Google+ To Φανάρι : ΕμΦίληος για τη βάση του 10

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

ΕμΦίληος για τη βάση του 10

Ο υπουργός Παιδείας «άδειασε» την Αναγνωστοπούλου, που ζήτησε  την επαναφορά της στις εξετάσεις
Ρεπορτάζ
Εύη Πανταζοπούλου
Να μαζέψει τα ασυμμάζευτα έσπευσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, μετά τη δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου περί επαναφοράς της βάσης του 10, που έκανε χιλιάδες υποψηφίους των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων να καρδιοχτυπήσουν....

Σχεδόν έναν μήνα πριν από την έναρξη των πανελλαδικών η κυρία Αναγνωστοπούλου εξέφρασε την άποψη ότι «θα ήθελα να μπει η βάση του 10. Δεν έχω ακούσει να συζητείται, αλλά η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα έπρεπε να μπει η βάση του 10 για τις εξετάσεις. Καλό είναι οι μαθητές που έρχονται στο πανεπιστήμιο να έχουν τουλάχιστον κάποιες βάσεις, το ίδιο ισχύει και για τα ΤΕΙ. Ημουν από αυτούς που δεν είχαν αντιδράσει (επί Γιαννάκου) και είχα συμφωνήσει».

Αμέσως ο κ. Φίλης καθησύχασε τους υποψηφίους «αδειάζοντας» ταυτόχρονα την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας. «Η επαναφορά της βάσης του 10 για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι ένα θέμα το οποίο βρίσκεται σε διαρκή συζήτηση στον δημόσιο διάλογο, όμως δεν αφορά το άμεσο μέλλον» τόνισε. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων ο ίδιος ξεκαθάρισε, ακόμα:
«Οχι βιασύνες»
«Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν με τον τρόπο που γνωρίζουν όλοι. Αν προκύψει θέμα συνολικής αλλαγής του τρόπου πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, θα είναι αντικείμενο ενός δημόσιου διαλόγου χωρίς βιασύνες».
Πρόταση -σοκ γι αχαράτσι στους φοιτητές
Να πληρώνουν παράβολο εγγραφής σχεδόν οι μισοί από τους φοιτητές που σπουδάζουν σήμερα στο ΑΠΘ, προκειμένου το ίδρυμα να μπορέσει να επιβιώσει, προτείνει ο καθηγητής Αστροφυσικής του πανεπιστημίου Λουκάς Βλάχος.

«Χωρίς προκαταλήψεις και με σεβασμό στα πραγματικά εισοδήματα κάθε οικογένειας, οι 20.000 από τους 40.000 φοιτητές που σπουδάζουν σήμερα στο ΑΠΘ θα πρέπει να κληθούν να πληρώσουν ένα μέρος του κόστους λειτουργίας του» τόνισε, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM, και διευκρίνισε ότι «λύση-μονόδρομος, που θα φέρει πραγματική ανάσα στα οικονομικά των πανεπιστημίων, είναι μια καλά μελετημένη επιβολή ετήσιου παραβόλου εγγραφής ύψους 500 έως 1.000 ευρώ».

«Η λύση αυτή δεν είναι πρωτότυπη» είπε και πρόσθεσε ότι «το κράτος μπορεί μόνο εν μέρει να στηρίξει τα οικονομικά του πανεπιστημίου σήμερα. Το δίλημμά μας ως κοινωνία θα είναι: εξωτερικές πηγές και εισφορές από τους χρήστες των αγαθών της εκπαίδευσης ή διάλυση και αγορά αυτών των υπηρεσιών στο εξωτερικό για όσους μπορούν να πληρώσουν το κόστος, που σίγουρα δεν θα είναι μόνο 500-1.000 ευρώ τον χρόνο;».
Ο κ. Βλάχος ξεκαθάρισε ότι, σύμφωνα με την πρότασή του, το παράβολο θα το πληρώνουν μόνο όσοι εμπίπτουν σε ορισμένα διαφανή κριτήρια και οι υπόλοιποι φοιτητές θα συνεχίσουν να σπουδάζουν δωρεάν.
 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου