Google+ To Φανάρι : Λαχανικά με… «δελτίο» – Το αποτέλεσμα ενός καιρικού πολέμου!

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Λαχανικά με… «δελτίο» – Το αποτέλεσμα ενός καιρικού πολέμου!

Τα φετινά χιόνια και οι πλημμύρες κατέστρεψαν τις καλλιέργειες της Μεσογείου – Με κουπόνι πουλούν τα σούπερ μάρκετ τα λαχανικά στη Βρετανία
Τα ράφια των σούπερ μάρκετς στη Βρετανία άδειασαν από λαχανικά. Η αλυσίδα Morrisons  επέβαλε ακόμη και....
όριο για τρία μαρούλια Iceberg και τρία μπρόκολα ανά πελάτη, στο καθένα από τα 492 καταστήματα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Κάποια καταστήματα της Tesco έχουν επίσης ανακοινώσεις για ανώτατο όριο του αριθμού των μαρουλιών (3) ανά άτομο.




Ισπανία και Ιταλία, που είναι οι κύριοι προμηθευτές του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και άλλων ευρωπαϊκών χωρών είδαν φέτος τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από τους απανωτούς χιονιάδες και τις πλημμύρες.
 
Σχεδόν άδεια τα ράφια λαχανικών σε Sainsburys στο Chelmsford, Essex (Φωτογραφία: SWNS)
Άδεια ράφια σε ένα κατάστημα Tesco (Φωτογραφία: @ RobGregOnRetail / PA Wire)
Η έλλειψη ξεκίνησε με μελιτζάνες και κολοκυθάκια αλλά τώρα έχει εξαπλωθεί και σε άλλα λαχανικά, σαλάτες και, ενδεχομένως, εσπεριδοειδή.
Οι έμποροι επίσης αναμένουν ελλείψεις σε σπανάκι, ανάμεικτη σαλάτα, ρόκα, κουνουπίδι, πιπεριές, αγγούρια, ντομάτες, λεμόνια και άλλα.
Εκπρόσωπος της εταιρείας Morrisons, δήλωσε: «Ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η ισπανική συγκομιδή ήταν πολύ δύσκολη φέτος, έχουμε ελάχιστα για να προμηθεύουμε τους πελάτες μας.
«Θέλουμε να σταματήσουμε τους τοπικούς έμπορους και εστιάτορες που έρχονται κι αγοράζουν πολλά εκ των αποθεμάτων. Είναι σημαντικό να υπάρχει καλή διάθεση για τους πελάτες μας».
‘Άλλα σουπερμάρκετ έχουν αναρτήσει πινακίδες ιδίως στα ράφια των ψυγείων όπου πωλούνταν συνήθως οι σαλάτες: «Λυπούμαστε, προσωρινή έλλειψη αποθεμάτων», έγραφε μία από αυτές σήμερα σε ένα υποκατάστημα της Tesco, κοντά στον καθεδρικό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο.
«Ψάχνω για κολοκυθάκια εδώ και μία εβδομάδα» εξήγησε μια 50χρονη Λονδρέζα, πελάτισσα της αλυσίδας Morrisons. Βλέποντας όμως ότι πωλούνταν έναντι 3,53 λιρών (4,1 ευρώ) το κιλό, διαμαρτυρήθηκε έντονα, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να πληρώσει τόσα χρήματα.
Πολλοί πελάτες διαμαρτύρονται επίσης για τις τσουχτερές τιμές των λαχανικών στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και αναρτούν φωτογραφίες από τα άδεια ράφια των σουπερμάρκετ για την «κρίση του κολοκυθιού» και την «κρίση του μαρουλιού», όπως την αποκαλούν.
Το υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας διαβεβαίωσε ότι η παραγωγή φρούτων και λαχανικών θα εξομαλυνθεί τις επόμενες εβδομάδες αλλά για τα λαχανικά που παράγονται στο ύπαιθρο θα καθυστερήσει, ιδίως μάλιστα για τα μαρούλια. Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγός φρούτων και λαχανικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γαλλία και η Βρετανία είναι οι δύο κυριότεροι πελάτες της.

Οι έμποροι στρέφονται σε αγορές εκτός Ευρώπης – Καιρικός πόλεμος;

Το πρόβλημα έχει γίνει τόσο σοβαρό ώστε οι Βρετανοί χονδρέμποροι να σκέφτονται για πρώτη φορά την απόφαση της εισαγωγής προϊόντων από την Καλιφόρνια, παρά το υψηλό κόστος μεταφοράς είναι αεροπορικώς!
Στην Ελλάδα, αυξήσεις – σοκ παρουσιάζουν οι τιμές φρούτων και λαχανικών, λόγω του χιονιά και της αύξησης στις τιμές των καυσίμων, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας.  Είναι ενδεικτικό ότι σε προϊόντα όπως το σπανάκι που πωλούνταν τον Δεκέμβρη 0,55 ευρώ, η τιμή πώλησής του τώρα φτάνει στα 1,80 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 227%.
Είναι γεγονός ότι όλο και πληθαίνουν οι φωνές ότι το κλίμα χειραγωγείται και χρησιμοποιείται μυστικά ως όπλο για διάφορους σκοπούς. Εξάλλου ούτε η σκέψη ή η πρακτική είναι καινούργια. Οι Αμερικάνοι είχαν κάνει χρήση της τροποποίησης καιρού στον πόλεμο με το Βιετνάμ, κάτι που οδήγησε αργότερα στην απαγόρευση της οπλοποίησης του καιρού από τα Ηνωμένα Έθνη.
Ωστόσο οι τεχνικές άλλαξαν και ο πόλεμος μπορεί να διεξάγεται πλέον σιωπηρά χωρίς εντοπισμό, χάρη στην τεχνολογία Τέσλα και τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα.
Η φετινή κακοκαιρία που έπληξε τη Μεσόγειο, εκτός από το άμεσο πλήγμα σ’ αυτήν φαίνεται να έχει κι άλλα θύματα στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία μας. Η Βρετανία που τόλμησε το Brexit ίσως πήρε κι αυτή τώρα ένα μάθημα.
Το μόνο που θα πρέπει να περιμένουμε, είναι στο τέλος του χρόνου να ξαναβγούν τα σαΐνια-επιστήμονες της κλιματικής αλλαγής, να μας πουν για μια ακόμα φορά ότι το 2017 ήταν το θερμότερο έτος των… (βάλτε έναν αριθμό στην τύχη) ετών!

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου