Google+ To Φανάρι : Αφανίζουν τους μικρομεσαίους με νέο χαράτσι φωτιά!

Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Αφανίζουν τους μικρομεσαίους με νέο χαράτσι φωτιά!

Θα φτάνει και το 28% το «χαράτσι» στις  εισφορές των ελ. επαγγελματιών!...

Τη χαριστική βολή δίνει η κυβέρνηση σε 1.400.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με το νέο «χαράτσι» που επιβάλλει στις ασφαλιστικές εισφορές τους, το οποίο φτάνει έως το 27,95%. Μάλιστα, με τις νέες εισφορές, που θα υπολογίζονται επί των ακαθάριστων εισοδημάτων της προηγούμενης χρονιάς, οι επαγγελματίες καλούνται να αποδώσουν στο κράτος (από εισφορές και φόρους) ποσοστό από 46,1% έως 64,5% των καθαρών κερδών τους!
Η επιβάρυνση είναι δυσανάλογη των κερδών, καθώς όποιος εμφανίζει κέρδη της τάξης των 5.000 ευρώ θα πληρώσει σε ΕΦΚΑ και Εφορία το 64,5% αυτών, ενώ, αντίθετα, κάποιος με κέρδη ύψους 150.000 ευρώ τον χρόνο θα αποδώσει στο κράτος μικρότερο ποσοστό, δηλαδή το 53,8% των κερδών του. 

Κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν σε νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών, που θα αφανίσει τη μικρομεσαία τάξη, ωθώντας όλο και περισσότερους να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους για να γλιτώσουν τη λαίλαπα των νέων εισφορών.

Το παράδοξο του νέου συστήματος είναι ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών δεν επιβαρύνει καθόλου τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμένους με κέρδη άνω των 85.000 ευρώ, λόγω του ότι υπερβαίνουν ήδη το ανώτατο όριο. Ομως, επιφέρει παράλογες επιβαρύνσεις στην πλειονότητα των περιπτώσεων που αφορούν ασφαλισμένους με μεσαία, αλλά και χαμηλά εισοδήματα.

Συγκεκριμένα, από το 2019 και μετά, οι αυξήσεις εισφορών σε σύγκριση με τον ισχύοντα τρόπο υπολογισμού κυμαίνονται από 4,66% έως 27,95%, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις η αύξηση είναι άνω του 25%. Οι επιβαρύνσεις για το 2018 -έτος στο οποίο θα ισχύσει η μεταβατική περίοδος της έκπτωσης 15% στη βάση υπολογισμού των εισφορών- είναι λίγο μικρότερες, καθώς κυμαίνονται από 4,88% έως 13,94%.

Αγγ. Μαρίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου