Google+ To Φανάρι : Μέχρι να βγει η ψυχή

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Μέχρι να βγει η ψυχή

 Οι δανειστές γκρεμίζουν ό,τι έχει απομείνει με μέτρα που θα φέρουν κοινωνική έκρηξη!

 Στην πριονοκορδέλα επισήμως τα κοινωνικά επιδόματα!
Ο Ντάισελμπλουμ απαιτεί νέα  σφαγή συντάξεων και μέτρα που θα φέρουν κοινωνική έκρηξη
Στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup, στις 7 Νοεμβρίου, επανέρχεται το θέμα του Ασφαλιστικού, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου ότι το θέμα έχει κλείσει και ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές. ..

Σε ενημερωτικό έγγραφό του προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο για την προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτηρίζει ως επίκεντρο της αξιολόγησης τις μεταρρυθμίσεις στην Κοινωνική Ασφάλιση και την αγορά εργασίας.
Ουσιαστικά, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ παίζει το χαρτί του Ασφαλιστικού σε μια προσπάθεια να ισορροπήσει με την απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νέες περικοπές. Απαίτηση την οποία το ΔΝΤ θέτει ως προϋπόθεση για να επιστρέψει στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Πιέσεις
Ετσι, οι δανειστές, με κοινή γραμμή, όπως φαίνεται, πιέζουν την Ελλάδα μέχρις εσχάτων (ή, καλύτερα, ώσπου να βγει... η ψυχή των Ελλήνων) σαν να επιδιώκουν να ξεσπάσει κοινωνική έκρηξη. Πώς αλλιώς να ερμηνευτεί το ότι επαναφέρουν ακραίες αντιλαϊκές απαιτήσεις που υποτίθεται ότι είχαν κλείσει μόλις πριν από λίγους μήνες!
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ διά της Ντέλια Βελκουλέσκου έκανε λόγο για υψηλή δαπάνη για τις συντάξεις, ενώ δεν έκρυψε ότι θεωρεί πως είναι θετική μια ενδεχόμενη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Εάν το ΔΝΤ πετύχει το ξεπάγωμα των σημερινών συντάξεων, τότε ο επανυπολογισμός τους θα γίνει όχι μόνο στις νέες, αλλά και στις παλιές συντάξεις.

Εάν γίνουν πράξη οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, δύο στους τρεις συνταξιούχους κινδυνεύουν με περικοπές στις κύριες συντάξεις τους, από 30 έως και 400 ευρώ τον μήνα.

Ειδικοί της Κοινωνικής Ασφάλισης τονίζουν ότι, εάν πάψει η εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς, τότε οι συντάξεις θα υποστούν περικοπές που μπορεί να φτάσουν το 35%, ενώ κατά μέσο όρο θα κυμανθούν στα επίπεδα των 170 ευρώ.


Οι μειώσεις αυτές θα επηρεάσουν το συντάξιμο εισόδημα περίπου 1.600.000 συνταξιούχων, που είναι όσοι… γλιτώνουν το πετσόκομμα από την εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς.
«Το Ασφαλιστικό έχει κλείσει στην πρώτη αξιολόγηση και δεν αποτελεί θέμα της δεύτερης» δήλωσε για το θέμα αυτό ο κ. Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι «αυτό που εξετάζεται από τους θεσμούς είναι αποκλειστικά και μόνο η εφαρμογή του νόμου 4387/2016, δηλαδή η έκδοση των αναγκαίων εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων».

Στη λαιμητόμο τα επιδόματα της φτωχολογιάς
«Μαχαίρι» στις τελευταίες φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει, περικοπές ή και κατάργηση υφιστάμενων κοινωνικών επιδομάτων και περιστολή δαπανών των υπουργείων είναι το τρίπτυχο των νέων επώδυνων παρεμβάσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Τα μοναδικά επιδόματα που διαβεβαιώνει το οικονομικό επιτελείο ότι δεν θα θιγούν είναι τα αναπηρικά, τα οικογενειακά και το επίδομα θέρμανσης.

Οι επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών έχουν εντοπίσει «τρύπα» 400.000.000 ευρώ στη χρηματοδότηση του ΚΕΑ το 2017, για την οποία προβλέπεται ότι θα απαιτηθούν συνολικά 750.000.000 ευρώ. Για να καλύψει το κενό, η ελληνική πλευρά φαίνεται διατεθειμένη να θυσιάσει τις εναπομείνασες φοροαπαλλαγές. Ετσι, θα ικανοποιήσει μια βασική μνημονιακή δέσμευση, προβάλλοντας ως άλλοθι την ανάγκη να ενισχυθούν οι ασθενέστεροι πολίτες. Παράλληλα, θα μπουν στην κλίνη του Προκρούστη πολλά από τα σημερινά κοινωνικά επιδόματα.

Υστερα από χθεσινή σύσκεψη στο υπ. Οικονομικών για τη χρηματοδότηση του ΚΕΑ, με τη συμμετοχή των Ευ. Τσακαλώτου και Γ. Κατρούγκαλου και των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και Εργασίας Θεανώς Φωτίου, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχτηκε την επικείμενη περικοπή κοινωνικών επιδομάτων: «Οπου υπάρχουν επικαλύψεις με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης δεν υπάρχει λόγος να παραμείνουν τα υφιστάμενα επιδόματα». Τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Χουλιαράκης δεσμεύτηκαν, όμως, ότι εξαιρούνται τα επιδόματα αναπηρίας και τα οικογενειακά, καθώς και ότι το 2017 το επίδομα θέρμανσης θα χορηγηθεί κανονικά. Συνεπώς, τα επιδόματα που κινδυνεύουν είναι:
• Οι παροχές διακοπών σε ανέργους.

• Τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και το κατασκηνωτικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.
• Οι δωρεάν κάρτες μεταφοράς οικογενειών μέσω των ΚΤΕΛ.
• Οι χρηματικές παροχές διακοπών συνταξιούχων Δημοσίου.
• Τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και τα αντίστοιχα για την τρίτη ηλικία.
• Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την ενίσχυση των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
• Τα προγράμματα διακοπών για άτομα με αναπηρίες.
• Οι διευκολύνσεις για την είσοδο στην αγορά εργασίας.

Λύση «μικράς διαρκείας» θέλουν τώρα για το χρέος

Μόνο βραχυπρόθεσμα μέτρα-ψίχουλα προτίθενται να λάβουν έως το τέλος του έτους οι Ευρωπαίοι για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως ξεκαθάρισαν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Το οξύμωρο είναι ότι κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ικανοποιημένα από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, υποστηρίζοντας ότι «η μεγαλύτερη πίτα του χρέους θα ενταχθεί στις δράσεις για τη βραχυπρόθεσμη διαχείρισή του, τώρα μάλιστα που είναι χαμηλά τα επιτόκια». Σε ενημερωτικό έγγραφό του προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο, ο κ. Ντάισελμπλουμ επισημαίνει ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης «ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία ανακοίνωσε το Eurogroup στις 24 Μαΐου». Επισημαίνει δε ότι οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις θα περιλαμβάνουν:

1 Αναμόρφωση των ωριμάνσεων του υπολοίπου των δανείων που έδωσε στην Ελλάδα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), στο πλαίσιο του 2ου Μνημονίου. Στόχος είναι να αυξηθεί η μέση διάρκεια των δανείων από τα 28 στα 32,5 χρόνια.

2 Περιορισμό του κινδύνου μελλοντικής αύξησης επιτοκίων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, «ο ESM επεξεργάζεται ακόμα τις τεχνικές λεπτομέρειες των μέτρων για τον περιορισμό του επιτοκιακού κινδύνου και δουλεύει για να διαμορφωθεί μια πρόταση σχετικά με τον χρόνο εφαρμογής των μέτρων».

3 Ακύρωση της αύξησης επιτοκίων που επρόκειτο να επιβληθεί σε ένα μικρό μέρος του ελληνικού χρέους. Ο κ. Ντάισελμπλουμ εννοεί την επιβάρυνση ύψους 2% που είχε προγραμματιστεί να επιβληθεί το 2017 στο επιτόκιο με το οποίο η χώρα μας δανείστηκε από τους δανειστές της στην ευρωζώνη 10,2 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων του 2012.
Κατηγορηματικός ότι «δεν θα υπάρξει ακριβής συμφωνία για το τι θα συμβεί στα μέσα του 2018» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε χθες ο κ. Ρέγκλινγκ. Από το βήμα συνεδρίου στη Λευκωσία, ο επικεφαλής του ESM επιστράτευσε για πολλοστή φορά «μαστίγιο και καρότο» για την Ελλάδα.

Από τη μία πλευρά, σχολίασε δηκτικά ότι η χώρα μας είναι η μόνη από τις πέντε χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα, η οποία δεν αποτελεί success story. Από την άλλη, δήλωσε αισιόδοξος ότι για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα έχουμε αποφάσεις εντός του έτους και, συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις, η χώρα μας θα βγει στις αγορές το 2017.

Μ. Ροζάκος

Πονοκέφαλος δύο «τρύπες» 500.000.000 €
Πέρα από την τρύπα των 400.000.000 ευρώ που εντοπίζουν οι δανειστές της χώρας μας στη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με άλλα δύο κενά, τα οποία ξεπερνούν συνολικά τα 500.000.000 ευρώ και βρίσκονται στο μικροσκόπιο του κουαρτέτου των πιστωτών.

Πρόκειται για τη μη υλοποιηθείσα μνημονιακή υποχρέωση να εξοικονομηθούν 400.000.000 ευρώ από τις αμυντικές δαπάνες και για την εκκρεμότητα με το διετές πάγωμα των ωριμάνσεων στα ειδικά μισθολόγια, το οποίο έχει δημοσιονομικό κόστος 118.000.000 ευρώ. Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα βρει ισοδύναμα μέτρα έως τις 29 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αποφευχθεί το πάγωμα των ωριμάνσεων, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.
Εξοικονόμηση δαπανών
Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε χθες ότι το θέμα των στρατιωτικών δαπανών «εντάσσεται στην αναθεώρηση δαπανών (spending review) που γίνεται στα υπουργεία» και πρόσθεσε: «Θα δούμε τι μπορεί να εξοικονομηθεί. Θεωρούμε ότι θα πάει καλά συνολικά η εξοικονόμηση δαπανών. Τώρα, αν κλείσει και ένα από τα πέντε στρατόπεδα εκπαιδεύσεως που έχει η Πελοπόννησος, δεν θα πληγεί και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων». Πάντως, προχθεσινή σύσκεψη στο υπ. Οικονομικών, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και Αμυνας Δημήτρη Βίτσα, δεν κατέληξε σε αποφάσεις για το θέμα.

Αναφορικά με τα ειδικά μισθολόγια, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να κάνει μασάζ στους πιστωτές, ώστε το πάγωμα των ωριμάνσεων να μην προχωρήσει, με το επιχείρημα ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα πρέπει να εφαρμοστεί, ούτως ή άλλως, νέο μισθολογικό καθεστώς για αστυνομικούς, στρατιωτικούς, γιατρούς, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς κ.λπ. Συνεπώς, το όποιο πάγωμα των ωριμάνσεων ή η αναζήτηση αξιόπιστων ισοδύναμων μέτρων είναι λογικό να προχωρήσει μετά τις αλλαγές που θα γίνουν στο γενικότερο καθεστώς των ειδικών μισθολογίων. Για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, θεωρείται πολύ πιθανό να χρειαστεί η παρέμβαση του πρωθυπουργού, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων.

Ηλικιωμένος υπέστη καρδιακό επεισόδιο στην ουρά για το ΑΤΜ
Στο... παρά πέντε σώθηκε ένας ηλικιωμένος στο Αγρίνιο, ο οποίος υπέστη καρδιακό επεισόδιο την ώρα που περίμενε στην ουρά έξω από τράπεζα, προκειμένου να πάρει τη σύνταξή του. Ο ηλικιωμένος είχε πάει στην τράπεζα από τα ξημερώματα, για να εξασφαλίσει καλή θέση στη σειρά και να εξυπηρετηθεί γρήγορα. Ο ηλικιωμένος δεν άντεξε την ταλαιπωρία, έχασε τις αισθήσεις του και σωριάστηκε στο έδαφος.

Για καλή του τύχη, στο σημείο βρισκόταν εκείνη την ώρα ένας γιατρός, ο οποίος του πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες και τον κράτησε στη ζωή μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Λίγη ώρα αργότερα, ο ηλικιωμένος επανήλθε, δίνοντας τέλος στην αγωνία των δικών του ανθρώπων, ενώ οι γιατροί επιβεβαίωσαν ότι η περιπέτειά του οφείλεται σε καρδιακό επεισόδιο. Ο ηλικιωμένος παραμένει για νοσηλεία στο νοσοκομείο, υπό την παρακολούθηση του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού.
 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου