Google+ To Φανάρι : Hurriyet: Κύμα επιστροφής οικογενειών Ελλήνων στην Ίμβρο το τελευταίο διάστημα λόγω οικονομικής κρίσης

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Hurriyet: Κύμα επιστροφής οικογενειών Ελλήνων στην Ίμβρο το τελευταίο διάστημα λόγω οικονομικής κρίσης

Δεκαπέντε οικογένειες από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Κρήτη έχουν μετακινηθεί στην Ίμβρο τα τελευταία δύο χρόνια, μετά την επαναλειτουργία των σχολείων ,αναφέρει ο τουρκικός τύπος....


Αυτό το έτος, 26 μαθητές εγγράφηκαν στο νησί στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση , από τους 11 που ήταν κατά το πρώτο έτος μετά την επαναλειτουργία.

Το δημοτικό σχολείο στο χωριό Ζεουτινλί , είχε εγκαταλειφθεί το 1964, όταν όλοι οι Έλληνες αποχώρησαν και τώρα επαναλειτούργησε χάρη στις προσπάθειες των ντόπιων, μετά από άδεια του υπουργείου παιδείας της Τουρκίας.

Πριν από το 1964, υπήρχαν έξι δημοτικά σχολεία, ένα γυμνάσιο και τρία νηπιαγωγεία στο νησί, στα οποία φοιτούσαν 730 παιδιά . Το κλείσιμο οδήγησε σε ένα κύμα μετανάστευσης προς την Ελλάδα, με πολύ λίγους και ηλικιωμένους να παραμένουν πίσω.

Οι πρώτες προσπάθειες για την επαναλειτουργία των σχολείων ξεκίνησε το 2010, και η πρώτη άδεια χορηγήθηκε το 2012.

Η Ίμβρος δέχεται χιλιάδες τουρίστες, συμπεριλαμβανομένων πολλών από την Ελλάδα το καλοκαίρι, ενώ 8.000 άνθρωποι ζουν εκεί το χειμώνα.

«Ο μαθητής Πάνος, ο οποίος μιλάει άπταιστα τουρκικά και ζει στο κέντρο του νησιού και έχει πολλούς Τούρκους φίλους, ενώ μετακινείται προς την Κωνσταντινούπολη για την έναρξη της επιχείρησής του», τονίζει το δημοσίευμα.

Οι μαθητές στα ειδικά σχολεία στην Ίμβρο λαμβάνουν εκπαίδευση ειδικά για την ελληνική μειονότητα, με ένα πρόγραμμα σπουδών για την μέση εκπαίδευση και το λύκειο, σχεδόν πανομοιότυπο με το πρόγραμμα σπουδών στην Ελλάδα, αλλά εμπεριέχονται και μαθήματα της τουρκικής γλώσσας.

Η Hurriyet στο άρθρο αυτό επισημαίνει ότι πολλοί μαθητές θεωρούν ότι είναι πιο ευτυχισμένοι με την εκπαίδευσή τους στην Ίμβρο σε σχέση με την εκπαίδευση πίσω στην Ελλάδα, όπου η διδακτέα ύλη βασίζεται περισσότερο στην απομνημόνευση.

Υπάρχουν επί του παρόντος 15 καθηγητές για τους 26 Έλληνες μαθητές στο νησί που λαμβάνουν τους μισθούς τους από την κυβέρνηση της Ελλάδος .

Ένας από τους καθηγητές φυσικής, ο Δημήτρης Φραγκάτζης ήρθε στο νησί από την Ξάνθη , τονίζοντας ότι οι συνθήκες ζωής στην Ίμβρο ήταν οικονομικά καλύτερες από τις συνθήκες στην Ελλάδα και αυτός και η οικογένειά του απολαμβάνουν τη ζωή στο χωριό.

Ξεχνούν όμως οι νεο-οθωμανοίότι οι ίδιοι έδιωξαν τους Έλληνες από τα νησιά της Ίμβρου και της Τενέδου μεταφέροντας φυλακισμένους σε αυτά με σκοπό να εξαναγκάσουν τους κατοίκους να αποχωρήσουν όπως και έγινε.

Επίσης ο τύπος εκθειάζει την ζωή στην Τουρκία , ξεχνώντας βέβαια ότι η χώρα αυτή ευρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική καταστροφή και την διάλυση, λόγω της πολιτικής του Ερντογάν.

pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου