Google+ To Φανάρι : 52 δισ. ευρώ είναι η «τρύπα» στις ιταλικές τράπεζες – Αγώνας να μη «σκάσει» η βόμβα

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

52 δισ. ευρώ είναι η «τρύπα» στις ιταλικές τράπεζες – Αγώνας να μη «σκάσει» η βόμβα

Στα 52 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ελλείψεις κεφαλαίων στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρακτορείου Bloomberg.
Το συγκεκριμένο ποσό υπολείπεται σημαντικά έναντι των 20 δισ. ευρώ, τα οποία ετοιμάζεται να διοχετεύσει η κυβέρνηση της Ρώμης, προκειμένου να αποφευχθούν οι αναταράξεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Ιταλίας....

Η έλλειψη κεφαλαίων, σύμφωνα με την ανάλυση του αμερικανικού πρακτορείου, αντικατοπτρίζει τις αυξημένες προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Τα επιπλέον κεφάλαια για τη UniCredit, τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ιταλία, εκτιμώνται σε 8 δισ. ευρώ, ενώ όσον αφορά τη Monte dei Paschi το αντίστοιχο ποσό υπερβαίνει κατά πολύ τα 5 δισ. ευρώ.
Τις προηγούμενες ημέρες, η κυβέρνηση της Ιταλίας αποφάσισε να ζητήσει την έγκριση του Κοινοβουλίου, προκειμένου να διοχετεύσει 20 δισ. ευρώ στις προβληματικές τράπεζες της χώρες.
«Το συγκεκριμένο ποσό θα έπρεπε να προσεγγίζει τα 30 δισ. ευρώ για να λυθεί το πρόβλημα της Ιταλίας» σύμφωνα με τη Deutsche Bank, η οποία προτείνει το εναπομείναν ποσό των 20 δισ. ευρώ να καλυφθεί από τις αγορές.

«Ορισμένες από τις τράπεζες, όπως η Monte dei Paschi, έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές, αλλά σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να συμπληρώσει το υπόλοιπο ποσό» σπεύδει να προσθέσει.

Την ίδια ώρα, η τράπεζα της Τοσκάνης συνεχίζει την προσπάθεια πώλησης χαρτοφυλακίων με υψηλού ρίσκου δάνεια, ενώ έως τα τέλη του μήνα καλείται να συγκεντρώσει ιδιωτικά κεφάλαια 5 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποφύγει την υπαγωγή σε πακέτο διάσωσης.

Η Atlante, fund το οποίο ειδικεύεται στην αγορά δανειακών χαρτοφυλακίων, δεσμεύεται να αγοράσει ένα μέρος των «κόκκινων δανείων» της Monte dei Paschi, υπό την προϋπόθεση ωστόσο, το ιταλικό δημόσιο να μην συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου