Google+ To Φανάρι : Επεσαν οι μάσκες για τον «σκοτεινό» Γεωργίου

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Επεσαν οι μάσκες για τον «σκοτεινό» Γεωργίου

Ενα βήμα πιο κοντά στο εδώλιο του κατηγορουμένου και για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης βρίσκεται πλέον ο υπόδικος και πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέας Γεωργίου. Την ανατροπή-βόμβα στην υπόθεση της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, που οδήγησε τη χώρα στο σερί μνημονίων και στην επιτροπεία των θεσμών,...
έφερε η απόφαση του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου για αναίρεση του απαλλακτικού βουλεύματος του Ανδρέα Γεωργίου, την οποία αποκαλύπτει σήμερα, αποκλειστικά, η «δημοκρατία».

Το βήμα έγινε με την άσκηση αναίρεσης κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, που παρέπεμπε μόνο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της ΕΛ.ΣΤΑΤ., από τη σημερινή εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Τη σκυτάλη πήρε το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου, η απόφαση-καταπέλτης του οποίου κάνει δεκτή την αναίρεση και αναπέμπει για νέα κρίση την υπόθεση στο Συμβούλιο Εφετών. Στις 73 σελίδες της απόφασης που «καίει» τον Ανδρέα Γεωργίου οι δικαστές κάνουν λόγο για προηγούμενο βούλευμα «που αγνοεί καταθέσεις και άλλοτε κάνει επιλεκτική εκτίμηση επ' αυτών», ενώ δεν διστάζουν να αναφερθούν και στην εισαγγελική πρόταση πάνω στην οποία στηρίχθηκε το αρχικό βούλευμα, η οποία -όπως αναφέρουν-, «αγνοεί τελείως τις συμπληρωματικές μαρτυρικές καταθέσεις».

Αναφορά στον «διπλοθεσίτη» Ανδρέα Γεωργίου κάνει η απόφαση, που χαρακτηρίζει παράνομη την παράλληλη διατήρηση της θέσης του στο ΔΝΤ, όταν βρέθηκε στη θέση του προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (σ.σ.: αδίκημα για το οποίο έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη στις 6 Δεκεμβρίου 2016), ενώ υπογραμμίζει ότι το αναθεωρημένο ποσοστό του δημοσιονομικού ελλείμματος εκδόθηκε «χωρίς νεότερα επικαιροποιημένα δημοσιονομικά στοιχεία». Μόλις τέσσερις φορές συνεδρίασε η ΕΛ.ΣΤΑΤ., σύμφωνα με όσα καταγράφονται στην απόφαση, ενώ προχώρησε στη γνωστοποίηση των νέων στοιχείων «χωρίς την τήρηση της τότε νομίμου διαδικασίας ενημέρωσης του συλλογικού οργάνου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και της συναίνεσής του προς δημοσίευση».

Οι τρεις μαρτυρικές καταθέσεις που κρίνονται κομβικές από τους δικαστές, των Νίκου Λογοθέτη, τότε αντιπροέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ., Νίκου Στρόμπλου, πρώην προϊστάμενου της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛ.ΣΤΑΤ,. και της Ζωής Γεωργαντά, μέλους της ΕΛ.ΣΤΑΤ., «αμφισβητούν τον χειρισμό και την επεξεργασία των στοιχείων που θα απεικονίζονταν σε μια εμπεριστατωμένη μελέτη που δεν υπάρχει». Ειδικότερα, γίνεται αναφορά στην κατάθεση του Νίκου Στρόμπλου, ο οποίος «γίνεται ιδιαίτερα σαφής για τις συγκεκριμένες παραποιήσεις μεθοδολογιών, ακόμα και πρωτογενών στοιχείων, που χρησιμοποίησαν οι κατηγορούμενοι», κάνει λόγο για «εν γνώσει χρήση λανθασμένων στοιχείων» και αναφέρει «αρκετές περιπτώσεις αλλοίωσης των στατιστικών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του δημόσιου ελλείμματος και χρέους το 2009».

Η απόφαση αντιπαραθέτει τον ισχυρισμό του κ. Γεωργίου σχετικά με τη μη ύπαρξη μελέτης πριν από την έκδοση αποτελέσματος, την οποία χαρακτήρισε «μη επιβαλλόμενη, ανύπαρκτη πρακτική και μη συνήθη διαδικασία» (!), με το υπόμνημα των τριών συνεργατών του, που χαρακτηρίζουν τη δήλωση αυτή «αστεία», καθώς όλα τα εγχειρίδια της Eurostat τονίζουν την ανάγκη εκπόνησης μελετών.

«Εγκληματική αμέλεια»
Στην επιλεκτική «ανάγνωση» των καταθέσεων περιλαμβάνεται κατά τους δικαστές και η δήλωση της μάρτυρος Ζωής Γεωργαντά περί «εγκληματικής αμέλειας» του Ανδρέα Γεωργίου, η οποία στο βούλευμα χαρακτηρίζεται «μη απόδοση δόλου» (!). Ωστόσο, το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου στην απόφασή του υποστηρίζει ότι κρίθηκε μόνο η λέξη «αμέλεια» και όχι η φράση «εγκληματική αμέλεια», η οποία μάλιστα χρησιμοποιήθηκε από μάρτυρα που δεν έχει νομικές γνώσεις, ώστε να γνωρίζει τη στενή νομική έννοια της «αμέλειας».

«Από τα ως άνω αναφερόμενα, αφενός αγνοήθηκε το εμμάρτυρο υλικό που είχε συλλεγεί κατά τη διενέργεια της περαιτέρω κύριας ανάκρισης, αφετέρου παρερμηνεύτηκε το εμμάρτυρο υλικό που είχε προηγουμένως συλλεγεί, αφού το ως άνω βούλευμα δέχθηκε πως με το αποδεικτικό υλικό αμφισβητήθηκε η εφαρμοστέα στατιστική μεθοδολογία και όχι τα στατιστικά μεγέθη, ενώ το αληθές είναι ότι και τα δύο αμφισβητήθηκαν, και το βούλευμα έπρεπε να λάβει και επί αυτών των δύο θέση» καταλήγει η απόφαση του Αρείου Πάγου.

Ωμη παρεμβαση απο την Κομισιον για την τεχνητη διογκωση του ελλεμματος του 2009

Ως αποικία τους βλέπουν την Ελλάδα οι δανειστές και με μια ωμή και προκλητική παρέμβαση ζητούν την αθώωση του Ανδρέα Γεωργίου, προτού καν αποφασίσει η ελληνική Δικαιοσύνη αν έχει ή όχι ευθύνες για το φούσκωμα του ελλείμματος το 2009 που οδήγησε τη χώρα μας στα δολοφονικά για τον ελληνικό λαό Μνημόνια.
Με αυτόν τον τρόπο δείχνουν τον πανικό τους, από τη μία, να μην αποκαλυφθεί το σχέδιό τους και οι εντολές που έδωσαν τότε στον Γιώργο Παπανδρέου και στον τ. πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για να αλλάξουν τον τρόπο υπολογισμού του ελλείμματος ώστε να... φουσκώσει τόσο όσο να φέρει το Μνημόνιο και όσα έχουν ακολουθήσει. Από την άλλη, γνωρίζουν ότι μια ενδεχόμενη καταδίκη Γεωργίου θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, καθώς θα φέρει ανατροπή όσων έχουν υλοποιήσει και σχεδιάσει οι δανειστές.

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση απέκρυψε την επιστολή που είχε αποσταλεί στον υπουργό Οικονομικών και ότι δεν την επέστρεψε ως απαράδεκτη και προσβλητική για χώρα που είναι -αν μη τι άλλο- ισότιμο μέλος της Ε.Ε. και όχι κάποια... μπανανία. Ολα ξεκίνησαν χθες, όταν η επίτροπος Μάριαν Τίσεν (αρμόδια για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, καθώς και για τις ευρωπαϊκές στατιστικές) δήλωσε από τις Βρυξέλλες, αναφερόμενη στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί αξιόπιστα τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία της περιόδου 2010-2015, ενώ εκ παραλλήλου εξέφρασε την ανησυχία της για τις δηλώσεις διάφορων παραγόντων σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η κυρία Μαριάν Τίσεν, επίτροπος, δήλωσε τα εξής: "Η ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ΕΛ.ΣΤΑΤ. και η ποιότητα των στατιστικών είναι ουσιώδους σημασίας. Για την Επιτροπή και τη Eurostat είναι απολύτως σαφές ότι τα δεδομένα σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά την περίοδο 2010-2015 ήταν απολύτως αξιόπιστα και αναφέρθηκαν με ακρίβεια στη Eurostat. Η Επιτροπή καλεί τις ελληνικές Αρχές να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛ.ΣΤΑΤ. και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς. Προτρέπει, επίσης, τις ελληνικές Αρχές να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, καθώς και την ανεξαρτησία του ελληνικού στατιστικού συστήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ελληνική στατιστική νομοθεσία και στη δέσμευση του 2012 για την αξιοπιστία των στατιστικών. Σχετική επιστολή υπογεγραμμένη από τον αντιπρόεδρο κ. Ντομπρόβσκις και τους επιτρόπους Μοσκοβιτσί και Τίσεν απεστάλη στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο».

Από τη μεριά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη επιβεβαίωσε την ύπαρξη της επιστολής, τονίζοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών ανταπάντησε σήμερα με επιστολή προς την Κομισιόν, στην οποία εκφράζει την έκπληξή του για τον λόγο που εστάλη σε αυτόν επιστολή που αφορά υπόθεση από το 2010 και εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Ο κ. Τσακαλώτος στην επιστολή του, όπως επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος, εξέφρασε την άποψη ότι, αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο υπουργός), τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της και ότι η κυβέρνηση δεν επεμβαίνει ούτε στις ανεξάρτητες Αρχές ούτε στη Δικαιοσύνη.

Η Ν.Δ. απέφυγε και πάλι να μιλήσει
Τον Γιώργο Παπανδρέου ως τον υπαίτιο για την πορεία της χώρας και τη συνεργασία με το ΔΝΤ ανέφερε και χθες η Ν.Δ. διά του γραμματέα της Λευτέρη Αυγενάκη, αν και για την επιστολή της Κομισιόν στον ΥΠΟΙΚ και την ΕΛ.ΣΤΑΤ., απέφυγε πάλι να μιλήσει.
«Για εμάς, ο υπαίτιος έχει ονοματεπώνυμο. Το 2010 η χώρα μας εντάχθηκε στα Μνημόνια και στο ΔΝΤ διά χειρός Γεωργίου Παπανδρέου» τόνισε σχετικά (Real FM).
Από την άλλη, ΠΑΣΟΚ και Κίνημα πανηγυρίζουν με θράσος για το περιεχόμενο της επιστολής.

«Η ανακοίνωση αποτελεί σκληρή και αποστομωτική απάντηση απέναντι στις άθλιες μεθοδεύσεις τόσο των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. όσο και διαχρονικά της Ν.Δ.» αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη. Στο ΠΑΣΟΚ απάντησε η Μανταλένα Παπαδοπούλου (ΑΝΕΛ) σημειώνοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάψει να υπερασπίζεται ξεδιάντροπα τον Γεωργίου...».
Υπερασπιστής του Γεωργίου είναι και το ΚΙΔΗΣΟ: «Μετά και τη σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν, όπως και την απάντηση Τσακαλώτου σε αυτήν, είναι πλέον προφανές ότι τα στατιστικά στοιχεία που παρήχθησαν την περίοδο 2010-2015 δεν μπορούν να αμφισβητηθούν... Επτά χρόνια περιμένουμε το τέλος των μύθων. Κύριοι Τσίπρα και Μητσοτάκη, ως εδώ».
Τέλος, ο Χάρης Θεοχάρης και το Ποτάμι για ακόμα μία φορά υπερασπίστηκαν τους δανειστές, με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη να σημειώνει: «Η παρέμβαση της Κομισιόν απογυμνώνει όλους αυτούς που χρεοκόπησαν και χρεοκοπούν τη χώρα (προ Μνημονίων και μετά Μνημονίων)».

Reuters: «Ξένοι» χρηματοδοτούν τον πρωταγωνιστή του σκανδάλου
Η ποινική δίωξη του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου (για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης αναφορικά με το «φουσκωμένο» έλλειμμα, που παρουσίασε το 2009 η υπηρεσία) «συσπείρωσε υπέρ του οικονομολόγους και στατιστικολόγους από όλον τον κόσμο, μερικοί εκ των οποίων καλύπτουν τα δικαστικά του έξοδα» αναφέρει σε χθεσινό ρεπορτάζ του το Reuters.

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, περιγράφοντας το ιστορικό της υπόθεσης και την επάνοδό της στη Δικαιοσύνη, είχε προαναγγείλει -επικαλούμενο ανώνυμες πηγές στις Βρυξέλλες- ότι η E.E. θα έπαιρνε θέση στην πολιτική διαμάχη και θα υπερασπιζόταν τον Γεωργίου, τον «βετεράνο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», όπως τον χαρακτηρίζει.

Οι Βρυξέλλες
Και αυτό παρότι «οι Αρχές της Ε.Ε. αποφεύγουν να εμπλέκονται σε εσωτερικές πολιτικές διαμάχες με τυχόν δημόσιες παρεμβάσεις που θα αποκτούσαν βαρύτητα στην περίπτωση της ελληνικής νομικής διαμάχης», όπως σημειώνει το Reuters.

Πάντως, διευκρινίζει: «Οι Βρυξέλλες υπήρξαν κατά το παρελθόν αρκετά υποστηρικτικές έναντι της ΕΛ.ΣΤΑΤ., παρά την κριτική που ασκείτο για τη δουλειά που έκανε η Αρχή από πολλούς Ελληνες πολιτικούς όλου του κομματικού φάσματος». «Η αξιοπιστία της Ελλάδας έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της παραμένει εύθραυστη» τονίζει, τέλος, το Reuters καταλήγοντας: «Η χώρα υπήρξε αποδέκτης επανειλημμένων πακέτων διάσωσης από τα λοιπά μέλη της Ευρωζώνης... Η Γερμανία και άλλες δυνάμεις παραμένουν εξοργισμένες με τον τρόπο, όπως το βλέπουν, που διαδοχικές κυβερνήσεις στην Αθήνα συσσώρευσαν μη βιώσιμα χρέη, συγκαλυμμένα με αμφίβολα δημοσιονομικά στοιχεία, πυροδοτώντας μία κρίση που παρολίγον να καταστρέψει το συνολικό οικοδόμημα του ευρώ».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου