάποιος δεν επιθυμεί τη φιλία και την καλή γειτονία. Ιδίως, μάλιστα, όταν έχουμε φαινόμενα τα οποία προσβάλουν την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά», υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ακόμα, τόνισε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, της ιστορίας, καθώς και του ευρωπαϊκού Πολιτισμού.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Στράτος Ευθυμίου απαντώντας σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Ελλάδα (η χώρα μας εγκαλείται, μεταξύ άλλων, για καταπίεση της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας), είπε ότι «η Τουρκία κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια».

 
Παρέμβαση ΗΠΑ σε Τουρκία για όσα έγιναν στην Αγια-Σοφιά
Μνημείο εξαιρετικής σημασίας για όλη την ανθρωπότητα αποτελεί η Αγια-Σοφιά, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών που έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία, μετά το... σόου που δόθηκε παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) και φυσικά είχε την έγκριση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Η Αγια-Σοφιά είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας, το καταλαβαίνουμε και το σεβόμαστε αυτό. Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγια-Σοφιά με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την παράδοσή της και την πολύπλοκη ιστορία της» δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ.
Όταν της ζητήθηκε να διευκρινίσει αν αυτή η τοποθέτηση σημαίνει ότι οι ΗΠΑ είναι αντίθετες στην ιδέα να μετατραπεί η Αγια-Σοφιά σε τζαμί, δήλωσε: «Δεν λέω καθόλου αυτό. Είναι μια περίπλοκη ιστορία και αναγνωρίζουμε ότι έχει μεγάλη σημασία για άλλες θρησκείες, πολλές θρησκείες. Και για αυτό απλώς θα ενθαρρύνουμε την τουρκική κυβέρνηση να το κάνει αυτό, για να το διατηρήσει».


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου