Ο Ερντογάν πραγματοποιεί τις απειλές του!
Νέο κύμα μεταναστών αποβιβάζεται στα νησιά του βόρειου Αιγαίου
Ανοίγει ξανά τη «στρόφιγγα» των προσφυγικών ροών η Τουρκία, που
δείχνει ότι είναι έτοιμη να κάνει πράξη τις απειλές της, αποσύροντας τα
σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και επιτρέποντας σε «καραβιές»
απελπισμένων να περάσουν ανενόχλητοι στη χώρα μας. ....Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες τα ξημερώματα, μέσα σε τρεις ώρες, έφτασαν στη Λέσβο και τη Χίο 266 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως αφρικανικής καταγωγής, που, σύμφωνα με πληροφορίες, διέμεναν σε κλειστούς καταυλισμούς σε περιοχές της βορειοδυτικής Τουρκίας.
Από το νέο «κύμα» των προσφύγων και των μεταναστών που αποβιβάστηκαν στα ελληνικά νησιά οι 200 εντοπίστηκαν στα ανοιχτά της Λέσβου (σε Συκαμνιά, Τσόνια και στην περιοχή του αεροδρομίου), ενώ οι υπόλοιποι 66 στη νησίδα Πάσπαργο, κοντά στη Χίο, από ιταλικό σκάφος της Frontex.
Η αποβίβαση των προσφύγων και των μεταναστών σε Λέσβο και Χίο πραγματοποιήθηκε από τις 3 ως τις 6 το πρωί και προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς το τελευταίο διάστημα οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία προς τη χώρα μας ήταν σχεδόν μηδενικές.
Οι ελληνικές Αρχές έχουν θορυβηθεί και από τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες τα κυκλώματα διακίνησης προσφύγων και μεταναστών δραστηριοποιούνται ξανά στα τουρκικά παράλια, καθώς οι έλεγχοι στη γειτονική χώρα έχουν ατονήσει (αν όχι σταματήσει), με την «ταρίφα» για τη μεταφορά στην Ελλάδα με πλαστικές λέμβους να φτάνει τα 300-500 ευρώ / άτομο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, χιλιάδες άνθρωποι -κυρίως από χώρες της κεντρικής και της βόρειας Αφρικής- περιμένουν τη... σειρά τους για να ξεκινήσουν το ταξίδι προς την Ευρώπη, ενώ οι διακινητές «ενημερώνουν» τους ενδιαφερομένους ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να περάσουν στην Ελλάδα και να ζητήσουν άσυλο.
Πυρά Γαληνού κατά Αθήνας, Αγκυρας, Ε.Ε.
Σήμα κινδύνου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λέσβο μετά τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το Προσφυγικό αλλά και για τις απειλές Ερντογάν ότι θα «πνίξει» με πρόσφυγες και μετανάστες όλη την Ευρώπη «εκπέμπει» ο δήμαρχος του νησιού Σπύρος Γαληνός.
«Είμαστε όμηροι μιας, συμφωνίας που δεν υπογράψαμε και δεν εγκρίναμε. Μιας συμφωνίας που εγκλωβίζει ανθρώπους στα νησιά και ρίχνει σε εμάς την ευθύνη» σημειώνει ο κ. Γαληνός, καλώντας την κυβέρνηση και την Ε.Ε. να αλλάξουν ρότα στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού, προχωρώντας στην άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. «Μας ζητούν να φτιαχτούν κι άλλοι χώροι. Ποιος όμως μπορεί να εγγυηθεί στην τοπική κοινωνία ότι, αν συσταθεί ένας νέος χώρος, δεν θα μας ζητηθούν και άλλοι; Δεν είναι δυνατόν να σηκώνεις ένα βάρος επ’ άπειρον, κάποια στιγμή θα σε πλακώσει» λέει ο δήμαρχος Λέσβου.
Σχολιάζοντας τη στάση της Τουρκίας και τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που απειλεί ότι θα τινάξει στον αέρα τη συμφωνία με την Ε.Ε. για το Προσφυγικό, ο κ. Γαληνός δεν κρύβει την αγανάκτησή του για την αδράνεια των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων.
«Υπάρχει μια κυνική ομολογία του Τούρκου προέδρου, που δηλώνει ότι θα ανοίξει τη στρόφιγγα. Είναι σαν εκείνος να βρίσκεται πίσω από τις ροές και τους διακινητές. Πού είναι η αντίδραση της διεθνούς κοινής γνώμης; Και μάλιστα, όταν υπάρχουν διεκδικήσεις σε εθνικό επίπεδο, όπως η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης; Η Ελλάδα απειλείται ευθέως» καταλήγει ο δήμαρχος Λέσβου.
SΟS Τζιτζικώστα στο Ευρωκοινοβούλιο
Να τρέξουν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά οι διαδικασίες μετεγκατάστασης των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη, ώστε να αποσυμφορηθεί η ισχυρή πίεση που δέχονται οι χώρες υποδοχής, ζήτησε χθες ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο κ. Τζιτζικώστας, παρουσία του αρμόδιου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, ανέλυσε τις θέσεις και την πολιτική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το Προσφυγικό, επανέλαβε την ανάγκη δίκαιης κατανομής των βαρών του προβλήματος σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ενώ έστειλε και μήνυμα στην Τουρκία, τονίζοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν μπορεί να εκβιάζει στο Προσφυγικό. «Η Τουρκία χρειάζεται περισσότερο την Ευρώπη από ό,τι η Ευρώπη την Τουρκία» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το Προσφυγικό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό και εξέφρασε τη σταθερή βούληση του ΕΛΚ να στηρίξει τις αποφάσεις της Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης, οι οποίες ελήφθησαν ομόφωνα στη συνεδρίαση του κόμματος που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο με δική του πρωτοβουλία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τζιτζικώστας, μόνο το 2016 περίπου 375.000 άνθρωποι έχουν καταφτάσει στην Ευρώπη, από τους οποίους οι 351.000 από τη θάλασσα και οι 24.000 από τη στεριά, ενώ 4.715 έχουν πεθάνει ή αγνοούνται στη Μεσόγειο.
Ν. Οικονόμου
Βερολίνο: Πρόγραμμα επαναπατρισμού για Ιρακινούς, Αφγανούς
Ενα πρόγραμμα βοήθειας ώστε οι αιτούντες άσυλο που δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στη Γερμανία ή που επιθυμούν να επαναπατριστούν να καταφέρουν να επιστρέψουν στη χώρα τους ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης της χώρας.
«Τα επόμενα τρία χρόνια θα διαθέτουμε 50.000.000 ευρώ ετησίως για αυτό το πρόγραμμα επαναπατρισμού» δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα ο υπουργός Γκερτ Μίλερ στην εφημερίδα «Augsburger Allgemeine».
Ποιους αφοράΣυγκεκριμένα, το πρόγραμμα βοήθειας που εκπόνησε το Βερολίνο αφορά πρόσφυγες και μετανάστες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και διάφορες χώρες των Βαλκανίων, οι οποίοι για διάφορους λόγους επιθυμούν να επαναπατριστούν ή των οποίων η αίτηση για παροχή ασύλου δεν μπορεί να γίνει δεκτή.
Η Γερμανία επιθυμεί να τους βοηθήσει «να κάνουν μια νέα αρχή» στη χώρα καταγωγής τους. Και «μπορούμε να τους προσφέρουμε μόρφωση, εκπαίδευση, εργασία και βοήθεια» συμπλήρωσε ο υπουργός.
Η Γερμανία, που δέχτηκε 900.000 αιτούντες άσυλο το 2015, αποφάσισε να σκληρύνει τη μεταναστευτική πολιτική της. Μάλιστα, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, έπειτα από πίεση που δέχτηκε και από το κόμμα της, τους Χριστιανοδημοκράτες, αλλά και βουλευτές του «αδελφού» κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών, δεσμεύτηκε εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2017 να μην επιτρέψει ξανά τόσο μεγάλη εισροή προσφύγων και μεταναστών στη χώρα.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου