Google+ To Φανάρι : Σκοτώνει το Μνημόνιο!

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Σκοτώνει το Μνημόνιο!

ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΕΣ (ΕΩΣ ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ) ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
Υπέρταση Τάση αυτοκτονίας Καρδιακά Κατάθλιψη Μυϊκές παθήσεις Αύξηση στρες Εξουθένωση 
 Εξοντώνουν πληθυσμό τα Μνημόνια
Ιατρικές έρευνες βεβαιώνουν ότι σκοτώνουν εργαζομένους και ανέργους οι οικονομικοί όροι που (μας) επιβάλλονται
Αυτοκτονίες, κατάθλιψη και εγκεφαλικά οι επιπτώσεις της κρίσης
Ρεπορτάζ Ρίτα Μελά
Το Μνημόνιο «σκοτώνει» τους εργαζομένους αλλά και τους ανέργους, όπως αποδεικνύει η κατακόρυφη επιδείνωση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας, τα τελευταία επτά χρόνια, που η οικονομική κρίση έχει λυγίσει τη χώρα...
. Η εντατικοποίηση της δουλειάς, η παρατεταμένη εργασιακή ανασφάλεια, οι απολύσεις και η ανεργία έχουν εξουθενώσει τους πρώην και νυν εργαζομένους. Συνέπεια αυτού του ασφυκτικού συνδυασμού της φτώχειας, της ανασφάλειας και του φόβου της απόλυσης, είναι δεκάδες χιλιάδες να υποφέρουν από κατάθλιψη και από το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (burn out). Παράλληλα έχουν αυξηθεί οι σκελετικές παθήσεις (λόγω εντατικοποίησης της εργασίας), τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά, αλλά και ο αριθμός των αυτοκτονιών.

«Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου έχει χαθεί το 30% του ΑΕΠ και υπάρχουν 1.500.000 άνεργοι, επηρεάζουν καθοριστικά την υγεία αλλά και την ασφάλεια των εργαζομένων». Αυτό τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και Επαγγελματικής Υγιεινής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ειδικός ιατρός εργασίας Γιώργος Ραχιώτης, σε διάλεξη που έδωσε στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, με θέμα «Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία και την ασφάλεια της εργασίας».

Σημειώνεται ότι λόγω κόστους έχουν μειωθεί σημαντικά τα κονδύλια για τη λήψη μέτρων ασφάλειας από πλευράς επιχειρήσεων αλλά και οι έλεγχοι από την Πολιτεία στους χώρους εργασίας. Για παράδειγμα, δεν λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό των βλαπτικών παραγόντων στους εργασιακούς χώρους, όπως θόρυβοι, δονήσεις, χημικές ουσίες, κάπνισμα, νυχτερινές βάρδιες κ.λπ. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ενωση από το 2012 δεν έχει εκπονήσει οποιαδήποτε στρατηγική για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας της εργασίας.

Εργασιακό στρες
Σύμφωνα με τον κ. Ραχιώτη, το εργασιακό στρες είναι αυξημένο στον χώρο της υγείας και ιδιαίτερα στα δημόσια νοσοκομεία. Ειδικότερα, μελέτη του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας σημειώνει ότι το 88% των εργαζομένων ανέφερε ελλείψεις σε βασικά υγειονομικά υλικά. Παράλληλα, το 84% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι οι ελλείψεις αυτές είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην περίθαλψη των ασθενών.
Σύμφωνα με τον κ. Ραχιώτη, δεν πρέπει να μας ξεγελάει η μείωση των εργατικών ατυχημάτων, γιατί αυτό οφείλεται στα καθημερινά λουκέτα των επιχειρήσεων και στην ανεργία.

Οι επιπτώσεις θα αυξηθούν 
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία και την ασφάλεια της εργασίας θα αυξηθούν όσο δεν βελτιώνεται η κατάσταση. Την ίδια άποψη έχουν και οι πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση, σε ποσοστό 61% πιστεύουν ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει αρνητικά την υγεία και την ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου