Mamidoil – Jetοil.
Στόχος του ρωσικού ομίλου, ο οποίος δραστηριοποιείται στην εμπορεία πρώτης ύλης για diesel, είναι η επέκταση της δραστηριότητάς του στη Νότια Βαλκανική. Αν το «deal» πετύχει τότε μετά τις επενδύσεις Ι.Σαββίδη, η Ρωσία πραγματοποιεί νέο μπάσιμο δείχνοντας αποφασισμένη να διεκδικήσει πίσω το «ζωτικό της χώρο» στα Βαλκάνια.
Η απόκτηση των δεξαμενών στο Καλοχώρι, δυναμικότητας περίπου 220 χιλ. τόνων, αποτελεί κομβικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση καθώς μπορούν να υποστηρίξουν τη διάθεση προϊόντος σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα και τη Νότιο Βαλκανική.
H Mamidoil – Jetοil, βρίσκεται από τον περασμένο Ιούλιο σε καθεστώς προσωρινής προστασίας από πιστωτές (σ.σ. άρθρο 99).
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο ρωσικός όμιλος έχει εκδηλώσει «ζωηρό» ενδιαφέρον για την απόκτηση των βασικών περιουσιακών στοιχείων της ιστορικής εταιρείας. Την περασμένη Παρασκευή, μάλιστα, κατέθεσε στις πιστώτριες τράπεζες δεσμευτική προσφορά, καθώς και όλα τα απαραίτητα έγγραφα, τα οποία πιστοποιούν την ύπαρξη των κεφαλαίων, που προτίθεται να επενδύσει.
Εφόσον η πρότασή του κριθεί ικανοποιητική από τις τράπεζες, θα επιδιωχθεί συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας με «μοντέλο Μαρινόπουλου».
Θα επιχειρηθεί, δηλαδή, να υπάρξει συναίνεση της πλειοψηφίας των πιστωτών επί συμφωνίας εξυγίανσης, η οποία θα κατατεθεί εν συνεχεία στο δικαστήριο (Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά).
Η διάσωση θα στηρίζεται στις διατάξεις του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα για pre pack συμφωνία πιστωτών (σ.σ. άρθρα 106 β και θ) και θα προβλέπει μερική «διαγραφή» υφιστάμενων υποχρεώσεων, εξόφληση μέρους των υπολοίπων, μέσω του τιμήματος που θα καταβάλει ο επενδυτής (σ.σ. το 65% του τιμήματος θα εισπράξουν οι τράπεζες, το 25% το Δημόσιο και το 10% οι προμηθευτές) και ρύθμιση του ανεξόφλητου υπολοίπου.
Το σχέδιο προβλέπει ότι τα βασικά περιουσιακά στοιχεία της Mamidoil θα μεταβιβαστούν σε νέα εταιρεία, με νέο ΑΦΜ, η οποία θα ελέγχεται κατά 100% από τον ρωσικό όμιλο, μαζί με το ανεξόφλητο μέρος των δανείων και λοιπών υποχρεώσεων και βεβαίως τους εργαζόμενους.
Το τίμημα που φέρονται διατεθειμένοι να καταβάλουν οι Ρώσοι ανέρχεται σε περίπου 130 εκατ., υπερκαλύπτοντας την αξία (σ.σ. περίπου 110 εκατ. ευρώ) στην οποία υπολογίζουν οι τράπεζες τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Mamidoil στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, που αποτελούν και το «πετράδι του στέμματος» της άλλοτε κραταιάς εταιρείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν των εγκαταστάσεων στο Καλοχώρι, οι Ρώσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μέρος του δικτύου, τα assets που υποστήριζαν την έντονη εξαγωγική δραστηριότητα της Mamidoil και την υφιστάμενη άδεια λειτουργίας.
Η μεταβίβαση άδειας σε νέα εταιρεία με νέο ΑΦΜ θα αποτελέσει, εφόσον υλοποιηθεί, απόφαση-πιλότο.
Κομβικής σημασίας αποτελεί, βέβαια, και η απόκτηση υφιστάμενης άδειας, καθώς η χορήγηση νέας αποτελεί μια χρονοβόρο διαδικασία.
Τα δάνεια και οι υποθήκες των τραπεζών
Σύμφωνα με το euro2day.gr, Alpha, Eurobank και Πειραιώς έχουν εγγράψει υποθήκες επί των δεξαμενών στο Καλοχώρι έναντι του ομολογιακού δανείου ύψους 117 εκατ. ευρώ που χορήγησαν πριν από μερικά χρόνια.
Η συνολική δανειακή τους έκθεση στη Mamidoil ανέρχεται σε 138 εκατ. ευρώ (σ.σ. περίπου 61 εκατ. η Alpha, 42 εκατ. η Eurobank και 35 εκατ. η Πειραιώς).
Η Εθνική, από την πλευρά της, έχει ως ενέχυρο για ανεξόφλητο δάνειο ύψους 51 εκατ. ευρώ, το ετήσιο μίσθωμα που καταβάλλει εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, για ενοικίαση μέρους των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στο Καλοχώρι. Στους μεγάλους πιστωτές της Mamidoil περιλαμβάνεται ο όμιλος Ελληνικών Πετρελαίων.
Με δεδομένο ότι η δεσμευτική πρόταση των Ρώσων κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή και αύριο συζητείται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο η αίτηση της Mamidoil για υπαγωγή σε καθεστώς προστασίας, εφόσον υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις, είναι αρκετά πιθανόν να ζητηθεί νέα αναβολή και παράταση της προσωρινής προστασίας.
Από τη στάση των τραπεζών στο δικαστήριο θα φανεί και το αν έχουν συμφωνήσει για μια συμφωνία εξυγίανσης, στη βάση της πρότασης του ρωσικού ομίλου, ή όχι. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη αναβολή οι τράπεζες είχαν ταχθεί κατά, με το Δημόσιο και την ΕΛΠΕ να στηρίζουν το αίτημα που τελικώς αποδέχθηκε το δικαστήριο.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου