Google+ To Φανάρι : Νηστίσιμες Συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα ...και καλά κούλουμα!

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Νηστίσιμες Συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα ...και καλά κούλουμα!


Γαρίδες, Καλαμαράκια, Ταραμοσαλάτα κλπ σαρακοστιανά  
  1)Γαρίδες σαγανάκι με φέτα και ούζο...

Γαρίδες σαγανάκι με φέτα και ούζουλικά
(γιά ένα μέτριο τηγάνι)
1/2 κ. γαρίδες μέτριες (φρέσκες ή κατεψυγμένες ωμές με το κέλυφος)
150-200 γρ. φέτα χοντροκομμένη, χωρίς τρίμματα
4 ώριμες ντομάτες, κομμένες σε χοντρές φέτες
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
2 σκ.σκόρδο
1 κ.γ. μαραθόσπορο
1 φλ.καφέ ούζο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
3/4 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
παρασκευή
Πλένουμε τις γαρίδες τις καθαρίζουμε ωμές, κρατώντας τα κεφάλια και τις αλατίζουμε. Σ' ένα ανάλογο τηγάνι ζεσταίνουμε 5 κ.σ. ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τμηματικά (γιά να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού) τις γαρίδες με τα κεφάλια τους, μαζί με τις σκελίδες του σκόρδου, κομμένες στη μέση και τις σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν ροζ, 1'-2' από κάθε πλευρά. Τότε τις σβήνουμε με το ούζο και το αφήνουμε να εξατμιστεί 1'. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το κρατάμε.

Σε άλλο τηγάνι, μέτριο και βαθύ ζεσταίνουμε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά. Οταν γίνει διάφανο ρίχνουμε τις ντομάτες και τον μαραθόσπορο, χωρίς να χαμηλώσουμε τη φωτιά. Αλατίζουμε και τις ψήνουμε γυρίζοντας συχνά γιά 6' περίπου, μέχρι να ζαρώσουν και να αφήσουν τους χυμούς τους, φτιάχνοντας μιά σάλτσα πηχτή, χωρίς να λυώσουν εντελώς. Τότε προσθέτουμε τις γαρίδες με τους χυμούς που άφησαν στο τηγάνι, τη φέτα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί σε μέτρια φωτιά γιά 2'-3', μέχρι να ψηθεί και να μαλακώσει η φέτα χωρίς να ανακατεύουμε συχνά, γιά να μη διαλυθούν τα κομμάτια της. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε όπως είναι, με το τηγάνι.
tips: σωτάροντας τις γαρίδες καταφέρνουμε να κρατήσουμε τους χυμούς και τη γεύση τους, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν τις βράζαμε. Αν, πάλι, τις ρίξουμε ωμές στη σάλτσα ντομάτας, θα αφήσουν πολλά υγρά.
 Σημαντικό είναι να μην ψηθούν πολύ, γιά να κρατήσουν τη γεύση τους και να μείνουν ζουμερές.  Αν δεν έχουμε ώριμες και γλυκιές ντομάτες, καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε από κουτί.
Καλαμαράκια ψητά με σάλτσα καυκαλήθρας
Δίνουμε γεύση στη νηστεία και «χρώμα» στα καλαμαράκια. Μόνος κόπος τα καθαρίσματα.
Υλικά
Για τα καλαμαράκια
  • 1.600 γρ. καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα καυκαλήθρας
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες* με τα τρυφερά κοτσάνια τους, ψιλοκομμένες (περίπου 1 γεμάτο φλιτζ. τσαγιού)
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού κουκουνάρια
  • 1 κουτ. σούπας χυμός μοσχολέμονου (λάιμ) ή λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα από ακέρωτο, βιολογικό λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

 Μερίδες 4-6
Προετοιμασία 30΄ Ψήσιμο περίπου 5΄

Διαδικασία Σάλτσα καυκαλήθρας: Ζεματίζουμε τις καυκαλήθρες για 10 - 15 δευτερόλεπτα σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Τις βγάζουμε γρήγορα με τρυπητή κουτάλα και τις ρίχνουμε αμέσως σε ένα μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια, για να σταματήσει ο βρασμός (με τον τρόπο αυτό θα διατηρήσουν το ζωηρό πράσινο χρώμα τους). Τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι και στη συνέχεια ρίχνουμε τα κουκουνάρια, το χυμό και το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε για 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να γίνει το μείγμα όσο πιο ομοιογενές γίνεται. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο, χτυπώντας τα υλικά, ώστε να ετοιμάσουμε μια λεία σάλτσα. Την αφήνουμε κατά μέρος.

Καλαμαράκια: Κόβουμε τα καλαμάρια σε μέτριες λωρίδες. Ξεπλένουμε λωρίδες και πλοκάμια, τα στεγνώνουμε καλά με απορροφητικό χαρτί και τα αλατοπιπερώνουμε.

Προθερμαίνουμε το γκριλ σε δυνατή θερμοκρασία. Σε ένα μεγάλο ταψί ρίχνουμε τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και τα καλαμαράκια. Ανακατεύουμε με τα χέρια, ώστε να βραχούν όλα με ελαιόλαδο, και τα απλώνουμε σε μονή στρώση, όχι στριμωγμένα μεταξύ τους (αν χρειαστεί, τα βάζουμε σε δύο δόσεις). Τα ψήνουμε για περίπου 5 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν ελαφρώς, χωρίς να βγάλουν υγρά. Μόλις ροδίσουν, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, προσθέτουμε στα καλαμάρια τη σάλτσα καυκαλήθρας και ανακατεύουμε, ώστε η σάλτσα απλώς να ζεσταθεί από τη θερμοκρασία του ταψιού και των καλαμαριών. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό, συνοδεία ψωμιού ή απλού πιλαφιού.

Συμβουλές
* Το θεσπέσιο αυτό μυρωδικό το βρίσκουμε σε λαϊκές αγορές, σε καλά μανάβικα αλλά πλέον και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Μπορούμε να ζητήσουμε και από το μανάβη μας να μας φέρει. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε άλλα φρέσκα μυρωδικά της αρεσκείας μας (μαϊντανό, δυόσμο, άνηθο κ.λπ.) τα οποία δεν χρειάζεται να ζεματίσουμε προηγουμένως.
  • Η σάλτσα καυκαλήθρας μπορεί να ετοιμαστεί από την προηγούμενη ημέρα. Τη βάζουμε σε γυάλινο βαζάκι, συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο και διατηρούμε στο ψυγείο.
  • Εφόσον το φαγητό σερβίρεται εξίσου καλά και χλιαρό, μπορούμε να το ετοιμάσουμε 1 - 3 ώρες πριν και να το διατηρήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου, σκεπασμένο.



Ταραμοσαλάτα από τη Βόρεια Ελλάδα 
Συστατικά
2-3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
μισό φλιτζάνι φρεσκοκομμένος δυόσμος
1/3 φλιτζανιού λευκός ταραμάς
250 γρ. ψίχα που έχετε μουλιάσει στραγγίξει και στεγνώσει από μια φραντζόλα μπαγιάτικο ψωμί
1/3-1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2-5 κουταλιές της σούπας νερό
3-5 κουταλιές της σούπας
φρεσκοστιμμένος χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
Βάζετε το σκόρδο στον πολυκόφτη μαζί με 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο. Τα χτυπάτε μέχρις ότου γίνουν αλοιφή.
Προσθέτετε λίγο ακόμη λάδι, χτυπάτε κι άλλο το μείγμα και ρίχνετε τον ταραμά μαζί με την ψίχα. Τα χτυπάτε για ένα λεπτό περίπου, μέχρι να το μείγμα να γίνει παχύρρευστο. Η διαδικασία αυτή δεν θα πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα -το θέμα είναι να αντικαταστήσετε το γουδί- ειδάλλως το μείγμα θα γίνει υπερβολικά κολλώδες καθώς το άμυλο θα αρχίζει να διαλύεται. Ενώ χτυπάτε το μείγμα, το ραντίζετε σιγά-σιγά με το ελαιόλαδο, το νερό, το λεμόνι εναλλάξ, μέχρι να έχετε ένα μαλακό και κρεμώδες μείγμα. Τέλος, το βγάζετε από τον πολυκόφτη και το σερβίρετε.

Πατατοκεφτέδες
Συστατικά
2 φλιτζάνια πατάτα τριμμένη στο τρίφτη και στραγγισμένη

2 κρεμμύδια τριμμένα στο χοντρό τρίφτη
1 φλυτζάνι φουσκωμένο άσπρο ψωμί στυμμένο
1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά δυόσμο ξηρό
αλάτι
πιπέρι
1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1/2 φλιτζανάκι λάδι
αλεύρι για το πανάρισμα
φιστικέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη αναμιγνύουμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης. Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια. Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε στο ζεστό λάδι.

Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε πιατέλα.

Νηστίσμο πιλάφι με γαρίδες
Συστατικά
1 πακέτο γαρίδες
2 μέτρια κρεμμύδια
3 μέτριες ώριμες ντομάτες
4 πιπεριές Φλωρίνης
4 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
Ι πακέτο ρύζι μακρύκοκκο
Εκτέλεση
 Πλένουμε καλά τις γαρίδες και τις βράζουμε σε 5 κούπες νερό. Χρειάζονται 5 περίπου λεπτά για να βράσουν. Κρατάμε ζεστό το νερό όπου έχουν βράσει, για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα και ξεφλουδίζουμε προσεχτικά τις γαρίδες.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια,τις πιπεριές Φλωρίνης και τις ντομάτες σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι και όταν αυτό σκουρύνει ρίχνουμε το ρύζι, το ανακατεύουμε για λίγο και κατόπιν προσθέτουμε: το ζουμί απο τις γαρίδες, τις πιπεριές Φλωρίνης, τις ντομάτες, το αλάτι και το καυτερό πιπέρι. Βράζουμε για 15 λεπτά περίπου μέχρι να στεγνώσει σχεδόν το φαγητό μας, ανακατεύοντας… Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και κλείνουμε την κατσαρόλα χωρίς να την αποσύρουμε!

Καλαμαράκια Φρικασέ
Συστατικά
καλαμαράκια ( φρέσκα ή κατεψυγμένα)

φρέσκα κρεμμυδάκια
2 καρότα
μαρούλι
ντομάτα στο τρίφτη
άνιθο
αλάτι, πιπέρι καγιέν
μισό ποτηράκι ούζο ή ρακί
Εκτέλεση
Σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το καρότο που το έχουμε τρίψει απο τη χοντρή πλευρά του τρίφτη μαζί με τα καλαμαράκια και λίγο πιπέρι καγιέν και αλάτι φυσικά.
Μόλις σοταριστούν καλά τα σβήνουμε με το ούζο.
Ρίχνουμε και την ντοματούλα (ένα μπολάκι περίπου) – λίγο πριν είναι έτοιμο ρίχνουμε το μαρουλάκι και στο τέλος τον άνηθο να κρατήσει όλο του το άρωμα.
Προσέχουμε να μαλακώσει καλά το καλαμαράκι μας και μετά να ρίξουμε το μαρούλι – για να μην είναι σκληρό το καλαμαράκι.

Νηστίσμο κέικ σοκολάτας
Συστατικά
3 φλ. τσαγιού φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
1  φλ. τσαγιού ζάχαρη
6 κουταλιές της σούπας κακάο
Βάζουμε τα υλικά σε ένα μπολ και τ’ ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι. Κάνουμε τρεις τρύπες με το δάκτυλο. Στη μια ρίχνουμε 2 κουταλάκια του γλυκού ξίδι. Στη δεύτερη 1 κ. γ. σόδα κοφτό + 1 κ. γ. μπέικιν κοφτό και στην τρίτη 10 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο. Και από πάνω, χωρίς να ανακατέψουμε τα προηγούμενα, ρίχνουμε 2 φλ. τσ. παγωμένο νερό (από το ψυγείο). Κατόπιν ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να κάνει φουσκάλες και να γίνει σαν μαντζούνι. Ρίχνουμε το μίγμα σε ταψί ν. 30 λαδωμένο με σπορέλαιο και αλευρωμένο. Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 β. και ψήνουμε για τρία τέταρτα περίπου.


Μια ιδέα που μου ήρθε για να διακοσμήσουμε ακόμα πιο όμορφα το τραπέζι της καθαράς Δευτέρας.
Ορεκτικό για την Καθαρά Δευτέρα

Τι χρειαζόμαστε:

  • ψωμί του τοστ χωρίς κόρα
  • άσπρη ταραμοσαλάτα
  • ροζ ταραμοσαλάτα
  • μακαρόνια σπαγγέτι
  • μακαρόνια φιογκάκια
Στα γρήγορα
Φτιάχνει
Όσα κομμάτια θέλουμε.

Πως το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Κόβω την κάθε φέτα του τοστ σε τέσσερα κομμάτια και τα τοποθετούμε με τρόπο που να σχηματίζουν ρόμβο.
Βήμα 2
2) Αλείφω τα κομμάτια διαδοχικά με την ροζ και την άσπρη ταραμοσαλάτα.
Βήμα 3
3) Τοποθετώ στην κάτω γωνία ένα σπαγγέτι μακαρόνι με τέτοιον τρόπο που να μοιάζει ότι ο χαρταετός έχει κίνηση.
Βήμα 4
4) Βάζω σε διαστήματα τα φιογκάκια πάνω στο σπαγγέτι μακαρόνι και ο χαρταετός μας είναι έτοιμος.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να βάλετε εκτός από ταραμοσαλάτα και πάστα ελιάς ή φάβα. Επίσης είναι μια ιδέα που μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε και σε παιδικά πάρτι. Καλή Σαρακοστή σε όλους!




http://www.athinorama.gr/umami/food/recipes/?id=4253
http://www.infokids.gr/
http://www.gastronomos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου