Google+ To Φανάρι : Τα τατουάζ πυροδοτούν ψωρίαση

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Τα τατουάζ πυροδοτούν ψωρίαση

Σήμα κινδύνου για τις χρωστικές ουσίες (μελάνια) που ευνοούν την ύπουλη ασθένεια.
Τα τατουάζ μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνιση της ψωρίασης στα άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα στους ήδη πάσχοντες, προειδοποιούν ερευνητές του πανεπιστημίου της Νάπολης Università Federico II....
Συμβούλευσαν, μάλιστα, στη διάρκεια συνεδρίου με θέμα την ψωρίαση, να αποφεύγουν τα τατουάζ όσοι έχουν ερυθρές κηλίδες, ερεθισμούς ή σημάδια απολέπισης στο δέρμα.

Επισημαίνουν ότι η επιθετική δράση του μελανιού μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση μιας φλεγμονώδους αντίδρασης στο δέρμα, η οποία υπάρχει κίνδυνος να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντας το πρώτο βήμα για την εμφάνιση της ασθένειας. «Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού φέρει ένα ή δύο γονίδια τα οποία μπορούν να ευνοήσουν την εμφάνιση της ψωρίασης, αλλά μόνο το 2%-3% αναπτύσσει την ασθένεια» ανέφερε ο καθηγητής Δερματολογίας του πανεπιστημίου Cataldo Patruno.

Ο ερευνητής εξηγεί ότι η εισαγωγή χρωστικών ουσιών στο δέρμα, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ, είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που διαταράσσει την ισορροπία του δέρματος. «Αυτό μπορεί να προκαλέσει τοπική φλεγμονή, η οποία κάθε άλλο παρά ήπιας έντασης θα είναι» αναφέρει, προσθέτοντας ότι το ανοσοποιητικό σύστημα το εκλαμβάνει ως κίνδυνο και ενεργοποιείται, προκαλώντας την εμφάνιση της ασθένειας σε άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση αλλά δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα ή κάτι άλλο που θα σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου στους γιατρούς.

Οσον αφορά τους ήδη πάσχοντες, ο καθηγητής Δερματολογίας Nicola Balato προειδοποιεί ότι υπάρχει ο κίνδυνος να χειροτερεύσουν τα συμπτώματα. Από τη μία, οι χρωστικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση στις ήδη υπάρχουσες κηλίδες (ψωριασικές πλάκες). Από την άλλη, μπορεί να εμφανιστούν νέες κηλίδες σε άλλες περιοχές του δέρματος στις οποίες έως τότε δεν υπήρχαν. Πιο πιθανό, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι να εμφανιστούν γύρω ή κάτω από το τατουάζ, χωρίς όμως να αποκλείονται άλλα σημεία του σώματος. Γι’ αυτό συμβουλεύει τους πάσχοντες από ψωρίαση να αποφεύγουν τα τατουάζ.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου