Google+ To Φανάρι : Ολεθρος για τις συντάξεις Δημοσίου και χηρείας

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Ολεθρος για τις συντάξεις Δημοσίου και χηρείας

 
Τι προβλέπουν οι νέες εγκύκλιοι! Αγριες περικοπές αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου
►Μείωση 30% σε όσους κατέθεσαν αίτηση μετά τον Μάιο του 2016.
Απάνθρωπες ρυθμίσεις για τις γυναίκες κάτω των 55 ετών που χάνουν τους συζύγους τους. 
Ούτε ευρώ στις άγαμες θυγατέρες
►Παρανοϊκός «κόφτης», αν η διαφορά ηλικίας του ζευγαριού είναι πάνω από 10 έτη
Αγριες περικοπές στις συντάξεις τους με κριτήριο ακόμη και τη διαφορά ηλικίας (!) και οριστική διακοπή για όσες είναι κάτω από 55
Ρεπορτάζ Αγγελική Μαρίνου
Ακόμη και όριο ηλικιακής διαφοράς μεταξύ των συζύγων προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου για τις συντάξεις χηρείας όσων συνταξιούχων είχαν την... ατυχία να αποβιώσουν μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου, δηλαδή μετά τις 13/5/2016. ...

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η σύνταξη χηρείας θα περικόπτεται άνω του 50% για τον επιζώντα σύζυγο, αν ο γάμος τους τελέστηκε μετά τη χορήγηση της σύνταξης και η διαφορά ηλικίας μεταξύ των συζύγων είναι άνω των 10 ετών! Οι περικοπές, όπως και για τις συντάξεις το Δημοσίου, θα ισχύσουν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου. Επίσης, τη μισή σύνταξη θα παίρνουν (μετά την παρέλευση τριετίας) και όσοι χήροι/χήρες εργάζονται ή αυτοαπασχολούνται ή λαμβάνουν σύνταξη από οποιαδήποτε άλλη πηγή.

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε χθες, για τη χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου θα πρέπει ο επιζών σύζυγος να έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του, καθώς, αν είναι νεότερος, η σύνταξη χορηγείται για μία τριετία και έπειτα διακόπτεται.
Εάν κατά τη διάρκεια της τριετίας ο δικαιούχος συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του, η σύνταξη διακόπτεται, αλλά επαναχορηγείται μόλις συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του.

ΕξαιρέσειςΕάν με τη συμπλήρωση της τριετίας ο δικαιούχος είναι μικρότερος από 55 ετών, τότε η σύνταξη διακόπτεται οριστικά. Εξαιρούνται των ορίων ηλικίας οι σύζυγοι που είναι ανίκανοι για βιοποριστική εργασία καθώς και τα τέκνα του θανόντος, αν είναι κάτω των 18 ετών ή κάτω των 24 ετών και σπουδάζουν.

Για τους διαζευγμένους συζύγους ισχύουν οι ίδιες ηλικιακές προϋποθέσεις χορήγησης της σύνταξης, ενώ επιπλέον θα πρέπει ο πρώην σύζυγος να κατέβαλλε ή να υποχρεούτο να καταβάλει διατροφή, να είχαν συμπληρωθεί 10 χρόνια έγγαμου βίου, το διαζύγιο να μην έχει βγει με υπαιτιότητα του αιτούντος, το μέσο μηνιαίο εισόδημα του διαζευγμένου συζύγου να μην υπερβαίνει τα 720 ευρώ και να μην έχει τελεστεί άλλος γάμος ή να έχει συναφθεί σύμφωνο συμβίωσης.
Υπενθυμίζεται ότι σύνταξη χηρείας χορηγείται και στα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, ανεξαρτήτως φύλου.

Παραδείγματα που δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής!
1. Θανών σύζυγος ηλικίας 70 ετών και επιζών σύζυγος ηλικίας 40 ετών, με επταετή γάμο, ο οποίος έλαβε χώρα μετά την απονομή της σύνταξης γήρατος του θανόντος. Η διαφορά ηλικίας μεταξύ των δυο, αφαιρουμένου του χρονικού διαστήματος του γάμου τους, είναι 23 έτη (70 - 40 - 7 = 23).
Συνεπώς, το ποσό της σύνταξης του επιζώντος συζύγου θα μειωθεί κατά 16%, ως εξής: Από το 10ο έως το 20ό έτος: 10% (10 έτη x 1%). Από το 21ο έως το 23ο έτος: 6% (3 έτη x 2%).
Συνεπώς, ο επιζών σύζυγος θα λάβει το 42% της σύνταξης λόγω θανάτου (50 x 16% = 8, άρα 50 - 8 = 42%). Ετσι, εάν η σύνταξη λόγω θανάτου ανέρχεται σε 1.000 ευρώ, ο επιζών σύζυγος δικαιούται το 50%, δηλαδή 500 ευρώ. Λόγω της ηλικιακής διαφοράς των δύο συζύγων, η σύνταξη του επιζώντος μειώνεται περαιτέρω κατά 16%, δηλαδή ο επιζών σύζυγος θα λάβει ως σύνταξη λόγω θανάτου το ποσό των 420 ευρώ (500 - 16% x 500), δηλαδή το 42% της σύνταξης (42% x 1.000).

2. Χαρακτηριστικά παραδείγματα συντάξεων στο Δημόσιο:
• Για δημόσιο υπάλληλο με 20 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό στα 1.020 ευρώ η σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 548 ευρώ καθαρά.
• Δημόσιος υπάλληλος με 35 έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 1.646 ευρώ, θα πάρει σύνταξη 830 ευρώ καθαρά, ενώ με το παλιό σύστημα θα έπαιρνε σύνταξη 1.344 ευρώ.
• Στρατιωτικός με συντάξιμο μισθό 1.600 ευρώ θα έπαιρνε σύνταξη με το παλιό σύστημα 1.240 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα θα πάρει 1.170 ευρώ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου