Google+ To Φανάρι : Ανέκδοτο! Η Αγκυρα απειλεί τώρα τη Μόσχα με κυρώσεις

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Ανέκδοτο! Η Αγκυρα απειλεί τώρα τη Μόσχα με κυρώσεις

Συνέχεια στον πόλεμο των εντυπώσεων. Η Κριμαία κόβει τους δεσμούς της με αδελφοποιημένες πόλεις της Τουρκίας
Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη
Οχι μόνο δεν προσπαθεί καν να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα η Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 στον συριακό εναέριο χώρο, αλλά μπαίνει στη διαδικασία να ζητήσει και τα ρέστα από τη Ρωσία, αν κρίνει βέβαια κανείς τις τελευταίες εξελίξεις με βάση όσα δήλωνε χθες ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Δηλώσεις με τις οποίες ο Τούρκος πρωθυπουργός ...
προειδοποιούσε ανοικτά τη Μόσχα για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της από την πλευρά της Αγκυρας, «αν χρειαστεί», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά!
Μιλώντας σε μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στο Κοινοβούλιο της Τουρκίας, ο Νταβούτογλου ανέφερε «είμαστε έτοιμοι για όλων των ειδών τις συζητήσεις με τη Ρωσία, όμως κανείς δεν θα μας υπαγορεύσει τι θα κάνουμε», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία, «αν χρειαστεί», σημειώνοντας μάλιστα ότι κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκαν πιθανά μέτρα κατά της Ρωσίας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πάντως «ελπίζουμε πως η κρίση στις σχέσεις μας με τη Ρωσία θα ξεπεραστεί και δεν θα πάρουμε αυτά τα μέτρα».
Οσο κι αν ο Νταβούτογλου προσπαθεί να πείσει (;) τους πάντες ότι η βαθιά επιθυμία της Αγκυρας είναι η αναθέρμανση των σχέσεών της με τη Μόσχα, η Ρωσία φαίνεται πως αντιμετωπίζει εντελώς διαφορετικά όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα.
Υποβρύχιο
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, την ώρα που σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax ένα ρωσικό υποβρύχιο εξοπλισμένο με πυραύλους Κρουζ εισερχόταν στην ανατολική Μεσόγειο πλησιάζοντας τις συριακές ακτές, γινόταν γνωστό ότι οι Αρχές στη Ρωσική Δημοκρατία της Κριμαίας αποφάσισαν να διαρρήξουν μονομερώς τις σχέσεις με τις πόλεις με τις οποίες έχουν αδελφοποιηθεί στην Τουρκία. Κίνηση με έντονο πολιτικό συμβολισμό, η οποία δεν συνηθίζεται, αλλά καταδεικνύει ακριβώς το σημείο στο οποίο βρίσκονται στην πραγματικότητα οι ρωσοτουρκικές σχέσεις μετά την κατάρριψη του Su-24 από τα τουρκικά F-16. Τις σχετικές δηλώσεις έκανε την Τρίτη στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria-Novosti ο κυβερνήτης της περιοχής Σεργκέι Ακσένοφ, οι οποίες δημοσιεύονται και στην κυβερνητική εφημερίδα της Ρωσίας «Rossiskaia Gazeta». Πρόκειται για τις πόλεις Συμφερόπολη, η οποία είχε αδελφοποιηθεί με την τουρκική πόλη Εσκισεχίρ, Γιάλτα που είναι αδελφοποιημένη με την Αττάλεια, το Κερτς με το Τσανάκαλε, η Σακ με τη Φέτιγε και η Ευπατορία με τη Σιλίφκε.
Περισσότεροι από 1.000 δολοφονίες το 2015 από χτυπήματα του ISIS
Χρονικό θανάτου του 2015 -«προϊόν» των αποστολών αυτοκτονίας ή των αιματηρών επιθέσεων του Χαλιφάτου- με την υπογραφή των «New York Times». Σε απόλυτους αριθμούς; Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων έπεσαν νεκροί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.).
Ο απολογισμός
Ο μακάβριος απολογισμός ανοίγει και ρίχνει αυλαία με τη Γαλλία. Ολα ξεκίνησαν στο Παρίσι την 7η Ιανουαρίου, με την επίθεση στα γραφεία του «Charlie Hebdo» και την εισβολή του Αμεντί Κουλιμπαλί σε εβραϊκό παντοπωλείο, για να καταλήξουν πάλι στη γαλλική πρωτεύουσα, την 13η Νοεμβρίου. Μεσολάβησαν αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις, ενορχηστρωμένες από το Ι.Κ. Χαρακτηριστική ήταν εκείνη της 27ης Ιανουαρίου στο πολυτελές ξενοδοχείο «Corinthia» στην Τρίπολη της Λιβύης. Λίγο μετά, θύμα του «δόγματος του θανάτου» έπεσε η Αίγυπτος και αμέσως μετά ξανά η Λιβύη.
Ακολούθησε η Δανία -ένας οπαδός του ISIS ανοίγει πυρ στο κέντρο της Κοπεγχάγης σκοτώνοντας δύο άτομα- και λίγο αργότερα η Τυνησία με τη βομβιστική επίθεση στο Μουσείο Μπαρντό, που στοίχισε τη ζωή σε 22 επισκέπτες. Κι έπειτα η Υεμένη, ξανά η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Σαουδική Αραβία, το Μπανγκλαντές, το Κουβέιτ, το Ντάλας των ΗΠΑ, όταν δύο ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε έναν διαγωνισμό σκίτσων του Μωάμεθ. Και πάλι η Τυνησία, με μια επίθεση σε ξενοδοχειακό θέρετρο, που άφησε πίσω της 38 νεκρούς τουρίστες. Και ο κύκλος του αίματος συνέχισε να κάνει κύκλους. Ξανά η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Γαλλία...
Δύο ηγέτες νεκροί από επιδρομές των ΗΠΑ!
Ο Αμπού Νάμπιλ, ο Ιρακινός ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη, είναι νεκρός. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ καθώς ο Αμπού Νάμπιλ ήταν ο στόχος επιδρομής από F15 της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας τη 13η Νοεμβρίου σε κτίριο στην πόλη Ντέρνα.
Εκτός από τον ηγέτη του Ι.Κ. στη Λιβύη, νεκρός είναι και ο Αμπντιραχμάν Σαντχίαρ ή «Γιουκάς», ηγετικό στέλεχος της Αλ Σεμπάμπ, της σομαλικής οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου, ο «Γιουκάς» σκοτώθηκε σε αεροπορικό πλήγμα στη Σομαλία στις 2 Δεκεμβρίου 2015. Δεν πάει καιρός που κοινοποιήθηκε και ο θάνατος του Τζιχάντι Τζον, του δημίου με τον καλυμμένο πρόσωπο και τη βρετανική προφορά που πρωταγωνιστεί στα βίντεο των τζιχαντιστών κατά τη διάρκεια του αποκεφαλισμού ομήρων του Ι.Κ. Η εξόντωση του συμβόλου του σύγχρονου τρόμου φέρεται ότι έλαβε χώρα στη Ράκα της Συρίας, την ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός καταγγέλει τον γιο του Ερντογάν για το πετρέλαιο 
Δεν είναι ούτε ο πρώτος και, όπως όλα δείχνουν, ούτε ο τελευταίος που εκφράζει δημόσια την άποψη πως η Τουρκία εμπλέκεται στο λαθρεμπόριο πετρελαίου το οποίο εξορύσσουν από τα εδάφη που ελέγχουν οι τζιχαντιστές σε Συρία και Ιράκ. Ο λόγος, βέβαια, για τον Χάιντερ Αλ Αμπάντι, τον πρωθυπουργό του Ιράκ, ο οποίος δεν δίστασε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Σταϊνμάγερ να τονίσει «τη σημασία που έχει να σταματήσει το λαθρεμπόριο πετρελαίου από τις τρομοκρατικές συμμορίες του Ισλαμικού Κράτους, που κατά το μεγαλύτερο μέρος του γίνεται μέσω Τουρκίας».
Η δήλωση του Ιρακινού πρωθυπουργού έρχονται μόλις λίγες ημέρες αφότου η Μόσχα κατήγγειλε ότι ο Ερντογάν και μέλη της οικογένειάς του (ο γιος του, Μπιλάλ) έχουν ίδιον όφελος από το λαθρεμπόριο πετρελαίου που πραγματοποιείται από τα εδάφη του Ι.Κ. - κατηγορίες τις οποίες ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε βέβαια να διαψεύσει κατηγορηματικά, λέγοντας μάλιστα πως, εάν αποδειχθούν αληθινές, τότε θα παραιτηθεί.
Χθες, πάντως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», ο 35χρονος γιος του Ερντογάν, που βρίσκεται στην Μπολόνια για να ολοκληρώσει το διδακτορικό του στις διεθνείς σχέσεις, δήλωνε πως «εγώ φτιάχνω γραφεία, δεν πουλάω πετρέλαιο», αναφερόμενος βέβαια στο γεγονός ότι η εταιρία του, η κατασκευαστική Bmz, χτίζει γραφεία στην Κωνσταντινούπολη.
Τέλος, την Τρίτη έγινε γνωστό από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ότι η Αγκυρα σταματά να στέλνει στρατεύματα στο Βόρειο Ιράκ, έπειτα από τις αντιδράσεις της Βαγδάτης, που -δικαιολογημένα- έκανε λόγο για «παραβίαση εθνικής κυριαρχίας». Ωστόσο, η τουρκική πλευρά ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν δεν θα αποσύρει όσους στρατιώτες της βρίσκονται στο στρατόπεδο κοντά στη Μοσούλη.
Spiegel: Οι ευρωπαϊκές εταιρίες δίνουν διαδικτυακή πρόσβαση στο... Χαλιφάτο
Αν οι ιστοσελίδες της Τζιχάντ δίνουν «συνοχή» στο «ισλαμικό παραλήρημα», τότε οι εταιρίες που παρέχουν ίντερνετ στο Χαλιφάτο «εξοπλίζουν τεχνολογικά» τους εξτρεμιστές του Ισλάμ. «Πώς το Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.) φέρει τον τρόμο του στο web».
Αυτόν τον τίτλο επέλεξε η αγγλόφωνη διαδικτυακή έκδοση του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» για να καταγγείλει τους ευρωπαϊκούς δορυφόρους που συμβάλλουν στη «διάδοση της προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους» σε ζώνες όπου έχουν ισοπεδωθεί οι υποδομές τηλεπικοινωνιών. Και όμως, το Χαλιφάτο είναι μονίμως συνδεδεμένο στο διαδίκτυο, το οποίο έχει μετεξελιχθεί σε μέσο «κηρύγματος του φονταμενταλιστικού Ισλάμ» και του «δόγματος του θανάτου». Το περιοδικό επικαλείται ντοκουμέντα που αποδεικνύουν πως οι ευρωπαϊκές εταιρίες μπορούν να κόψουν στους τζιχαντιστές την πρόσβαση στο διαδίκτυο με την ίδια ευκολία που τους την παρέχουν.
Αξιοσημείωτο είναι πως ανάμεσα στις εταιρίες που είναι πρωταγωνιστές βρίσκεται ο γαλλικός όμιλος δορυφόρων Eutelsat, η βρετανική Avanti Communications και η λουξεμβουργιανή SES. Πίσω από τις εταιρίες διανομής κρύβονται όμως κι άλλες εταιρίες-συνεργάτες, όπως η γερμανική Sat Internet Services, αλλά και εμβληματικά λιμάνια διακίνησης, όπως εκείνο του Ρότερνταμ.
Πρόκειται όμως για ένα άκρως κερδοφόρο εμπόριο. Ετσι τα δορυφορικά πιάτα γνωστών ευρωπαϊκών εταιριών βρίσκονται στις στέγες σπιτιών στις περιοχές υπό τον έλεγχο του Ι.Κ. Οσο για τα απαραίτητα «σύνεργα» για να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, τα προμηθεύονται στην Αντιόχεια της Τουρκίας. Ετσι οι τζιχαντιστές δεν χάνουν επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο και συνεχίζουν να προσηλυτίζουν και να σπέρνουν τον τρόμο μέσα από τις ειδεχθείς ιστοσελίδες τους, που δεν στερούνται οπτικοακουστικού υλικού. Στο ερώτημα «γιατί οι εταιρίες δεν λαμβάνουν δράση για να το σταματήσουν;», το δημοσίευμα αφήνει υπονοούμενο για πιθανή συνεργασία των εταιριών με μυστικές υπηρεσίες.
Δήμητρα Αθανασοπούλου
Υπερδιπλασιάστηκαν (!) οι τζιχαντιστές
Ολα τα ρεκόρ στρατολόγησης σπάει το Ισλαμικό Κράτος. Ο αριθμός των τζιχαντιστών μαχητών που βρίσκονται στη Συρία και στο Ιράκ υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε διάστημα μόλις ενός έτους και έφτασε τους 27.000, σύμφωνα με έκθεση του Soufan Group, ινστιτούτου που ειδικεύεται στον τομέα των πληροφοριών.
Το χειρότερο στοιχείο που προκύπτει όμως είναι ότι κάποιοι από αυτούς επιστρέφουν στις χώρες τους όντας πανέτοιμοι να σπείρουν τον θάνατο πραγματοποιώντας τυφλά χτυπήματα σαν κι αυτά που σκόρπισαν πρόσφατα τον τρόμο στο Παρίσι.
Συνολικά, 27.000 έως 31.000 ξένοι τζιχαντιστές που προέρχονται από συνολικά 86 χώρες είναι παρόντες στη Συρία και στο Ιράκ. «Ο αριθμός αυτός έχει υπερδιπλασιαστεί από την έκδοση της τελευταίας έκθεσης τον Ιούνιο 2014, παρά τις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και τον περιορισμό της ροής των ξένων μαχητών προς τη Συρία» σημειώνεται στην έκθεση.
Η αύξηση του αριθμού των τζιχαντιστών, «που ξεπερνά τα όνειρα άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων», δεν είναι ομοιογενής σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των ατόμων που προέρχονται από τη δυτική Ευρώπη, με συνολικά 5.000 άτομα, ανάμεσά τους τα 1.700 από τη Γαλλία, ενώ παρέμεινε σταθερός στη Βόρεια Αμερική, με 280 άτομα. Σύμφωνα με το Soufan Group, μεταξύ 20% και 30% των ξένων τζιχαντιστών επιστρέφουν στις χώρες τους!
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου