Google+ To Φανάρι : Ο ΑΚΤΩΡ κλαίγεται μέσα από το (δικό του) MEGA

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Ο ΑΚΤΩΡ κλαίγεται μέσα από το (δικό του) MEGA

Ο αντιπρόεδρος Δ. Κούτρας ζητά και τα ρέστα για τα δημόσια έργα
Στήριξη από την Πολιτεία ζήτησε με δηλώσεις του από τα Σκόπια, όπου ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ εκτελεί σημαντικό έργο, ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Κούτρας. Μαθαίνουμε πως καθ' όλο το ταξίδι, στη διάρκεια του οποίου παρουσίασε το έργο στους δημοσιογράφους, ο κ. Κούτρας δεν μπορούσε να κρύψει τον εκνευρισμό του για όσα είχε υποστηρίξει προ ημερών ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας....
Ο κ. Μάρδας είχε υποστηρίξει πως οι εργολάβοι πρέπει να σταματήσουν να ζουν από το άρμεγμα του Ελληνικού Δημοσίου και να αναζητήσουν δουλειές στο εξωτερικό, όπως έπραξαν οι ισχυροί εργολάβοι κατά τις δεκαετίες του '60 και του '70.
«Αδικημένος»

Σε δηλώσεις του στο Mega ο αντιπρόεδρος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ εμφανίστηκε, μάλιστα, αδικημένος από το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο τις δύο τελευταίες δεκαετίες επέτρεψε τη γιγάντωση τριών, τεσσάρων ισχυρών ομίλων, με δαπάνες δισεκατομμυρίων ευρώ, ακόμα και για έργα που δεν χρειάζονταν! Ο Δημήτρης Κούτρας, που συμμετέχει στη διοίκηση του ισχυρότερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας, περιλαμβάνεται στους μονίμως παραπονούμενους εργολάβους. Σε ιδιωτικές συζητήσεις παραδέχεται, όμως, ότι θα μπορούσαμε να γλιτώσουμε κάποια... δισεκατομμύρια, αν σχεδιάζαμε καλύτερα π.χ. τους οδικούς άξονες, με συμβάσεις παραχώρησης, οι οποίοι προκηρύχθηκαν το 2000 και ακόμα κατασκευάζονται.

Παραλείπει, επίσης, να αναφέρει πόσα πιθανώς θα κέρδιζε το Δημόσιο αν δεν εφαρμοζόταν, στα χρόνια των παχέων αγελάδων, ο περίφημος «μαθηματικός τύπος επιλογής αναδόχου», μέσω του οποίοι οι εργολάβοι προκαθόριζαν ποιος θα κερδίσει έναν διαγωνισμό του Δημοσίου. Ο μαθηματικός τύπος και οι περίφημες αναγκαστικές συγχωνεύσεις επέτρεψαν την ταχεία γιγάντωση της σχετικά μικρής τεχνικής εταιρίας ΑΚΤΩΡ, που διοικεί για περισσότερες από τρεις δεκαετίες ο Δημήτρης Κούτρας.

Γι' αυτό και στελέχη της κατασκευαστικής αγοράς επισημαίνουν πως ο αειθαλής εργολάβος δεν πρέπει να είναι και παραπονούμενος. Θεωρούν ότι η γκρίνια και οι επιθέσεις σε πολιτικούς και δημοσιογράφους (οι οποίοι υποτίθεται πως δεν πανηγυρίζουν για τη γιγάντωση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ) συνδέονται με το γεγονός πως ο όμιλος είναι οικονομικά στριμωγμένος και δεν μπορεί να μονοπωλήσει πλέον τα έργα στην Ελλάδα. Οι ξένοι συνεταίροι του, που πλέον πρέπει να βάλουν και τα λεφτά τους (γιατί η ΕΛΛΑΚΤΩΡ δύσκολα μπορεί να πάρει νέα δάνεια), ζητούν ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας, προς μεγάλη στενοχώρια του κ. Κούτρα, ο οποίος είχε μάθει αλλιώς.

Οι άλλες εταιρίες
Οι ίδιοι παράγοντες του κατασκευαστικού κλάδου προτρέπουν τον αντιπρόεδρο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ να ρίξει μια ματιά στις υπόλοιπες τεχνικές εταιρίες, οι περισσότερες από τις οποίες διαλύθηκαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες επειδή η ελληνική Πολιτεία επέλεξε να στηρίξει συγκεκριμένους διαπλεκόμενους επιχειρηματίες. Και βέβαια αναρωτιούνται πότε θα πάψει να υφίσταται η δυνατότητα του ομίλου ΑΚΤΩΡ (βλέπε βασικός μέτοχος η οικογένεια Μπόμπολα) να χρησιμοποιεί τον τηλεοπτικό σταθμό του Mega ως ιδιωτικό μέσο προβολής αιτημάτων και λοιπών επιθυμιών... Αλλωστε το ΣτΕ έχει βάλει περιορισμούς στην «γκρίζα» διαφήμιση των δελτίων ειδήσεων. Γιατί είναι ηλίου φαεινότερον ότι τέτοιου είδους «θέματα» μάλλον ως διαφημιστικά -με πολλαπλές επεξηγήσεις του όρου- μπορεί να χαρακτηρισθούν.
Και η Επιτροπή Ανταγωνισμού τι κάνει; Ανομίας και ασυδοσίας συνέχεια!
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου