Κουκουλοφόροι δρούσαν ανενόχλητοι με τις αστυνομικές δυνάμεις να
τους δίνουν άπλετο χώρο και να υποχωρούν - Πώς η οδός Στρουρνάρη
μετατράπηκε ξαφνικά σε εμπόλεμη ζώνη - Σε 13 συλλήψεις προχώρησε η
Αστυνομία - Λίγο πριν τις δύο τα ξημερώματα η Πατησίων δόθηκε ξανά στην
κυκλοφορία
Κατέστρεψαν, πυρπόλησαν, έβαλαν φωτιές σε ελληνικές
σημαίες και έκαναν... πλάκα στις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες
παρέδωσαν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο και αρκέστηκαν σε αυτό του θεατή.
Γι' άλλη μια φορά το θέατρο του παραλόγου επικράτησε και χθες, Πέμπτη
17 Νοεμβρίου, στο «γκέτο» των Εξαρχείων με τους κουκουλοφόρους να
προκαλούν εκτεταμένες ζημιές κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος της
πορείας ανήμερα της 43ης επετείου του Πολυτεχνείου......Καμιά φορά τα λόγια είναι δύσκολα για να αποτυπώσουν εικόνες και κωμικοτραγικές καταστάσεις. Άλλες φορές πάλι οι περιγραφές καταστάσεων και γεγονότων μοιάζουν με φανταστικές, καθώς δύσκολα θα μπορούσε να πιστέψει κάποιος τα όσα του αφηγείται το πρόσωπο που τα βίωσε. Κάπως έτσι θα ένιωθε κι ένας ακροατής όταν άκουγε από το στόμα αυτόπτη μάρτυρα τα όσα συνέβησαν στις 17 Νοεμβρίου του 2016 στα Εξάρχεια. Κι αυτό γιατί λιγότερα από 200 άτομα που «ταμπουρώθηκαν» μέσα στο Πολυτεχνείο για περισσότερες από πέντε ώρες έκαναν στη λεωφόρο Πατησίων και στους υπόλοιπους δρόμους που περιβάλλουν το Πολυτεχνείο ό,τι ήθελαν με τις αστυνομικές δυνάμεις να τους δίνουν άπλετο χώρο και να υποχωρούν, παρότι έβλεπαν το καταστροφικό έργο των κουκουλοφόρων. Κι όλα αυτά την ίδια ώρα που η Εισαγγελία Αθηνών έδινε το πράσινο φως για επέμβαση των ανδρών των ΜΑΤ στο εσωτερικό του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος σε περίπτωση που διαπιστώνονταν κακουργηματικές πράξεις.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ήταν περίπου επτά χθες το βράδυ όταν το μεγαλύτερο κομμάτι της πορείας των 16.000 ατόμων πέρναγε μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Ανάμεσα στους διαδηλωτές και περίπου 1.000 αντιεξουσιαστές, οι οποίοι είχαν περικυκλωθεί από αστυνομικές δυνάμεις για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων. Κι ενώ όλα κυλούσαν ομαλά, με τους άνδρες των ΜΑΤ να συνοδεύουν μάλιστα τα άτομα του αναρχικού χώρου μέσω της λεωφόρου Αλεξάνδρας στα Εξάρχεια, ξαφνικά η οδός Στρουρνάρη μετατρέπεται σε εμπόλεμη ζώνη.
Πώς συνέβη αυτό; Το πώς και το γιατί μπορούν να το απαντήσουν μόνο οι υπεύθυνοι του Πολυτεχνείου όπου μετά την έναρξη της πορείας χθες το μεσημέρι θα έπρεπε να έκλειναν τις πόρτες του ιδρύματος για να περιφρουρηθεί. Οι πύλες όμως έμειναν ανοιχτές αφού μια ομάδα περίπου εκατό ατόμων το βράδυ της Τετάρτης προχώρησε στην κατάληψη του Κτιρίου Γκίνη, δημιουργώντας έτσι τις «προϋποθέσεις» για να παραμείνουν εντός του ιστορικού κτιρίου και την ώρα που η μεγάλη και ειρηνική πορεία για την επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης ενάντια στη Χούντα θα ξεκινούσε. Έτσι λοιπόν τα άτομα που είχαν προχωρήσει στην κατάληψη του κτιρίου Γκίνη στο ΕΜΠ, άρχισαν να στήνουν οδοφράγματα με αντικείμενα από το Πολυτεχνείο (θρανία, γραφεία, καρέκλες κ.α.), στις οδούς Στρουρνάρη, Τζορτζ, Κάνιγγος και Τοσίτσα. Γρήγορα άρχισαν να εξαπολύουν δεκάδες βόμβες μολότοφ αλλά και πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών αλλά και με χειροβομβίδες κρότου λάμψης.
Οι κουκουλοφόροι όμως που έβλεπαν τις αστυνομικές δυνάμεις να κρατούν αμυντική στάση και να λαμβάνουν συνεχώς εντολές για υποχώρηση πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Βγήκαν από την κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου στη λεωφόρο Πατησίων και μέσα σε λίγα λεπτά κατέστρεψαν και έκαψαν τα πάντα.
Βεβήλωσαν, ποδοπάτησαν και στη συνέχεια έκαψαν μια ελληνική σημαία, μετέφεραν καρέκλες από αίθουσες του πανεπιστημιακού ιδρύματος τις οποίες τις τοποθέτησαν στη μέση της λεωφόρου και κάθισαν πάνω σε αυτές κάνοντας με τον τρόπο αυτό... πλάκα στους αστυνομικούς, έσπασαν φανάρια και στάσεις λεωφορείων και έβαλαν φωτιές σε κάδους.
Οι αστυνομικές δυνάμεις αντί να αποτρέψουν το καταστροφικό έργο των ταραξιών, υποχώρησαν εκ νέου φτάνοντας στη λεωφόρο της Γ. Σεπτεμβρίου. Τότε οι κουκουλοφόροι βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν σε δημοσιογράφους, κάμεραμαν και φωτορεπόρτερ οι οποίοι κάλυπτα τα επεισόδια. Έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και πέταξαν εναντίον τους δεκάδες πέτρες. Από θαύμα δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός. Οι αστυνομικές δυνάμεις λίγη ώρα αργότερα επανήλθαν και με την εκτεταμένη χρήση χημικών προσπάθησαν να απομακρύνουν τους κουκουλοφόρους από το Πολυτεχνείο. Μάταια όμως καθώς οι αντιεξουσιαστές ήταν εφοδιασμένοι με αντισφυξιογόνες μάσκες με αποτέλεσμα να μην... πτοούνται από τα δακρυγόνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάθεση για την πρόκληση επεισοδίων ήταν απολύτως γνωστή στην Αστυνομία, που φαίνεται ότι ακολουθεί το δόγμα «αφήστε την πόλη να λειτουργήσει και κάντε ό,τι θέλετε στα Εξάρχεια». Κατ΄ουσίαν ο σχεδιασμός των μέτρων είναι τέτοιος ώστε να μην επιτραπούν εστίες έντασης σε άλλα σημεία και να αφεθούν οι κουκουλοφόροι «να εκτονωθούν» στα Εξάρχεια. Εμμέσως πλην σαφώς γίνεται αποδεκτός ο χαρακτήρας του «γκέτο» για την περιοχή. Η κατάσταση εκτονώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ωστόσο στους δρόμους των Εξαρχείων παρέμειναν αντιεξουσιαστές οι οποίοι επιδόθηκαν σε κλεφτοπόλεμο με τους αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 13 συλλήψεις και πέντε προσαγωγές.
Δείτε βίντεο: Μολότοφ, φωτιές και πετροπόλεμος στα Εξάρχεια - Ποδοπάτησαν και έκαψαν σημαία στο Πολυτεχνείο
«Εκκενώστε το Πολυτεχνείο»
Γύρω στις οκτώ χθες το βράδυ ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος, δίνει τη συγκατάθεσή του για επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων μέσα στο Πολυτεχνείο, σε περίπτωση που διαπιστωθεί η διάπραξη αυτόφωρων κακουργηματικών πράξεων, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τη σχετική νομοθεσία. Λίγη ώρα αργότερα πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν ότι δεν έχουν λάβει άδεια για έφοδο, άλλα πήραν έγγραφο από τον εισαγγελέα, που ρωτούσε για το εύρος των ζημιών που προκλήθηκαν.
Νωρίτερα το απόγευμα οι πρυτανικές αρχές είχαν ειδοποιήσει με ενημερωτικό σημείωμα την Εισαγγελία ότι άτομα είχαν εισέλθει εντός του Πολυτεχνείου, αλλά χωρίς μέχρι εκείνη τη στιγμή να έχουν διαπραχθεί βανδαλισμοί. Πάντως, μετά τη συγκατάθεση της Εισαγγελίας Αθηνών για επέμβαση εντός του Πολυτεχνείου σε περίπτωση διάπραξη κακουργημάτων, ήταν στην κρίση των αστυνομικών αρχών, εφόσον διαπίστωναν τέτοιας φύσεως αδικήματα.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου