Google+ To Φανάρι : 2016: χειρότερα δεν γίνεται. Η μήπως όχι;

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

2016: χειρότερα δεν γίνεται. Η μήπως όχι;

Του Γιώργου Λακόπουλου 
Πρώτα τα άσχημα νέα. Διεθνείς οικονομικοί παρατηρητές, παγκόσμια think tanks και μεγάλες εφημερίδες της Ευρώπης προβλέπουν ότι το 2016 θα είναι δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα, ενδεχομένως χειρότερη από το 2015. H οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί με περιορισμό της ιδιωτικής κατανάλωσης, συρρίκνωση των επενδύσεων και μείωση του ΑΕΠ. ...

Και τώρα τα καλά νέα. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του τόνισε ότι το 2016 "θα είναι έτος ανάκαμψης και ανασυγκρότησης". Όπως είπε: "Θα σηματοδοτήσει την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση και, μαζί, το τέλος της επιτροπείας και την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας". 
Ποιές από τις δύο εκτιμήσεις να δεχθούμε; Μέρες πού είναι, θα μπορούσαμε να παρασυρθούμε στην αισιοδοξία του Πρωθυπουργού, αν στο ίδιο μήνυμα δεν υπήρχε η αποτίμηση του 2015 συμπυκνωμένη στα εξής:
"Το 2015 που φεύγει θα μείνει στην ιστορία ως το έτος του αγώνα και της αλληλεγγύης, χρονιά που ο ελληνικός λαός σήκωσε το κεφάλι ψηλά και διεκδίκησε με παρρησία το δίκιο του".
Αυτά είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της χρονιάς που έφυγε; Αυτά αξιολογεί ο Πρωθυπουργός ως πιο σημαντικά στοιχεία στη ζωή των Ελλήνων από την ως τώρα διακυβέρνησή του; Αυτά κατάλαβε από μια περίοδο στην οποία όλοι οι οικονομικοί και κοινωνικοί δείκτες επιδεινώθηκαν -συν τον έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων, που προστέθηκε εξ αιτίας της πολιτικής του; Την ίδια στιγμή κατά την έρευνα της Καπα Research στο "Βήμα της Κυριακής" μόνο το 11,5% των ερωτηθέντων κρίνουν ότι τα πράγματα πήγαν καλύτερα για τη χώρα και μόνο 7,5% για τους ίδιους. 
Η αξιοπιστία της αποτίμησης του 2015 εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα κρίνει και την αξιοπιστία των προβλέψεών του για το 2016. Πως μπορεί να πιστέψεις κάποιον που είναι ευτυχής για όσα συνέβησαν το 2015; Και να ήθελε κάποιος να δεχθεί τις προβλέψεις του για το καινούργιο χρόνο δεν το επιτρέπει ο απολογισμός που κάνει για τον προηγούμενο. 
Το 2015 ήταν πολύ χειρότερο από 2014 παρ' ό,τι ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί ότι εφόσον γίνει Πρωθυπουργός "θα προστατεύσει την δημόσια και ιδιωτική περιουσία, το μόχθο, την στέγη, τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών". Αυτά έλεγε στο μήνυμα της περσινής πρωτοχρονιάς. 
Από αυτή την αναντιστοιχία εύκολα προκύπτει ότι πράγματι το 2015 δεν ήταν το χειρότερο έτος για τη χώρα -υπάρχει και το 2016. Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Πρωθυπουργού μοιάζει δραματικά με τις δηλώσεις του για το Μνημόνιο: άλλο έλεγε, άλλο έκανε και άλλο έλεγε ότι έκανε.
Είναι κακό αν τα λέει γιατί διαβάζει λάθος την πραγματικότητα. Είναι χειρότερο αν ισχύει αυτό που έλεγε ο Καναδός επικοινωνιολόγος Μάρσαλ Μακ Λούαν: "Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνώ με ό,τι λέω".

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου