Google+ To Φανάρι : Ηλιακή καταιγίδα κτύπησε τη Γη χωρίς να προκαλέσει χάος στον πλανήτη μας (upd)

Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016

Ηλιακή καταιγίδα κτύπησε τη Γη χωρίς να προκαλέσει χάος στον πλανήτη μας (upd)


Τελείως απρόβλεπτες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες από την ηλιακή έκλαμψη που «χτύπησε» το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας την Τετάρτη, ... 
αφού η τεράστια ποσότητα των ηλιακών ενεργειακών σωματιδίων που απελευθερώθηκαν ήταν ικανή  να επηρεάσει τη ζωή στη Γη με ακραία φαινόμενα του διαστημικού καιρού, προκαλώντας χάος στη ζωή μας.

 Εικόνες από το Ηλιακό Παρατηρητήριο του Οργανισμού Διαστήματος της Βρετανίας δείχνει μία φωτεινή έκλαμψη όπως το φλάς της φωτογραφικής μηχανής επάνω στην επιφάνεια του Ηλίου 

Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι εκρήξεις που παρατηρούνται όταν η έντονη δραστηριότητα στο εσωτερικό του 'Ηλιου διαταράσσει τα μαγνητικά του πεδία και οι οποίες εξαπολύουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και λαμπρότητας. Πρόκειται για φαινόμενα που διαταράσσουν τα στρώματα της γήινης ιονόσφαιρας με συνέπειες μικρής ή μεγάλης βαρύτητας ανάλογα με την ισχύ τους, από μικρές διαταραχές σε ραδιοσυχνότητες, μέχρι το απόλυτο μπλακ-άουτ ασυρμάτων.

Αυτή τη φορά, η ηλιακή έκλαμψη φαίνεται πως δημιούργησε μια σχετικά ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετές μέρες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.


Σύμφωνα με την ΝΟΑΑ η μεγαλύτερη γεωμαγνητική δραστηριότητα έφτασε στο επίπεδο 5 (κλίμακα G1 NOAA) κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών

Για την περαιτέρω εξέλιξη του φαινομένου  η μεγαλύτερη αναμενόμενη δραστηριότητα για το χρονικό διάστημα από 23 έως και 25 Δεκεμβρίου δεν αναμένεται να ξεπεράσει το επίπεδο 4 της κλίμακας G1 καθώς φαίνεται να μειώνεται η έντασή της
 Μια τεράστια έκρηξη στον ήλιο καταγράφεται σε μια απίστευτη εικόνα της NASA

 Οι κοσμικές ακτίνες είναι το ίδιο φαινόμενο που προκαλούν το Βόρειο Σέλας (φωτογραφία)


«Ήταν μια όμορφη οθόνη,» λέει ο φωτογράφος Helge Andersen. «Χρειαζόμουν μόνο
 5 δευτερόλεπτα για να συλλάβει αυτή την εικόνα."


Μια ηλιακή έκλαμψη από το 2014
 Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες της διαστημικής «κακοκαιρίας»;
 
Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες βρίσκονται πίσω από εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα όπως το Βόρειο Σέλας, αλλά μπορούν να αποβούν καταστροφικές για τον ανθρώπινο πολιτισμό, όπως έχουν επισημάνει στο παρελθόν οι επιστήμονες. Δύο από τις πιο επικίνδυνες συνέπειές τους μπορεί να είναι η πρόκληση παρεμβολών σε κρίσιμα συστήματα πλοήγησης αλλά και η «εξουδετέρωση» του δικτύου ηλεκτροδότησης ολόκληρων χωρών.

Η σοβαρότητα των εν λόγω φαινομένων μπορεί να διαφανεί και από το διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου τον περασμένο Οκτώβριο. Με αυτό, ο Ομπάμα έδινε εντολή για τη χάραξη ενός σχεδίου και τη λήψη μέτρων με στόχο την προστασία του ανθρώπινου πολιτισμού από τις πιθανές καταστροφικές συνέπειες μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας.

Στο διάταγμα αναφερόταν πως οι διάφορες αρχές των ΗΠΑ θα πρέπει να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να προετοιμάσουν μια στρατηγική αντιμετώπισης «διαστημικών καιρικών φαινομένων» όπως οι ηλιακές εκλάμψεις που μπορούν να έχουν «σοβαρές επιπτώσεις σε κρίσιμα συστήματα υποδομών και τεχνολογίες».
Με πληροφορίες από εδω,  εδώ  ,  εδώ  κι εδώ
  Δημοσθένης Το Φανάρι