Google+ To Φανάρι : Δεν υπάρχει ούτε ένας (!) παιδίατρος σε 23 νομούς

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Δεν υπάρχει ούτε ένας (!) παιδίατρος σε 23 νομούς

Χωρίς παιδιάτρους έχουν μείνει 23 νομοί της χώρας, η Κέρκυρα δεν έχει ούτε έναν ιδιώτη οφθαλμίατρο, ενώ στην Ξάνθη υπάρχουν μόνο ένας ακτινολόγος και ένας οδοντίατρος! 

 Σχεδόν δυόμισι χρόνια έχουν περάσει από τη δημιουργία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), μετά το λουκέτο που μπήκε στα ιατρεία του ΙΚΑ τον Νοέμβριο του 2013, και οι 220 υγειονομικές μονάδες (από τις 350 που λειτουργούσαν νωρίτερα) εξακολουθούν να είναι ακάλυπτες από βασικές ειδικότητες γιατρών, όπως καρδιολόγοι, ενδοκρινολόγοι, οφθαλμίατροι, γυναικολόγοι....

«Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας που αφορά την αναδιαμόρφωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) γυρίζει τη χώρα 70 χρόνια πίσω» κατήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού - Υγειονομικού Προσωπικού ΠΕΔΥ Παναγιώτης Ψυχάρης. Σημειώνεται ότι οι μονάδες υγείας καλούνται με τα ίδια κονδύλια να εξυπηρετήσουν επιπλέον τους ανασφάλιστους, τους απόρους και τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 95% των προσφύγων - μεταναστών (40-50 άτομα ημερησίως) που χρήζουν περίθαλψης στη Λέσβο εξυπηρετείται από την τοπική μονάδα υγείας.

Η χρηματοδότηση
«Η συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση και η ανεπάρκεια της Δημόσιας Διοίκησης να επιλύσει στοιχειώδη προβλήματα έφεραν σε απόγνωση σημαντικό τμήμα του πληθυσμού» είπε ο κ. Ψυχάρης. Οι 5.500 γιατροί που υπηρετούσαν στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ έγιναν 2.200 και οι μισοί από αυτούς υπηρετούν με ασφαλιστικά μέτρα (γιατροί που δεν δέχθηκαν να κλείσουν τα ιδιωτικά ιατρεία τους και προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη).

Ο ίδιος τόνισε: «Το σύστημα με τον γιατρό της γειτονιάς δεν μπορεί να λειτουργήσει. Είχαν πει αρχικά για έναν γενικό γιατρό ή παθολόγο ανά 5.000 κατοίκους. Δηλαδή το Περιστέρι θα έπρεπε να έχει 88 τέτοια ιατρεία. Μετά είπαν για έναν γιατρό ανά 10.000 κατοίκους. Είναι προφανές ότι αυτή η πρόταση δεν βασίζεται σε κάποια οικονομοτεχνική μελέτη».

Ο κ. Ψυχάρης επεσήμανε επίσης: «Το σχέδιο πάσχει από επιστημονική επάρκεια. Οταν μια γυναίκα έχει αιμορραγία, θα πρέπει να πηγαίνει στον γυναικολόγο. Εχουμε φτάσει στην εποχή της υπερεξειδίκευσης, αλλά με τον γενικό γιατρό πάνε να μας γυρίσουν στη δεκαετία του '40 και του '50». Οι εκπρόσωποι του συλλόγου αναφέρθηκαν και στα προβλήματα φύλαξης και καθαριότητας στα πολυϊατρεία. Ενδεικτικό είναι ότι στο κεντρικό πολυϊατρείο Πειραιά δεν υπάρχει προσωπικό καθαριότητας από τα τέλη Φεβρουαρίου και οι εργαζόμενοι συγκεντρώνουν χρήματα για να καλύψουν την αμοιβή της καθαρίστριας!
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου