Google+ To Φανάρι : «BOΗΘΕΙΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ»

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

«BOΗΘΕΙΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ»

Στην Εντατική από τα εξοντωτικά ωράρια ειδικευόμενοι γιατροί του Ευαγγελισμού! Κίνδυνοι για ασθενείς 
 Ρεπορτάζ Ρίτα Μελά
Ακόμα και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με εγκεφαλικά επεισόδια και εμφράγματα, καταλήγουν να νοσηλεύονται οι ειδικευόμενοι γιατροί του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός εξαιτίας των εξοντωτικών ωραρίων, της δυσβάσταχτης πίεσης, αλλά και της βαρύτατης ευθύνης που φέρουν, όταν αναγκαστικά αντιμετωπίζουν σοβαρά περιστατικά χωρίς να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση, εμπειρία και εξειδίκευση.....
Τα παραπάνω αναφέρουν οι ειδικευόμενοι του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, το Σωματείο Εργαζόμενων Νοσοκομείου Ευαγγελισμός (ΣΕΝΕ) και η Επιτροπή της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) σε υπόμνημά τους προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τη διοίκηση του νοσοκομείου τους, την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής και άλλους αρμοδίους φορείς.

Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι οι νέοι λειτουργοί του Ιπποκράτη χρησιμοποιούνται σαν «μπαλώματα» για τις τεράστιες τρύπες του ΕΣΥ. Να σημειωθεί ότι μόνο ο Ευαγγελισμός έχει 200 κενές θέσεις σε ειδικευμένους γιατρούς! Ενδεικτικό της αγωνίας που εκφράζουν στο υπόμνημά τους οι ειδικευόμενοι γιατροί είναι ότι πολλοί νέοι επιστήμονες δεν αντέχουν την εντατικοποίηση της εργασίας και καταλήγουν στις ΜΕΘ με κίνδυνο της ζωής τους. « Δεν είναι λίγα τα περιστατικά συνάδελφων μας με σοβαρά προβλήματα υγείας που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους στο νοσοκομείο. Πρόσφατα, στη ΜΕΘ του νοσοκομείου μας εισήχθησαν νέοι γιατροί με εγκεφαλική αιμορραγία, ανακοπή καρδιάς και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι ίδιοι τονίζουν: «Πολλές φορές οι ειδικευόμενοι αντιμετωπίζουν μόνοι τους περιστατικά για τα οποία δεν έχουν την απαιτούμενη εμπειρία και εξειδίκευση, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους ασθενείς, πέρα από τις διαρκείς συνθήκες πίεσης και στρες για τους ίδιους τους γιατρούς». Σημειώνεται ότι η καθημερινότητα των ειδικευόμενων γιατρών περιλαμβάνει ατελείωτες ώρες δουλειάς (και όχι επτάωρο, όπως λέει ο νόμος) χωρίς έρευνα και χωρίς εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Επίσης, αναγκάζονται να κάνουν πολλές εφημερίες με σκοπό να καλυφθούν οι ανάγκες της εκάστοτε κλινικής λόγω των ελλείψεων σε γιατρούς, αλλά δεν τις πληρώνονται.

Επιπλέον, οι νέοι γιατροί συχνά πέφτουν θύματα επιθέσεων από τους αγανακτισμένους συνοδούς των ασθενών, οι οποίοι βλέπουν στα πρόσωπά τους τους υπαιτίους των σοβαρών προβλημάτων των δημόσιων νοσοκομείων. Η επιμόρφωση των νέων γιατρών έχει γίνει υπόθεση των φαρμακευτικών εταιριών και των σχέσεων εμπορικής συναλλαγής, «που θα πρέπει να έχει κάποιος γιατρός για να μπορέσει να επιμορφωθεί, σύμφωνα με αυτά που πρεσβεύει και επιδιώκει αυτός που πληρώνει» αναφέρεται στο υπόμνημα. Οι νέοι λειτουργοί του Ιπποκράτη ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας το αυτονόητο, δηλαδή να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να ολοκληρώνουν την ειδίκευσή τους με στόχο να προσφέρουν υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες στους ασθενείς.


Ενίσχυση των επειγόντων
Με τους γενικούς γιατρούς που υπηρετούν στο ΠΕΔΥ (κέντρα υγείας, πρώην μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία, περιφερειακά ιατρεία) ενισχύει τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία, και ιδιαίτερα τα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, με σχετική εγκύκλιο που έστειλε χθες.
Η συμμετοχή γενικών γιατρών στη λειτουργία των ΤΕΠ είναι μια διεθνώς διαδεδομένη πρακτική, αποτελεί τμήμα της εκπαίδευσής τους και η εμπειρία έχει δείξει ότι συμβάλλει στη βελτίωση της διαδικασίας διαλογής και αποτελεσματικής διαχείρισης των περιστατικών που προσέρχονται στα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων. Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, τον επόμενο μήνα οι ΜΕΘ θα ενισχυθούν με 400 νοσηλευτές και 100 γιατρούς.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου