Google+ To Φανάρι : Θεσσαλονίκη: Βιομηχανία «θαυμάτων» ξορκίζει πάσαν νόσον με το αζημίωτο

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Θεσσαλονίκη: Βιομηχανία «θαυμάτων» ξορκίζει πάσαν νόσον με το αζημίωτο

Παράρτημα στη Θεσσαλονίκη με Ελληνα πρωτοστάτη και κανάλι στο  YouTube έχει από το 2011 έχει η αιρετική  Εκκλησία των Εθνών  (SCOAN - έδρα στη Νιγηρία)  και υπόσχεται θεραπεία  για AIDS, καρκίνο και δαιμόνια
Aπό τον Βασίλη Σπυρόπουλο
Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν σε όλη την Ελλάδα νέες αιρέσεις ή εναλλακτικές θεραπείες οι οποίες υπόσχονται άμεσα αποτελέσματα όσον αφορά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. ...
Ορισμένες από αυτές τις ύποπτες δράσεις σκοπεύουν να αλιεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανυποψίαστους συνανθρώπους μας, προβάλλοντας τη θεραπεία ή τη λύση ενός προβλήματος μέσω ενός θαύματος. Ουσιαστικά πρόκειται για μια «βιομηχανία θαυμάτων - θεραπειών», την οποία βρίσκουμε συχνά σε κινήσεις που προέρχονται από τον χώρο των πεντηκοστιανών.

Από εκεί προέρχεται και η Συναγωγή: Εκκλησία Ολων των Εθνών (SCOAN), η οποία έχει έδρα της τη Νιγηρία. Παράρτημα της κίνησης δραστηριοποιείται από το 2011 και στη Θεσσαλονίκη (παραρτήματα υπάρχουν στη Βρετανία, την Γκάνα και την Αυστρία). Σύμφωνα με πληροφορίες, πρωτοστάτης είναι ένας Ελληνας ο οποίος μαθήτευσε τουλάχιστον για μία δεκαετία κοντά στον ιδρυτή της περίεργης αυτής αίρεσης και αυτοαποκαλούμενο προφήτη Temitope Balogun Joshua (T.B. Joshua). Με την εμπειρία και το «χρίσμα» που του δόθηκε έχει τη δυνατότητα να θεραπεύει δαιμονισμένους και ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, προσφέροντας τις υπηρεσίες του και σε όσους έχουν χρόνια οικονομικά ή γραφειοκρατικά προβλήματα! Αρκετές φορές οι ενδιαφερόμενοι έχουν μαζί τους όλα τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν είτε το πρόβλημα υγείας που έχουν (μικρό ή μεγάλο) είτε οτιδήποτε άλλο τους απασχολεί, ώστε να πιστοποιηθεί το επιτελούμενο «θαύμα».

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, κάθε Σάββατο όποιος επιθυμεί μπορεί να υποβάλει αίτηση, ώστε να συμπεριληφθεί την επόμενη ημέρα στη «γραμμή προσευχής», όπου θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για το πρόβλημά του και να «θεραπευθεί» από τον Ανθρωπο Σοφίας, όπως είναι ο τίτλος του Ελληνα «ηγέτη» του παραρτήματος της SCOAN.

Στη συναγωγή κάθε Κυριακή πρωί γεμίζουν την αίθουσα άνθρωποι όλων των ηλικιών, που μπορεί να ήταν Ορθόδοξοι, ευαγγελιστές ή πιστοί άλλων πεντηκοστιανών ομάδων, καθώς, όπως πολύ έντεχνα «διαφημίζουν» οι υπεύθυνοι, δεν γίνονται διακρίσεις και διαχωρισμοί.

Εκείνο όμως που προκαλεί σοβαρό προβληματισμό και ανησυχία είναι το γεγονός ότι η νέα αιρετική κίνηση έχει καταφέρει να κερδίσει αρκετούς «πιστούς»-οπαδούς στα μόλις τέσσερα χρόνια που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει και δικό της κανάλι στο YouTube με χιλιάδες προβολές, όπου αναρτώνται χαρακτηριστικά βίντεο, κυρίως από εξορκισμούς και άλλα «θαύματα» που πραγματοποιεί ο υπεύθυνος της κίνησης στην Ελλάδα.

«Η Συναγωγή: Εκκλησία Ολων των Εθνών (The Synagogue: Church of All Nations) είναι μια πεντηκοστιανή - χαρισματική κίνηση θεραπείας που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 στο Λάγος της Νιγηρίας από τον αυτοαποκαλούμενο προφήτη Temitope Balogun Joshua» αναφέρει σε σχετικό κείμενό του, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Εφημέριος» της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (τεύχος Σεπτεμβρίου 2011), ο π. Βασίλειος Γεωργόπουλος, λέκτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων.

«Το 2006 είχαν ζητήσει άδεια  από το υπουργείο Παιδείας για ευκτήριο οίκο»
Σύμφωνα με τον π. Βασίλειο, «στον διαδικτυακό τόπο της κίνησης ο T.B. Joshua παρουσιάζεται ως ένα εκλεκτό όργανο του Θεού, ένας αγωγός μέσω του οποίου διαχέεται η ευλογία του Θεού στον κόσμο. Στην ιστοσελίδα αναφέρεται ότι τα "θαύματα" που πραγματοποιεί ο Χριστός μέσω του T.B. Joshua είναι αμέτρητα. Μάλιστα, διακρίνονται σε επιμέρους κατηγορίες, όπως: α) θεραπείες AIDS, β) θεραπείες καρκίνου, γ) αποκατάσταση της όρασης, δ) θεραπεία παραλύτων, ε) θεραπεία από δαιμόνια κ.ά. Από τους οπαδούς του, μάλιστα, αυτού του είδους τα "θαύματα-θεραπείες" προβάλλονται ως απόδειξη της θεϊκής αποστολής του T.B. Joshua. Πρόκειται, βεβαίως, για συνήθεις ισχυρισμούς στον πεντηκοστιανικό χώρο και σχετίζεται με τη γνωστή "βιομηχανία θαυμάτων-θεραπειών" που συναντάμε σε αναρίθμητες πεντηκοστιανές - χαρισματικές κινήσεις ανά την υφήλιο».
Οπως επισημαίνει στο ίδιο κείμενο ο π. Βασίλειος, «η κίνηση εμφανίστηκε δημόσια (στην Ελλάδα) για πρώτη φορά το 2002. Η πρώτη εμφάνισή της είχε αρχικά πραγματοποιηθεί στο χωριό Ματαράγκα του νομού Καρδίτσας και μάλιστα με τρόπο αρκετά θορυβώδη, γεγονός που τότε είχε απασχολήσει την τοπική κοινωνία αλλά και κάποια ΜΜΕ. Στο χωριό Ματαράγκα είχε δωρηθεί οίκημα για τη δημιουργία ευκτήριου οίκου της κίνησης, για τα εγκαίνια του οποίου είχαν συγκεντρωθεί πολλοί πεντηκοστιανοί από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Είχαν τυπωθεί και προσκλήσεις με την ονομασία της κίνησης και αναμένονταν και η άφιξη του ιδίου του T.B. Joshua, κάτι που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Το 2006 επισήμως η κίνηση υπέβαλε αίτηση αναγνώρισης - χορήγησης αδείας ευκτηρίου οίκου στο υπουργείο Παιδείας. Τα μέλη της κίνησης στην Ελλάδα είναι Ελληνες πεντηκοστιανοί που προσχώρησαν από άλλες πεντηκοστιανές ομάδες και Αφρικανοί μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα. Η Συναγωγή: Εκκλησία Ολων των Εθνών ανήκει στις πεντηκοστιανές - χαρισματικές κινήσεις που χρησιμοποιούν μουσικά όργανα και τραγούδια στις λατρευτικές συνάξεις τους».
Ο ψευδοπροφήτης ηγέτης, η σχέση του με υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη της Αφρικής και το πεντηκοστιανού τύπου τελετουργικό

Με την εμφάνισή της στην Ελλάδα, η Συναγωγή: Εκκλησία Ολων των Εθνών βρέθηκε στο στόχαστρο τόσο των προτεσταντών όσο και των πεντηκοστιανών.

«Πρέπει να επισημάνουμε ότι η εν λόγω πεντηκοστιανή κίνηση έτυχε εξαρχής κριτικής τόσο από τον ελληνικό προτεσταντικό κόσμο όσο και από ένα τμήμα των πεντηκοστιανών της Ελλάδας. Στον ελληνικό προτεσταντικό χώρο ο T.B. Joshua χαρακτηρίζεται ως ψευδοπροφήτης και μάλιστα γίνεται αναφορά σε ανακοίνωση άλλων πεντηκοστιανών κινήσεων της Νιγηρίας, στην οποία υποστηρίζεται ότι ο T.B. Joshua χρησιμοποιεί σαμανικές - μαγικές μεθόδους κάτω από χριστιανικό μανδύα» επισημαίνει ο π. Βασίλειος.

«Την κριτική αυτών των πεντηκοστιανών κινήσεων της Νιγηρίας ο Allan Anderson τη χαρακτηρίζει ως "φαρμακερή" και "αναπόφευκτη". Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι στις αυτόχθονες αφρικανικές πεντηκοστιανές κινήσεις η χρήση και η μείξη προγενέστερων μαγικών πρακτικών με χριστιανικά στοιχεία δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο» σημειώνει στο κείμενό του στον «Εφημέριο» ο π. Βασίλειος και συμπληρώνει: «Η Αδελφότητα των Εκκλησιών της Πεντηκοστής Ελλάδος, για ευνόητους λόγους, τον Ιούνιο του 2002 εξέδωσε ανακοίνωση που δήλωνε ότι η κίνηση Η Συναγωγή: Εκκλησία Ολων των Εθνών και ο ιδρυτής της T.B. Joshua δεν ανήκουν στον πεντηκοστιανικό χώρο. Ο ισχυρισμός όμως αυτός δεν επιβεβαιώνεται από την πραγματικότητα, γιατί: α) η ομολογία πίστεως της εν λόγω κίνησης έχει τυπικό πεντηκοστιανικό χαρακτήρα, β) ο πεντηκοστιανός καθηγητής Allan Anderson τη χαρακτηρίζει ως πεντηκοστιανή - χαρισματική, γ) το λατρευτικό τελετουργικό της είναι ουσιαστικώς πεντηκοστιανικό και δ) γιατί δεν συμφωνεί με την εν λόγω ανακοίνωση το σύνολο των πεντηκοστιανών της Ελλάδος».

Καταλήγοντας, ο π. Βασίλειος Γεωργόπουλος τονίζει: «Ως τελικό σχόλιο θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι εξ απόψεως ορθοδόξου ο αιρετικός χαρακτήρας της εν λόγω κίνησης, ως τμήματος του λεγόμενου πεντηκοστιανικού - χαρισματικού χώρου, είναι αναμφισβήτητος. Ως προς το πρόσωπο του ιδρυτή της βρισκόμαστε για μία ακόμα φορά μπροστά σε μια κλασική περίπτωση ανθρώπων οι οποίοι στην Αγία Γραφή χαρακτηρίζονται ως "πονηροί και γόητες... πλανώντες και πλανώμενοι" (Β΄ Τιμ. 3, 13)».

ΚΑΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΕΣ
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της αίρεσης, ο ιδρυτής της T.B. Joshua χαρακτηρίζεται «πάστορας, ανθρωπιστής και συγγραφέας», ο οποίος «ευαγγελίζει» τον κόσμο μέσα από το τηλεοπτικό κανάλι Emmanuel TV, το οποίο ο ίδιος έφτιαξε και εκπέμπει στη Νιγηρία και σε άλλες αφρικανικές χώρες. Η Συναγωγή: Εκκλησία όλων των Εθνών, με πρωτοβουλία του T.B. Joshua, δραστηριοποιείται ενεργά στον χώρο της φιλανθρωπίας, βοηθώντας παιδιά που είναι άπορα ή έχουν προβλήματα υγείας. Πρόσφατα, ο αυτοαποκαλούμενος προφήτης δημιούργησε και ποδοσφαιρική ομάδα με την ονομασία My People F.C., με σκοπό να βοηθήσει τους νέους. Από την ομάδα αυτή ήδη τρεις ποδοσφαιριστές αγωνίζονται επαγγελματικά σε πρωταθλήματα της Σουηδίας. Εκτός από όλα αυτά, ο T.B. Joshua εμφανίζεται να έχει πολύ στενές σχέσεις με πολλούς πρώην και νυν υψηλόβαθμούς πολιτικούς -προέδρους ή πρωθυπουργούς- χωρών της Αφρικής, εκ των οποίων κάποιοι τον θεωρούν μέντορά τους.

ΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟ ΝΕΡΟ
Για την ενδυνάμωση της πίστης και της προσευχής των πιστών, η ιστοσελίδα προτείνει το «χρισμένο νερό» (morning water), το οποίο, όπως σημειώνεται, είναι «χρισμένο από τον Ιησού Χριστό για θεραπεία, ευλογία και σωτηρία». Ο ίδιος ο T.B. Joshua αναφέρει: «Χρησιμοποιώντας το χρισμένο νερό, ξεχωρίζεις συμβολικά τον εαυτό σου για την ιδιαίτερη προσοχή του Ιησού Χριστού». Το «χρισμένο νερό» δεν μπορεί κανείς να το προμηθευτεί ταχυδρομικώς, παρά μόνο από την ίδια την αίρεση ή τις «διεθνείς θυγατρικές εκκλησίες» της. Το «θαυματουργό» νερό ήδη έχει βρει αγοραστές σε πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Αγγλία, η Ελλάδα, η Ινδία, το Πακιστάν, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Αιθιοπία και η Γκάνα.
Από την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου