Google+ To Φανάρι : Έρχονται οι τοκογλύφοι, ζητούν μέτρα & ζορίζουν τους υπουργούς

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Έρχονται οι τοκογλύφοι, ζητούν μέτρα & ζορίζουν τους υπουργούς

Αρχίζει πάλι το στημένο παιχνίδι της διελκυστίνδας με τους τροικανούς και την κυβέρνηση για τα ιμάτια του Ελληνικού λαού...
   Στο δύσβατο μονοπάτι της διαπραγμάτευσης μπαίνουν και πάλι κυβέρνηση και δανειστές, με τα μηνύματα προς την Αθήνα να έρχονται σε αυστηρούς τόνους (!!)
Το «κουαρτέτο» επιστρέφει με άγριες διαθέσεις και από αύριο Τετάρτη αρχίζει ένας νέος κύκλος επαφών με τους αρμόδιους υπουργούς, τα χαρτοφυλάκια των οποίων περιλαμβάνουν τα δυσκολότερα προαπαιτούμενα...

Κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, αναφέρουν ότι «το ακριβές χρονοδιάγραμμα της νομοθέτησης των μέτρων θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ώρες», ενώ η διαδικασία αποτελεί «κλειδί» για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα.
«Επιχείρηση»... συνοχής και σταθερότητας
Ενόψει πάντως των δύσκολων ψηφοφοριών, ο πρωθυπουργός έσπευσε χθες βράδυ να τονώσει το ηθικό των βουλευτών του εκπέμποντας μήνυμα της σταθερότητας και της συνοχής της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Διαβεβαίωσε από την τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ ότι δεν υπάρχουν διαλυτικά φαινόμενα και ως εκ τούτου βασίζεται στην κυβερνητική πλειοψηφία που είναι... μπετοναρισμένη.
Όπως ο ίδιος υπογράμμισε, αισθάνεται ασφαλής με τους 153 και έτσι αποκλείεται -τουλάχιστον στην παρούσα φάση- το ενδεχόμενο των συνεργασιών ή της διεύρυνσης.
Φάκελοι που… καίνε
Την ίδια ώρα, σε κατάσταση… νευρικής κρίσης -ενόψει της νομοθέτησης της δεύτερης δέσμης μνημονιακών μέτρων- είναι τα υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών, αλλά και το Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
  • Ασφαλιστικό: Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα,  ενόψει των σαρωτικών αλλαγών που έρχονται στο ασφαλιστικό και που φαίνεται ότι θα πλήξουν μεγάλες ομάδες συνταξιούχων και ασφαλισμένων. Ο ελιγμός της κυβέρνησης για τη μετάθεση του ασφαλιστικού βοήθησε την πρώτη να κερδίσει χρόνο, μεταφέροντας τις δύσκολες αποφάσεις για το νέος έτος. Το Μαξίμου ρίχνει όλο το βάρος στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για να αποφύγει στις οριζόντιες μειώσεις, αν και η τρόικα θέλει «μαχαίρι» στις συντάξεις. Για το αν θα υπάρξει ωστόσο η δυνατότητα συμφωνίας, μένει να φανεί από τα αποτελέσματα των συζητήσεων που θα έχουν οι δυο πλευρές. Ωστόσο οπως όλα δείχνουν, το ασφαλιστικό θα εισαχθεί στη Βουλή με το νέο χρόνο.
  • «Κόκκινα» δάνεια και μέτρα: Το Οικονομικό επιτελείο, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, έχει την πλήρη ευθύνη για την υλοποίηση των 13 προαπαιτουμένων. Άμεση όμως είναι και η «εμπλοκή» του υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη ο οποίος επωμίζεται το σχεδιασμό, που θα οδηγήσει στη νομοθεσία για τη διαχείριση ή και την πώληση των κόκκινων δανείων από τρίτους. Η κυβέρνηση επιθυμεί να αποκλειστεί η πώληση στεγαστικών και δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αν και οι δανειστές απαιτούν ένα πιο φιλελεύθερο καθεστώς. Κατά τα λοιπά, υπό τον κ. Τσακαλώτο τελούν: οι αλλαγές στη φορολογία (αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων, επιχειρήσεις), η ανεξαρτητοποίηση της γενικής γραμματείας εσόδων και η λειτουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων.
  • ΑΔΜΗΕ: Στο στόχαστρο των δανειστών όμως είναι και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, της εταιρείας που διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Το εν λόγω θέμα κρίνεται εξαιρετικά «ευαίσθητο» για το κυβερνών κόμμα, αφού προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε… σηκώσει ψηλά στην ατζέντα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, έσπευσε πάντως να διαμηνύσει ότι θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, ξεκαθαρίζοντας ότι έχει καταθέσει εναλλακτική πρόταση, ενώ σε γενικές γραμμές υπάρχει αισιοδοξία πως θα ξεπεραστεί ο σκόπελος των διαπραγματεύσεων.
«Βουνό» υποχρεώσεων για το προσφυγικό
Και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας έχει επιφορτιστεί με ένα δύσκολο έργο, με αφορμή τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα των προσφυγικών ροών και την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη.
Υπό τις οδηγίες του κ. Μουζάλα, πάντως, συνεχίζεται η δημιουργία των hotspots στα ελληνικά νησιά. Ήδη λειτουργούν σε Λέσβο και Χίο, ενώ μόλις χθες ξεκίνησε το χτίσιμο των hotspots σε Κω και Λέρο. Καθυστέρηση υπάρχει στη Σάμο, ενώ προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να αρχίσουν να λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου