Google+ To Φανάρι : Συσκότιση ειδήσεων για μετανάστες

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Συσκότιση ειδήσεων για μετανάστες

Στη Γερμανία που όλα δουλεύουν ρολόι, το κρατικό ZDF «έπνιξε» το σκάνδαλο με σεξουαλικές επιθέσεις εις βάρος γυναικών
Αγριος πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα της Γερμανίας σχετικά με την καθυστερημένη μετάδοση του σεξουαλικού σκανδάλου στην Κολονία (και σε άλλες πόλεις της χώρας), που εγείρει υποψίες για συγκάλυψη ειδήσεων που αφορούν περιστατικά βίας με πρωταγωνιστές πρόσφυγες, ώστε να μην ενισχύεται το κλίμα ξενοφοβίας στη χώρα...
Το γάντι έριξε πρώτη η «Bild», η οποία κατηγόρησε το ZDF πως, παρότι το πρώτο δελτίο Τύπου της αστυνομίας για τα γεγονότα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς εκδόθηκε στις 16.58 της 2ας Ιανουαρίου, το κανάλι δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο δελτίο ειδήσεων των 19.00. Στο δημοσίευμά της η «Bild» δεν παρέλειψε, φυσικά, να υπογραμμίσει ότι το θέμα ανέβηκε στη διαδικτυακή έκδοσή της λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της αστυνομίας. Το ZDF αναγκάστηκε έτσι να ζητήσει συγγνώμη από τη γερμανική κοινή γνώμη για την καθυστερημένη μετάδοση των γεγονότων μέσα από αναρτήσεις του σε facebook και twitter, αποδίδοντάς τη σε «λανθασμένη εκτίμηση της είδησης».

Την ίδια στιγμή η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» κατηγόρησε το τηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι αρχικά αποσιώπησε την εθνικότητα των δραστών, με το κανάλι να απαντά ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε επίσημη ενημέρωση από την αστυνομία για την εθνικότητά τους. Κατά των δημοσιογράφων των δημόσιων μέσων ενημέρωσης τάχθηκε όμως και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της χώρας Χανς Πέτερ Φρίντριχ, κατηγορώντας τους ότι λειτουργούν σε καρτέλ σιωπής. «Είναι σκάνδαλο το γεγονός ότι χρειάστηκαν μέρες μέχρι τα δημόσια μέσα ενημέρωσης να μεταδώσουν την είδηση» είπε χαρακτηριστικά, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου της Ενωσης Γερμανών Δημοσιογράφων, Φρανκ Ούμπεραλ, ο οποίος τόνισε ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να προσφέρουν ενημέρωση και όχι εικασίες.

«Μια αναφορά υποψίας η οποία δεν καλύπτεται από σοβαρή έρευνα όχι απλά δεν συμβαδίζει με τις αρχές της δημοσιογραφίας, αλλά μπορεί να αποδειχτεί και εμπρηστική για την εσωτερική πολιτική» είπε χαρακτηριστικά. Αργά χθες το απόγευμα έγινε γνωστό πως από τα καθήκοντά του απαλλάχθηκε ο αρχηγός της αστυνομίας της Κολωνίας μετά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχτηκε για τους χειρισμούς του στην υπόθεση των επιθέσεων εναντίον δεκάδων γυναικών τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς.
Επιασαν Σύρους για βιασμούς κοριτσιών
Και ενώ η γερμανική κοινωνία παγωμένη παρακολουθεί τις εξελίξεις για το θέμα των μαζικών σεξουαλικών επιθέσεων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, χθες ήρθε στη δημοσιότητα ακόμη μία είδηση που σοκάρει. Σύμφωνα με την «Daily Telegraph», στη νότια Γερμανία συνελήφθησαν τρεις νεαροί Σύροι ως ύποπτοι για τον ομαδικό βιασμό δύο έφηβων κοριτσιών ηλικίας 14 και 15 ετών, κατά την τελευταία νύχτα του 2015, στο χωριό Φρίντλιγκεν, το οποίο βρίσκεται κοντά στα γερμανοελβετικά σύνορα. Αν και τα μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι οι φερόμενοι ως δράστες δεν είναι πρόσφυγες ή μετανάστες αιτούντες άσυλο, αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως, ενώ οι ύποπτοι έχουν συλληφθεί εδώ και ημέρες, η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας μόλις χθες.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου