Google+ To Φανάρι : Οι offsshores... που τύπωναν το μαύρο χρήμα της Siemens

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Οι offsshores... που τύπωναν το μαύρο χρήμα της Siemens

Του Φώτη Κόλλια
Το βούλευμα «φωτιά»! Πώς εκτοξεύτηκε από τα 464.000.000 ευρώ στα 700.000.000 το κόστος της σύμβασης για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ (το 1997) που τελικά πλήρωναν οι Ελληνες φορολογούμενοι
Τις απίστευτες διαδρομές των χρημάτων από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, το δαιδαλώδες δίκτυο παρένθετων εταιριών και προσώπων ώστε να φτάσουν οι μίζες στους κατάλληλους ανθρώπους, αλλά και το πού αξιοποιήθηκαν (αγορές πολυτελών ακινήτων κ.λπ.) τα χρήματα από τους...
τυχερούς περιλαμβάνει το χιλιάδων σελίδων παραπεμπτικό βούλευμα. Το βούλευμα των ανακριτικών Αρχών για τους 64 κατηγορουμένους της υπόθεσης των «μαύρων ταμείων» (η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει την Παρασκευή) επιχειρεί να εξηγήσει πώς το κόστος της Προγραμματικής Συμφωνίας του 1997 για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ εκτοξεύθηκε από τα 464.000.000 ευρώ (158 δισ. δραχμές) στα 700.000.000. ευρώ (236 δισ. δραχμές), ώστε να καλυφθούν οι δαπάνες του γερμανικού ομίλου για μίζες.

Στην ουσία, οι ανακριτικές Αρχές θεωρούν ότι τα χρήματα για τις μίζες δεν βγήκαν από κάποιο άλλο ταμείο της Siemens, αλλά μέσω αύξησης του κόστους του έργου, πράγμα που σημαίνει ότι επιβαρύνθηκε το Ελληνικό Δημόσιο που ήταν τότε κύριος μέτοχος του ΟΤΕ. Ετσι οι φορολογούμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν τα ακριβά σπίτια και την πολυτελή ζωή όσων φέρεται κατά τις δικαστικές Αρχές ότι εισέπραξαν τα τεράστια ποσά από τα «μαύρα ταμεία». Επειτα από σχεδόν 10 χρόνια έρευνας οι ανακριτικές Αρχές έχουν εντοπίσει με ακρίβεια τις διαδρομές των χρημάτων από τα «μαύρα ταμεία» μέχρι τους τραπεζικούς λογαριασμούς συγγενικών προσώπων, φίλων κ.λπ. τότε στελεχών του ΟΤΕ.

Δωροδοκία
Οι 64 κατηγορούμενοι έχουν διαχωριστεί σε έξι κατηγορίες: Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν όσοι θεωρούνται αυτουργοί των πράξεων της ενεργητικής δωροδοκίας από κοινού άπαξ και κατ' εξακολούθηση και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ' επάγγελμα. Πρόκειται για 19 στελέχη της γερμανικής και ελληνικής Siemens εκείνη την εποχή, με πρώτους τους Μιχάλη Χριστοφοράκο (βρίσκεται στη Γερμανία) και Χρήστο Καραβέλα (καταζητείται εδώ και χρόνια). Στη λίστα των 19 βρίσκεται, πάντως, και το πρώην ανώτατο στέλεχος του γερμανικού ομίλου Heinz-Joachim Neuburger που αυτοκτόνησε.
Σύμφωνα με τους ανακριτές, τα «μαύρα ταμεία» λειτούργησαν σε τρία στάδια: Κατά το πρώτο στάδιο οι μίζες άρχισαν να κυκλοφορούν μέσω της λεγόμενης «συμφωνίας 8» μεταξύ του τομέα τηλεπικοινωνιών (ICN) της γερμανικής Siemens και της ΣΗΜΕΝΣ Α.Ε. στην Ελλάδα. «Διακινήθηκαν διαδοχικά χρηματικά ποσά μεγάλου ύψους (...) που αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 8% επί του κατά τακτά χρονικά διαστήματα καταμετρούμενου όγκου πωλήσεων από την επιχειρηματική δραστηριότητα της θυγατρικής ΣΗΜΕΝΣ Α.Ε. προς τον ΟΤΕ». Ο «τροχονόμος» για το πού θα πάνε οι μίζες, κατά τους ανακριτές, ήταν ο τότε οικονομικός διευθυντής του τμήματος τηλεπικοινωνιών της ΣΗΜΕΝΣ Α.Ε. Χρήστος Καραβέλας μέσω «εγγράφου προσανατολισμού» που είχε εγκρίνει η μητρική. Εκατομμύρια μάρκα διακινήθηκαν ακόμα και κατευθείαν σε λογαριασμό ανώτατου στελέχους του ΟΤΕ.

Επειδή οι απαιτήσεις για μίζες αυξάνονταν, ακολούθησε, πάντα με βάση το βούλευμα, «η συμφωνία 2%»! Ενα πρόσθετο 2% από τις πωλήσεις συγκεκριμένων προϊόντων της ΣΗΜΕΝΣ Α.Ε. πήγαινε στα «μαύρα ταμεία» μέσω λογαριασμών «διάφορων εταιριών που ανήκαν σε πρόσωπα φιλικά προσκείμενα προς τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, διευθύνοντα σύμβουλο και αντιπρόεδρο του Δ.Σ.» της ΣΗΜΕΝΣ Α.Ε.
Οι διαδρομές
Οι...οχλήσεις για μίζες δεν σταμάτησαν στις συμφωνίες του «8%» και του «2%» και έτσι από τα τέλη του 2002 μπαίνει σε λειτουργία ένα δαιδαλώδες δίκτυο αμερικανικών και υπεράκτιων εταιριών, μέσω των οποίων τα ποσά έφταναν σε στελέχη και υπαλλήλους του τότε κρατικού ΟΤΕ. Στην ουσία η μητρική εταιρία Siemens AG ίδρυσε στις ΗΠΑ σειρά εταιριών, οι οποίες υποτίθεται πως παρείχαν υπηρεσίες. Ετσι, τα ποσά για τις μίζες εκταμιεύονται «βάσει εικονικών τιμολογίων» και διακινούνταν προς τους τελικούς παραλήπτες μέσω ενός απίστευτου δικτύου υπεράκτιων εταιριών ανά τον κόσμο.

Οι ανακριτικές Αρχές εντόπισαν μίζες τουλάχιστον 69.900.000 ευρώ, οι οποίες επιβάρυναν το κόστος της σύμβασης για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ και καταγράφουν ονομαστικά τους αποδέκτες (μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης, η δίκη του οποίου έχει διαχωριστεί και βρίσκεται σε εξέλιξη). Επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί η ταυτότητα και άλλων αποδεκτών χρημάτων από τα «μαύρα ταμεία».
Στελέχη και υπάλληλοι στη λίστα αυτών που κατηγορούνται
Δεκαοκτώ τότε στελέχη της Siemens κατηγορούνται για «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα». Δεκατέσσερα πρώην στελέχη και υπάλληλοι του ΟΤΕ για «παθητική δωροδοκία από κοινού άπαξ και κατ' εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση». Οκτώ πρώην και νυν στελέχη της εταιρίας συμβούλων PwC είναι κατηγορούμενα ως απλοί συνεργοί παθητικής δωροδοκίας, 14 είναι κατηγορούμενοι ως «άμεσοι συνεργοί παθητικής δωροδοκίας», οκτώ (πρόσωπα που συνδέονταν με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο) για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου