Google+ To Φανάρι : Κύριε Κάμερον, #piggate με γουρούνι; Ποιος είναι ο Λόρδος Άσκροφτ που τον εκθέτει (Βίντεο)

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Κύριε Κάμερον, #piggate με γουρούνι; Ποιος είναι ο Λόρδος Άσκροφτ που τον εκθέτει (Βίντεο)

Χρήστος Δεμέτης
 Πώς εξηγείται η "επίθεση" στον Ντέιβιντ Κάμερον από τον πάλαι ποτέ σύντροφο του στο κόμμα και την πολιτική, Λόρδο Άσκροφτ.
Στην παρακάτω ιστορία θα διαβάσετε για έναν φορολογικό παράδεισο, μία αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα και ένα σκάνδαλο μέσα στο νέο σκάνδαλο του "γουρουνιού". Ή αλλιώς, γιατί δεν πρέπει να ανοίγεις πόλεμο με τον άρχοντα της Μπελίζ (Vids)...

Ένα βιβλίο με τίτλο Call Me Dave, έρχεται για να βάλει σε περιπέτειες τη ζωή και την πολιτική καριέρα του ισχυρού πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον.
Ενός ανθρώπου που ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2010, βάζοντας στο τιμόνι της χώρας του τους Συντηρητικούς, ενώ επανεξελέγη στην πρωθυπουργία έπειτα από την απρόσμενη νίκη στις εκλογές του 2015, σχηματίζοντας αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Πριν ξεκινήσει την πολιτική του σταδιοδρομία, ο Κάμερον σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στην Οξφόρδη. Εκείνο το διάστημα γνώρισε τον Λόρδο Μάικλ Άσκροφτ με τον οποίο ανέπτυξε στενή φιλία. Ο Λόρδος έμελλε να γίνει βασικός χρηματοδότης των Tories και "εκδικητής" μετά την αποπομπή του από το κόμμα.

Με την ανεπίσημη βιογραφία του Κάμερον που συνέγραψε με τη βοήθεια της δημοσιογράφου Isabel Oakeshott, στοχεύει στο να πληγώσει την εικόνα του πρωθυπουργού και ενδεχομένως να πάρει το αίμα του πίσω.
Το βιβλίο του Άσκροφτ εμπλέκει τον ηγέτη των Συντηρητικών σε υποθέσεις ναρκωτικών και σεξουαλικών επαφών με νεκρό ζώο, ένα γουρούνι για την ακρίβεια. Ιστορίες που έρχονται από τα φοιτητικά χρόνια του Ντέιβιντ και από την αδελφότητα στην οποία ενεπλάκη και ο Λόρδος.
Ο ίδιος ο Άσκροφτ λοιπόν, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Βρετανία, ομολόγησε ότι έγραψε το βιβλίο Call Me Dave για λόγους εκδίκησης, επειδή ο Κάμερον δεν του έδωσε "τη σημαντική θέση που του είχε υποσχεθεί" μετά την εκλογή του στην πρωθυπουργία το 2010.
Μεταξύ άλλων, αναφέρει τη μαρτυρία ενός πρώην συμφοιτητή του πρωθυπουργού ο οποίος υποστηρίζει ότι κάπνισαν μαζί χασίς. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όσο φοιτούσε στην Οξφόρδη ο Ντέιβιντ Κάμερον συμμετείχε σε μια ομάδα χρηστών κάνναβης, την αποκαλούμενη "Flam Club".
Ο Κάμερον από την άλλη, έχει αναφέρει πως δεν εμπιστεύθηκε τον Άσκροφτ όταν "έσκασε" το σκάνδαλο φοροδιαφυγής του Λόρδου, για χρηματικά ποσά που είχε βγάλει στο εξωτερικό και δεν δηλώθηκαν ποτέ (ναι, δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα αυτά).


Ένα παλαιότερο σκάνδαλο πίσω από το σκάνδαλο

Στα φοιτητικά του χρόνια ο νυν πρωθυπουργός είχε "μεγάλη επιτυχία στις γυναίκες" και υπήρξε μέλος μιας ακόμη λέσχης, της Bullingdon Club που απευθύνεται αποκλειστικά στην ελίτ και φημίζεται για την κατάχρηση αλκοόλ, σύμφωνα πάντα με το βιβλίο.
Η Daily Mail διαβεβαιώνει ότι "η πολιτική βιογραφία είναι η πιο εκρηκτική της δεκαετίας". Ωστόσο η εφημερίδα Guardian πιστεύει ότι το βιβλίο δεν αξίζει αυτόν τον τίτλο και ότι το μόνο που θα κάνει είναι να προσβάλει τον Κάμερον δεδομένου ότι "τα περισσότερα από τα αρνητικά στοιχεία (που αναφέρονται) είναι ήδη γνωστά, δεν προκαλούν έκπληξη και δεν έχουν πραγματικές συνέπειες".
Η πληροφορία που θα μπορούσε πράγματι να βλάψει περισσότερο τον Κάμερον αν τελικά διερευνηθεί εις βάθος, σύμφωνα με την Independent, είναι ότι ο Άσκροφτ τον κατηγορεί ότι γνώριζε από το 2009 ότι ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας είχε δηλώσει φορολογική έδρα εκτός της Βρετανίας. Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι το πληροφορήθηκε το 2010, μετά τη νίκη του στις εκλογές.
Αν όντως το γνώριζε από το 2009, τότε θα μιλάμε για απόκρυψη σημαντικών για το κράτος, πληροφοριών μιας και όπως ήδη αναφέραμε, ο Άσκροφτ χρηματοδοτούσε τους Tories. Και δε μιλάμε για λίγα λεφτά, αλλά για 8 εκατομμύρια λίρες για τον προεκλογικό αγώνα.
Επί σειρά ετών άλλωστε, ο Λόρδος ήταν ταμίας και αντιπρόεδρος των Συντηρητικών.
Η Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο για την έκδοση της βιογραφίας. Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν, από την Κίνα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, είπε ότι "δεν έχει δει αυτό το βιβλίο".

Ο υπ. Οικονομικών της Βρετανίας, αρνήθηκε να σχολιάσει πάντως το σκάνδαλο:



Το "σκοτεινό παρελθόν" του Άσκροφτ Πέντε χρόνια πριν, το 2010, μέλη του Εργατικού Κόμματος αλλά και του Κόμματος των Φιλελευθέρων ζητούσαν να μάθουν την μόνιμη κατοικία του Λόρδου, την οποία δεν αποκάλυπτε ποτέ, αλλά και το πού πληρώνει φόρους.
Υποτίθεται πως ο Λόρδος θα έπρεπε αυτοβούλως να είχε αποκαλύψει αυτά τα στοιχεία 15 χρόνια πριν, από το 2000 δηλαδή, όταν και έλαβε τον τίτλο ευγενείας και μαζί μία θέση στη Βουλή των Λόρδων, ώστε να αρχίσει να φορολογείται στη Μεγάλη Βρετανία.
Δεν το έκανε ποτέ, παρά τις επίμονες ερωτήσεις βουλευτών των Εργατικών, καθώς τον κάλυπταν ο Γουίλιαμ Χαγκ, πρώην αρχηγός των Συντηρητικών και ο Ντέιβιντ Κάμερον με τους οποίους και έκαναν συχνά πυκνά, ταξίδια με τα ιδιωτικά τζετ και γιοτ του Άσκροφτ.

Τι έλεγε ο Χαγκ για τον Άσκροφτ το 2010: "Ένας από τους χειρότερους ανθρώπους στον πλανήτη για να είναι εχθρός σου και ένας από τους καλύτερους για να είναι φίλος σου"

 

Με την πρώτη εκλογή του Κάμερον, ο Λόρδος Άσκροφτ ανέμενε να του αποδοθεί εξέχον αξίωμα στην κυβέρνηση. Η αναγκαστική αποκάλυψη των φορολογικών στοιχείων του όμως, οδήγησε τον Κάμερον στο να τον αποκλείσει από την κυβέρνηση και το κόμμα.
Πώς έχτισε όμως την περιουσία του ο 69χρονος σήμερα Λόρδος;

Ο άρχοντας της Μπελίζ

Ο Άσκροφτ έβγαλε λοιπόν το πρώτο του εκατομμύριο σε ηλικία 31 ετών, όταν πούλησε μια εταιρεία καθαρισμού, την οποία είχε αποκτήσει 5 χρόνια νωρίτερα με δάνειο μόλις 15.000 λιρών.
Ακολούθησε αυτήν την τακτική, αγοράζοντας φθηνά και μεταπουλώντας ακριβά διάφορες εταιρείες, με αποτέλεσμα σήμερα η περιουσία του να ανέρχεται στο 1,16 δισεκατομμύριο λίρες. Είναι ιδιοκτήτης της ομάδας του Γουότφορντ, ενώ ως επιχειρηματική βάση του στη Βρετανία εμφανίζεται η Bearwood Corporate Services. Μέσω αυτής της εταιρείας έχει χρηματοδοτήσει το Συντηρητικό Κόμμα.

  Η εταιρεία-ομπρέλα των επιχειρήσεών του είναι η BB Holdings, με έδρα την Μπελίζ (πρώην βρετανική Ονδούρα) στην Κεντρική Αμερική, έναν από τους μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους.
Διατηρεί στο νησί τράπεζα, ενώ υπήρξε ιδιοκτήτης τηλεφωνικής εταιρείας, ακτοπλοϊκής εταιρείας και τηλεοπτικού καναλιού. Έχει επίσης σημαντικά μερίδια και σε εργοστάσια επεξεργασίας φρούτων και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και σε ξενοδοχεία.
Για να καταλάβει κανείς τη δύναμη του αξίζει να σημειωθεί πως το 2007, κι όταν η τράπεζά του αντιμετώπιζε 80 διαφορετικές κατηγορίες για ξέπλυμα χρημάτων, η κυβέρνηση ζήτησε την απόσυρση των κατηγοριών, αφού, όπως δήλωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός της χώρας Ντιν Μπάροου, "ο Άσκροφτ είναι ένας ισχυρός άνδρας. Η αξία του επιχειρηματικού δικτύου του ξεπερνά ίσως ολόκληρο το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας, οπότε δεν μπορούμε να του εναντιωθούμε".
Η σχέση του με τον Κάμερον ήταν αγαστή όπως είπαμε μέχρι το 2010. Εκείνη τη χρονιά, ο εκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι δεν ήταν μόνιμος κάτοικος Ηνωμένου Βασιλείου για φορολογικούς λόγους, αλλά αντιθέτως θεωρούνταν "μη εδρεύων", κατηγορία που απαλλάσσει τους πλούσιους από την πληρωμή φόρων στη Βρετανία για τα κέρδη τους στο εξωτερικό.
Κάπως έτσι, η αθέμιτη χρηματοδότηση των Tories, έκανε τον Κάμερον να απαρνηθεί τον παλιό του φίλο για να μην "ραγίσει" περαιτέρω η εικόνα του, την περίοδο που επικράτησε έναντι του κόμματος των Εργατικών. Και από τότε, όπως φαίνεται, ο Άσκροφτ σχεδίαζε την εκδίκηση του που έχει "γεύση χοιρινού", όπως έγραψε κάποιος ιδιαιτέρως εύστοχα, στο Twitter.
Άγνωστο αν ο Λόρδος βλέπει Black Mirror. Τη σειρά εκείνη που στο πρώτο επεισόδιο της, παρουσιάζει ένα ανάλογο περιστατικό, με έναν φανταστικό Βρετανό πρωθυπουργό να ερωτοτροπεί με ένα άτυχο γουρούνι.

Αντί επιλόγου. Το επικό δημιούργημα του cassetteboy. Gettin' Piggy With It:


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου