Google+ To Φανάρι : «Φρένο» από Ελληνες στο Αλτσχάιμερ!

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

«Φρένο» από Ελληνες στο Αλτσχάιμερ!

Πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία από ομάδα του Imperial College με επικεφαλής τον δρα Νικόλα Μαζαράκη
Ελληνες επιστήμονες μαζί με Αγγλους συναδέλφους τους στη Βρετανία κατάφεραν να «φρενάρουν» την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ σε ποντίκια, εισάγοντας -με τη βοήθεια ενός ιού- ένα γονίδιο στον εγκέφαλο των πειραματόζωων και βάζοντας... στόχο το κέντρο της μνήμης!...


Η πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία στηρίζεται στην πρωτεΐνη PGC-1-alpha, που κωδικοποιείται από το συγκεκριμένο γονίδιο και εμποδίζει να σχηματιστούν οι καταστροφικές πλάκες αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Νικόλα Μαζαράκη και τη δρα Μαγκνταλένα Σάστρε της Ιατρικής Σχολής του Imperial College του Λονδίνου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS). Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης η Λουκία Κατσούρη (πρώτη συγγραφέας της μελέτης) και η Ιωάννα Ελευθεριάδου.

Προηγούμενες μελέτες της ίδιας ερευνητικής ομάδας σε κυτταρικές καλλιέργειες στο εργαστήριο είχαν δείξει ότι το εν λόγω γονίδιο PGC-1-alpha μπορεί να εμποδίσει τον σχηματισμό των χαρακτηριστικών πλακών από την πρωτεΐνη βήτα αμυλοειδές, οι οποίες εμφανίζονται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ και οδηγούν σε καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων.

Οι βλάβες στον ιππόκαμπο οδηγούν σε απώλεια της μνήμης για πρόσφατα γεγονότα, καθώς και σε απώλεια προσανατολισμού στον χώρο, ενώ οι βλάβες στον εγκεφαλικό φλοιό έχουν ευρύτερες επιπτώσεις στη μακρόχρονη μνήμη, στη λογική, στη σκέψη και την ψυχική διάθεση.

Η εισαγωγή του γονιδίου PGC-1-alpha στα ποντίκια έγινε με ένεση στον εγκέφαλο, όταν η νόσος βρισκόταν ακόμη στα αρχικά στάδια. Επειτα από τέσσερις μήνες τα ποντίκια που είχαν κάνει τη γονιδιακή θεραπεία είχαν πολύ λίγες πλάκες αμυλοειδούς σε σύγκριση με τα τρωκτικά στα οποία δεν είχε εισαχθεί το εν λόγω γονίδιο και είχαν αναπτύξει πολλές τέτοιες πλάκες.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου