Google+ To Φανάρι : 600 παιδιά ανάμεσα σε 6.000 νεκρούς αμάχους στην Υεμένη σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις του ΟΗΕ

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

600 παιδιά ανάμεσα σε 6.000 νεκρούς αμάχους στην Υεμένη σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις του ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ θα ξεκινήσει μια ανθρωπιστική κίνηση για να συγκεντρώσει περίπου 1.8 δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για να σώσει εκατομμύρια ανθρώπους από την ανθρωπιστική καταστροφή στην Υεμένη, όπου πάνω από 6.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την παρέμβαση του συνασπισμού της  Σαουδικής ηγεσίας τον Μάρτιο του 2015...

Σε μια ενημέρωση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των 15 εθνών των Ηνωμένων Εθνών, ο Stephen O’Brien, ο Υπό-Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη το Ανθρωπιστικό Σχέδιο Αντιμετώπισης για την Υεμένη θα ξεκινήσει στη Γενεύη.
Το σχέδιο στοχεύει να μαζέψει 1.8 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τις «πιο κρίσιμες και κατά προτεραιότητα ανάγκες» που περιλαμβάνουν τροφή για περίπου εννέα εκατομμύρια ανθρώπους. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την ύδρευση και αποχέτευση για περίπου 7,4 εκατομμύρια ανθρώπους και ιατρική θεραπεία για 10,6 εκατομμύρια ανθρώπους.
Υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει περισσότερα μέτρα για την προστασία των αμάχων, ο O’Brien δήλωσε ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να επιβιώσουν.

“Περίπου 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Τουλάχιστον 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σοβαρά ανασφαλείς τροφίμων. Περίπου δύο εκατομμύρια σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά και έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες χρειάζονται επείγουσα θεραπεία”, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σημείωσε ότι από την κλιμάκωση της σύγκρουσης τον Μάρτιο του 2015 η οποία περιλαμβάνει Σαουδαραβικούς βομβαρδισμούς, πάνω από 6.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.
“Περισσότερες από 35.000 απώλειες, συμπεριλαμβανομένων 6.000 θανάτων έχουν αναφερθεί από τις εγκαταστάσεις υγείας σε όλη τη χώρα”, από τον περασμένο Μάρτιο, δήλωσε ο O’Brien, προσθέτοντας ότι ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε από αυτόν τον αριθμό, ότι 2.997 ήταν θάνατοι αμάχων, με επιπλέον 5.659 που τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα των εχθροπραξιών.
>Μεγάλη ανησυχία στον ΟΗΕ είναι η μοίρα των παιδιών στη σύγκρουση. Ο O’Brien δήλωσε ότι «συντηρητικές εκτιμήσεις» δείχνουν ότι πάνω από 700 παιδιά έχουν σκοτωθεί και πάνω από 1.000 τραυματίστηκαν. Σημείωσε επίσης ότι κάπου 720 παιδιά έχουν τεκμηριωθεί ότι έχουν βίαια προσληφθεί ως παιδιά-στρατιώτες από τις αντιμαχόμενες πλευρές. Ο διπλωμάτης σημείωσε επίσης ότι κάπου 1.170 σχολεία έχουν κλείσει αφήνοντας περίπου 3,4 εκατομμύρια ανήλικους εκτός εκπαίδευσης.
Η καταστροφή ή το κλείσιμο των εγκαταστάσεων υγείας, που ανέρχονται συνολικά σε περίπου 600 από το Μάρτιο, έχουν επίσης αφήσει περίπου 14 εκατομμύρια πολίτες της Υεμένης σε απελπιστική ανάγκη ιατρικής φροντίδας.


Σημειώνοντας ότι την Κυριακή η αεροπορική επιδρομή του συνασπισμού της Σαουδικής ηγεσίας χτύπησε ένα κτίριο 200 μέτρα μακριά από τον ΟΗΕ και εγκατάσταση διπλωματικών υπαλλήλων, προέτρεψε όλα τα μέρη στην Υεμένη για την προστασία των αμάχων.

«Τα μέρη της σύγκρουσης έχουν καθήκον επιμέλειας κατά τη διεξαγωγή των στρατιωτικών επιχειρήσεων για την προστασία όλων των πολιτών και αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής και της υγειονομικής περίθαλψης των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων, κατά την επίθεση», δήλωσε ο O’Brien, υπενθυμίζοντας σε όλα τα μέρη τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο να «διευκολυνθεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλες τις περιοχές της Υεμένης», είπε.
Ταυτόχρονα, ο O’Brien σημείωσε ότι για τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Σαουδική Αραβία συνεχίζει να παρεμποδίζει το έργο του προσωπικού του ΟΗΕ στη χώρα, “προκαλώντας καθυστερήσεις σε σημαντικές αποστολές”. Ο διπλωμάτης είπε ότι το Ριάντ μπλοκάρει επίσης την θαλάσσια πρόσβαση σε λιμάνια της Υεμένης, και την πρόληψη βοήθειας σε όλη τη χώρα.
“Η πρόσβαση σε βόρειες Επαρχίες όπου οι ανάγκες είναι από τις πιο σοβαρές στη χώρα συνεχίζει να είναι προκλητική λόγω αμείλικτης σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών επιδρομών – ιδίως στις κοινότητες κατά μήκος των συνόρων με τη Σαουδική Αραβία, όπου η σύγκρουση είναι έντονη”, σημείωσε ο O’Brien.
Οι εντάσεις στην Υεμένη κλιμακώθηκαν αφότου ο Σιίτης πρόεδρος Σάλεχ καθαιρέθηκε το 2012 και οι Χούθι υποστηρικτές του, σύμφωνα με πληροφορίες με τη βοήθεια του Ιράν, τελικά κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά πέρυσι. Οι δυνάμεις των Χούθι στη συνέχεια προωθήθηκαν από τη Σαναά προς τα νότια, καταλαμβάνοντας μεγάλα τμήματα της Υεμένης, και στέλνοντας τον παρόντα Σουνίτη πρόεδρο Abd-Rabbu Mansour Hadi στην εξορία.
Στα τέλη Μαρτίου, ένας συνασπισμός υπό  ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας απάντησε με αεροπορικές επιδρομές, για να σταματήσει την προώθηση των Χούθι και να επαναφέρει τον Hadi πίσω στην εξουσία. Μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, οι Σαουδικές δυνάμεις είχαν ξεκινήσει μια χερσαία επιχείρηση, η οποία μέχρι στιγμής έχει κολλήσει σε ένα αδιέξοδο.
Πηγή:
https://www.rt.com/news/332710-yemen-humanitarian-catastrophe-fatalities/

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου