Google+ To Φανάρι : Πανευρωπαϊκή κατρακύλα για τα ακίνητα της Ελλάδας

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Πανευρωπαϊκή κατρακύλα για τα ακίνητα της Ελλάδας

Έντονο ενδιαφέρον από το εξωτερικό, ιδιαίτερα αυξημένη η εγχώρια ζήτηση
Οι χαμηλότερες τιμές πώλησης ακινήτων στην Ευρώπη καταγράφονται στην Ελλάδα. Ακόμη και σε ανταγωνιστικές αγορές, όπως είναι για παράδειγμα η Ιταλία, ειδικά για τουριστικά ακίνητα, η Ελλάδα παραμένει ακόμη πολύ πιο οικονομική λύση, ενώ και η Ισπανία, που είχε βιώσει μία από τις πιο σοβαρές κρίσεις στην ιστορία του real estate, έχει τιμές σχεδόν διπλάσιες σε σύγκριση με αυτές της Ελλάδας....


Παρότι το τελευταίο διάστημα καταγράφονται σταθεροποιητικές τάσεις, η ελεύθερη πτώση των τιμών των ακινήτων τα προηγούμενα χρόνια κατέστησε την κτηματαγορά στη χώρα μας τη φθηνότερη. Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της RE/MAX Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 18 χωρών.

Ενδεικτικά, το 2016 ένα διαμέρισμα θα μπορούσε να αγοραστεί με μέση τιμή ανά τετραγωνικό 922 ευρώ σε αστική περιοχή και 670 ευρώ στην ελληνική περιφέρεια. Στην Ελλάδα, δηλαδή, μία κατοικία 100 τ.μ. σε αστική περιοχή πωλείται κατά μέσο όρο προς 92.200 ευρώ και στην περιφέρεια προς 67.000 ευρώ.

Αντίθετα, οι υψηλότερες τιμές πώλησης ακινήτων καταγράφονται στο Λουξεμβούργο, όπου ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. σε αστικές περιοχές κοστίζει κατά μέσο όρο 754.100 ευρώ, ενώ λίγο χαμηλότερα, στα 638.700 ευρώ, πωλείται ένα αντίστοιχο διαμέρισμα στην περιφέρεια. Από κοντά και οι τιμές πώλησης ακινήτων στην Ελβετία, όπου μία κατοικία 100 τ.μ. σε κάποια μεγάλη πόλη κοστίζει κατά μέσο όρο 754.100 ευρώ, ενώ λίγο χαμηλότερα, στα 638.700 ευρώ, κοστίζει η αγορά ενός αντίστοιχου ακινήτου στην περιφέρεια.

Τη φετινή χρονιά, πάντως, η κτηματαγορά στην Ελλάδα δείχνει σημάδια ανάκαμψης και αυξανόμενης τάσης σταθερότητας, με ελπίδα για ακόμα καλύτερες προοπτικές στο άμεσο μέλλον. Η πρόβλεψη είναι θετική, αναμένοντας σταθερές τιμές για τα διαμερίσματα και τους άλλους τύπους ακινήτων σε αστικές περιοχές αλλά και στην υπόλοιπη χώρα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό και η αύξηση της εγχώριας ζήτησης, οι ελκυστικές τιμές των ακινήτων, η διάθεση των τραπεζών για χορήγηση στεγαστικών δανείων έστω και με αυστηρές προϋποθέσεις (τα οποία έρχεται να επιβεβαιώσει η αύξηση των αγοραπωλησιών κατά 25,8% το 2015 σε σχέση με το 2014, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή) και τα αχνά σημάδια σταθεροποίησης ή ακόμα και ανάπτυξης συνολικά της ελληνικής οικονομίας διαμηνύουν ένα συγκρατημένα αισιόδοξο σενάριο για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου