Google+ To Φανάρι : Τα «όχι» της κυβέρνησης έγιναν πάλι «ναι» στους δανειστές

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Τα «όχι» της κυβέρνησης έγιναν πάλι «ναι» στους δανειστές

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου
«Ναι» σε όλα τα τελευταία «όχι» αναγκάστηκε να πει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για να πείσει τους δανειστές να αποδεχτούν την έκτακτη παροχή της λεγόμενης «13ης σύνταξης».
Προκειμένου να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης...
του δημόσιου χρέους (που μπλόκαρε με παρασκηνιακές διεργασίες ο Β. Σόιμπλε, πάρα την αντίθετη γνώμη των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών), ο κ. Τσακαλώτος δεσμεύτηκε με επιστολή του προς τους θεσμούς στα εξής:
Θα υπάρξει νέο ψαλίδισμα των συντάξεων, αν δεν επιτευχθεί φέτος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,5%.
Η 13η σύνταξη δεν πρόκειται να δοθεί ξανά.
Η αναστολή του ΦΠΑ για νησιά του Αιγαίου που δέχονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης αφορά μόνο το 2017.
Γίνονται αποδεκτοί, χωρίς μεταβολές, οι συμφωνηθέντες στόχοι για πλεονάσματα της τάξης του 0,5%, του 1,75% και του 3,5% του ΑΕΠ, για το 2016, το 2017 και το 2018 αντίστοιχα. Σε περίπτωση που υπάρξει η παραμικρή απόκλιση από τους στόχους, θα ενεργοποιείται αυτόματα ο δημοσιονομικός «κόφτης» διαρκείας σε μισθούς και συντάξεις.
Αγνωστο παραμένει αν η κυβέρνηση δεσμεύτηκε και για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και πέρα από το 2018 (όπως ζήτησε πρόσφατα το Eurogroup), αφού το υπουργείο Οικονομικών κρατά κρυφό το πλήρες κείμενο της «επιστολής δεσμεύσεων» που αποτελεί πιθανότατα τον προθάλαμο του τέταρτου Μνημονίου.
Το μόνο που διευκρίνισαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών για την επιστολή ήταν ότι, σε περίπτωση που το 2016 δεν υπάρξει το συμφωνηθέν πλεόνασμα (+0,5%), τότε «οι ελληνικές Αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν τη διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και στον δημοσιονομικό στόχο του 2016». Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα παραπάνω από όσα έχει ήδη συμφωνήσει. «Είτε μας αρέσουν είτε όχι οι δεσμεύσεις αυτές -που δεν μας αρέσουν-, η κυβέρνηση θα ήταν αδύνατον να κάνει κάτι άλλο» έλεγαν χαρακτηριστικά.
Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε επίσης ότι, αν υπάρξει και στο μέλλον υπεραπόδοση εσόδων, αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σε συμφωνία με τους θεσμούς, «σε στοχευμένα μέτρα κοινωνικής προστασίας, για τη μείωση των φορολογικών βαρών, για τη δημιουργία “μαξιλαριού ρευστότητας”, για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών».
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η δέσμευση ζητείται να προστεθεί στο νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο που θα προκύψει στο τέλος της δεύτερης αξιολόγησης.
 

ΕΚΤ: 40% πιο φτωχά τα ελληνικά νοικοκυριά 
Κατά πολύ φτωχότεροι έγιναν οι Ελληνες κατά τη διάρκεια της επταετούς οικονομικής κρίσης, την ίδια στιγμή που Γερμανοί, Αυστριακοί και Φινλανδοί, οι λαοί δηλαδή που τηρούν τη σκληρότερη στάση απέναντι στη χώρα μας, έγιναν πλουσιότεροι.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα ελληνικά νοικοκυριά έχασαν τα τελευταία χρόνια το 40% του πλούτου τους. Αντίθετα, ο μέσος όρος του πλούτου στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 10% την ίδια περίοδο, ενώ αύξηση καταγράφηκε επίσης στην Αυστρία, στη Φινλανδία και στο Λουξεμβούργο.

Ανισότητες
Το παρατεταμένο πρόβλημα χρέους της ευρωζώνης έχει επιδεινώσει τις ανισότητες, καθώς κράτη στην περιφέρεια, όπως η Ιταλία, η Ισπανία η Πορτογαλία και η Ελλάδα, αντιμετώπισαν σοβαρές δυσκολίες, ενώ χώρες στον πυρήνα της ζώνης του ευρώ, όπως η Γερμανία, ανέκαμψαν γρηγορότερα.
Οι οικογένειες στο Λουξεμβούργο ήταν οι πλέον οικονομικά εύρωστες, έχοντας κατά μέσο όρο περιουσία 437.500 ευρώ. Αντίθετα, ο μέσος πλούτος των νοικοκυριών στη Λετονία ήταν μόλις 14.200 ευρώ. Οπως επισημαίνεται στην έρευνα της ΕΚΤ με δείγμα 84.000 νοικοκυριά, η μείωση του καθαρού πλούτου είναι μεγαλύτερη για νοικοκυριά που έχουν δάνεια, ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες που έχουν υποθηκεύσει τις κατοικίες τους, συγκριτικά με ιδιοκτήτες χωρίς στεγαστικό δάνειο και τους ενοικιαστές.
Η μείωση στον καθαρό πλούτο ήταν αποτέλεσμα κυρίως της υποχώρησης της αξίας των περιουσιακών στοιχείων, ιδιαίτερα των ακινήτων. Συνολικά το 5% των νοικοκυριών της ευρωζώνης που είναι και τα οικονομικά ισχυρότερα, κατείχε το 37,8% του καθαρού πλούτου το 2014, συγκριτικά με 37,2% το 2010, ενώ το 5%, που είναι τα ασθενέστερα οικονομικά νοικοκυριά, κατείχε μόνο χρέος.

«Κούρεμα και ρήτρα ανάπτυξης»
Αν και αναγνωρίζει ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ένα κούρεμα χρέους» και ότι «όλοι στο Βερολίνο έχουν καταλάβει πως πρέπει να γίνει», αλλά δεν το περιμένει πριν από το 2018, καθώς υπάρχει διαφωνία στο ύψος της ελάφρυνσης και πώς θα υλοποιηθεί, ο Μάρτσελ Φράτσερ (άτυπος σύμβουλος της Ανγκελα Μέρκελ) εκφράζει αισιοδοξία για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που «είναι μικρή, αλλά μπορεί να επιταχυνθεί».

Μιλώντας στο ΑΠΕ, ο οικονομολόγος επενέφερε πρόταση που είχε κάνει πριν ενάμιση χρόνο (αλλά απέρριψαν Βρυξέλλες και Βερολίνο) για ρήτρα ανάπτυξης, δηλαδή η Ελλάδα να πληρώνει τους τόκους εάν υπάρχει ανάπτυξη. Υποστηρίζει ότι το σημαντικότερο «δώρο» που θα μπορούσαν να προσφέρουν στη χώρα οι Γερμανοί είναι «δάνεια για επιχειρήσεις». Και «έναν καινούργιο Οτο Ρεχάγκελ για να ξανακερδίσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα η Εθνική Ελλάδος», συμπληρώνει με χιούμορ. Θεωρεί ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας είναι η «κρατική μηχανή», η γραφειοκρατία, αλλά και ότι «δεν πληρώνουν φόρους όσοι έχουν».

Επίθεση από τον Ν. Βούτση!
Βολές κατά του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε εκτόξευσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μέσω ραδιοφωνικής συνέντευξής του. Οπως ανέφερε, ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται ο Γερμανός υπ. Οικονομικών «δεν μπορεί παρά να τυγχάνει απάντησης». Κατά τον πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Σόιμπλε «δεν είναι δυνατόν, άτυπα αλλά και τυπικά πλέον, να διεκδικεί ρόλο υπερυπουργού Οικονομικών και μάλιστα σε κρίσιμα ζητήματα, κάνοντας προβλέψεις και εκτιμήσεις, αλλά και δίνοντας τον χρησμό του -επιτρέψτε μου να πω- δημόσια πριν από τη συνεδρίαση οποιουδήποτε οργάνου, όπως το Eurogroup, προκειμένου να προκαλεί εντυπώσεις».
Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την άποψη πως «δεν απαιτούσε ιδιαίτερη άδεια από τους δανειστές η έκτακτη παροχή της κυβέρνησης, η οποία είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό», ενώ χαρακτήρισε αναμενόμενη την επανέναρξη του διαλόγου για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Τέλος, δήλωσε αισιόδοξος ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα.

Μιχαλολιάκος: Iδια η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.
Σαφείς αποστάσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Ν.Δ. παίρνει ακόμη μία φορά η Χρυσή Αυγή. Σε άρθρο του ο γ.γ. του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος, αναφερόμενος στο εάν και κατά πόσο συμπλέει η Χρυσή Αυγή με τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι αξίζει να δούμε «ποιοι το λένε αυτό! Το λέει η Ν.Δ. και οι κομματάρχες της, την ίδια στιγμή που η Ν.Δ. ψήφισε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ τον αντιρατσιστικό νόμο, την ανέγερση ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, αλλά και το συμβόλαιο κοινωνικής συμβίωσης, και ψήφισε πρώτα απ’ όλα το Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ας μην τσακώνονται, λοιπόν, δεν είμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έχει ίδια πολιτική με τη Ν.Δ. και δεν είμαστε με τη Ν.Δ., γιατί έχει ίδια πολιτική με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε η Ελλάδα που έρχεται! » τονίζει.
Σε άλλη παρέμβασή του ο Νίκος Μιχαλολιάκος ευχήθηκε σε όλους τους Ελληνες καλά Χριστούγεννα, τονίζοντας: «Δεν πρέπει να λιγοψυχήσετε, δεν πρέπει να κάνετε ούτε ένα βήμα πίσω, γιατί πάντοτε το Φως νικά το Σκοτάδι».


Ο Τσίπρας εγκαινίασε στην Καλαμάτα αυτοκινητόδρομο
Τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα, που κατασκεύασε και διαχειρίζεται η κοινοπραξία Μορέας, μεγαλύτερος μέτοχος της οποίας είναι ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ, εγκαινίασε την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τα εγκαίνια συνεχίζονται, πάντως, και αυτή την εβδομάδα, καθώς σήμερα παραδίδεται στην κυκλοφορία τμήμα της Ιονίας Οδού, από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη.
Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση βρήκε το έργο σταματημένο από το 2013, ενώ υπήρχε η ρήτρα ότι αν δεν αποπερατωνόταν έως τον Μάρτιο του 2017 η χώρα θα κατέβαλλε με τη μορφή προστίμων ποσά συνολικού ύψους 504.000.000 ευρώ. Η κυβέρνηση, μέσω της αναθεωρημένης σύμβασης που υπογράφτηκε από τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, «δεν διασφάλισε μόνο τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου, αλλά κατοχύρωσε και το δημόσιο συμφέρον, κάτι που οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε καμία περίπτωση δεν είχαν φροντίσει» επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην αναθεωρημένη σύμβαση με την οποία επανεκκίνησαν οι εργασίες προκειμένου να ολοκληρωθεί ο οδικός άξονας. Οπως είπε, με αυτήν την αναθεωρημένη σύμβαση το Ελληνικό Δημόσιο εξοικονόμησε συνολικά αποζημιώσεις ύψους πάνω από 200.000.000 ευρώ. Η ίδια σύμβαση προβλέπει επίσης την εγκατάσταση στο προσεχές διάστημα συστήματος αναλογικών διοδίων, με δαπάνες του παραχωρησιούχου. Αυτό το σύστημα είναι το πιο δίκαιο, αφού επιβάλλει διόδια ανάλογα με τη χρήση που γίνεται στον δρόμο και όχι με σταθερό αντίτιμο διέλευσης καθώς και τη σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης για οριζόντια μείωση των διοδίων
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου