Google+ To Φανάρι : Η κυβέρνηση ψηφίζει το Ασφαλιστικό σε κοινωνική και πολιτική απομόνωση

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Η κυβέρνηση ψηφίζει το Ασφαλιστικό σε κοινωνική και πολιτική απομόνωση

Στην Ολομέλεια εισήχθη το Σάββατο, 7 Μαΐου, το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ της Κυριακής, εν μέσω απεργιακού μπλακ αουτ και σφοδρών αντιδράσεων από την αντιπολίτευση...

Η χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκίνησε στις 10 π.μ και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Την Κυριακή η συζήτηση θα ξεκινήσει το πρωί και θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με την ονομαστική ψηφοφορία. 
Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο συγκέντρωσε τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, καθώς όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσουν, εγκαλώντας την Κυβέρνηση ότι προωθεί ένα ισοπεδωτικό και καταστροφικό νομοσχέδιο.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά "θερμό" κλίμα, καθώς σημειώθηκε επεισόδιο μεταξύ του Βασίλη Λεβέντη και της Τασίας Χριστοδουλοπούλου ενώ στα χέρια παραλίγο να πιαστεί βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με δικηγόρους, στο εντευκτήριο της Βουλής. 
Αίσθηση προκαλεί σε κάθε περίπτωση, η πλήρης "αποχή" βουλευτών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από τη συζήτησης της πρώτης ημέρας. Με εξαίρεση την ομιλία του ειδικού αγορητή, Θανάση Παπαχριστόπουλου, δεν έχει εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών κανείς βουλευτής από την Κ.Ο του κόμματος της συγκυβέρνησης.
Σάλος για τη μείωση του αφορολόγητου
Όπως μεταδίδει το protothema, με σφοδρό σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση για τις "σφαγιαστικές" διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και την μεταμεσονύκτια τροπολογία που εξανεμίζει το αφορολόγητο όριο ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου.
Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ της Παρασκευής κατατέθηκε τροπολογία που κατεβάζει το αφορολόγητο όριο στα 8.600 ευρώ από 9.100 ευρώ που ήταν η "κόκκινη" γραμμή του Ευκλείδη Τσακαλώτου και ανεβάζει το λογαριασμό που δημιουργεί συνολικά το νομοσχέδιο για τους φορολογούμενους στα 1,9 δισ. ευρώ (σ.σ. από φόρο εισοδήματος 1,7 δισ. ευρώ και από αφορολόγητο 200 εκατ. ευρώ).
Η αρχή έγινε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Γιάννη Βρούτση που κατήγγειλε το υπουργείο Εργασίας ότι δεν έχει καταθέσει αναλογιστικές μελέτες ενώ συνέχισε με το υπουργείο Οικονομικών. "Πρέπει να έρθει άμεσα ο Ευ. Τσακαλώτος να μας ενημερώσει για το αφορολόγητο και την αλλαγή γιατί όλοι θυμόμαστε τις κόκκινες γραμμές για τις 9.500 ευρώ. Σήμερα αλλάζει με δραματικές επιπτώσεις για τους πολίτες. Να έρθει ο Ευ. Τσακαλώτος για να μπορούν να τοποθετηθούν εισηγητές και βουλευτές" είπε ο Γ. Βρούτσης.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Μαντάς υποστήριξε ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα εμφανιστεί για εξηγήσεις. Επίσης ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε ότι οι αναλογιστικές μελέτες έχουν ήδη κατατεθεί ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κατατεθούν κι άλλες τροπολογίες περαν των 4 υπουργικών και 12 βουλευτικών.
Από το ΚΚΕ ο κ. Θανάσης Παφίλης είπε "Απαράδεκτη και προκλητική πράξη της κυβέρνησης να φέρει το νομοσχέδιο που ξεσηκώνει την Ελλάδα μέσα στο Σαββατοκύριακο. Μας κορόιδεψε ωμά όταν ρωτήσαμε σχετικά και μας είπε ο υπουργός ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει Σαββατοκύριακο. Αν νομίζει ότι θα εμποδίσει τις κινητοποιήσεις με αυτό τον τρόπο είναι γελασμένος. Θα τα πληρώσει πολύ ακριβά το επόμενο διάστημα. Θα καταθέσουμε ονομαστική ψηφοφορία. Δεν υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες, υπάρχει αναλογιστική σφαγή της κοινωνικής ασφάλισης. Ζητάμε την απόσυρση".
Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε τον κ. Τσακαλώτο ότι "κρύβεται" και συμπεριφέρεται ως "κρυπτόμενη σουσουράδα". "Κρύβεται το υπουργείο Οικονομικών. Η τροπολογία που πάει το αφορολόγητο στα 8.600 ευρώ συνεπάγεται κόστος 200 εκατ. ευρώ. Θα έρθει εδώ το υπουργείο. Δεν θα κρύβεται ως σουσουράδα όπως κάνει εδώ και 15 ημέρες που συζητούσαμε το νομοσχέδιο το οποίο έχει δικές του διατάξεις 1,7 δις ευρώ και δεν εμφανίστηκε"
Αίτημα αντισυνταγματικότητας
Επίσης, σύμφωνα με το protothema, η Δημοκρατική Συμπαράταξη δια του κ. Λοβέρδου κατέθεσε αίτημα για την συνταγματικότητα αρκετών διατάξεων του νομοσχεδίου -η οποία απερρίφθη τελικώς. Ξεκινώντας δε την τοποθέτησή του υπενθύμισε όσα έλεγε ο σημερινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το 2010 όταν κατέθεσε η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το δικό της ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Όπως υποστήριξε ο κ. Λοβέρδος το νομοσχέδιο υπονομεύει την αναλογικότητα, την βιωσιμότητα και την ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και την υποχρέωση του Κράτους να παρέχει κοινωνική ασφάλιση. Η Βουλή ωστόσο απέρριψε το αίτημα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σπύρος Λάππας παραδέχθηκε ότι για να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο θα χρησιμοποιήσει τα επιχειρήματα που είχαν χρησιμοποιήσει τότε οι κυβερνητικοί βουλευτές. Ο ίδιος δε είπε ότι η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής επισημαίνει ότι το όριο 35% για τις εισφορές είναι "συνταγματικά οριακό"
Πυρά από την αντιπολίτευση
Κατά τη συζήτηση στις Επιτροπές, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ενώ το καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία τοποθετήθηκαν αρνητικά και στα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου.
Επί του συνόλου των άρθρων, θετική ψήφο έδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Η Ν.Δ. και το Ποτάμι επιφυλάχτηκαν για την Ολομέλεια, ενώ "κατά" ψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έχει καταθέσει 24 νομοτεχνικές βελτιώσεις, ενώ έκανε γνωστό ότι αποδέχεται τροπολογία που συνυπογράφουν βουλευτές της Ν.Δ., της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού για το συνταξιοδοτικό των ΑμεΑ, καθώς και τροπολογία για τη χρηματοδότηση των συνταξιοδοτικών οργανώσεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως την Παρασκευή, μιλώντας στους βουλευτές του, χαρακτήρισε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση " ριζοσπαστική" και υπεραμύνθηκε του συνόλου του νομοσχεδίου, δηλώνοντας ότι προστατεύει όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους, αδύναμους, νέους επαγγελματίες κ.λπ.
Σφοδρή ήταν η αντίδραση της Ν.Δ, διά του Εκπροσώπου της.
"Την ώρα που εξαιτίας της ανικανότητάς του επιβάλλει μέτρα 12 δισ. ευρώ και βγάζει την Ελλάδα στους δρόμους, ο κ. Τσίπρας έχει το θράσος να ισχυρίζεται πως δεν θίγεται κανένας" δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος "αμετανόητος, προσποιείται ότι δεν είδε τίποτα από την καταστροφή που έφερε έως τώρα. Προσποιείται πως δεν καταλαβαίνει ότι σέρνει, και πάλι, τη χώρα στο σημείο μηδέν". Επίσης κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι "με ψέματα και ύβρεις προσπαθεί να φανατίσει, να πολώσει και να διχάσει. Κάνει  αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση γιατί, πια, δεν μπορεί να κυβερνήσει".
"Όσο κι αν προσπαθεί, όσο κι αν εκβιάζει καταστάσεις δεν βρίσκει συνενόχους. Έχει μείνει μόνος, εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε" καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
Σε ομοίως υψηλούς τόνους κινήθηκε και η Χαριλάου Τρικούπη. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου, το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η ομιλία του πρωθυπουργού είναι "Ομιλία ενός πανικόβλητου πολιτικού μπροστά στην καθολική λαϊκή κατακραυγή και στις αντιδράσεις για την καταστροφική πολιτική του". 
Παράλληλα, συνεχίζει η ανακοίνωση, είχε το θράσος να ισχυριστεί ότι ενώ περικόπτει 2 δισ. ευρώ από τις συντάξεις, αυτές δήθεν δεν θα μειωθούν!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου