Google+ To Φανάρι : Αναποφάσιστοι και απογοητευμένοι κρίνουν την εκλογική μάχη

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Αναποφάσιστοι και απογοητευμένοι κρίνουν την εκλογική μάχη

Κυριακή... κοντή γιορτή για την κάλπη των κρίσιμων εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου και οι δύο διεκδικητές της εξουσίας, ο τέως πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, περνούν στην τελική φάση της αντεπίθεσής τους....
Με τις δημοσκοπήσεις να αποτυπώνουν σε όλο το εύρος τους χαρακτηριστικά μάχης στήθος με στήθος, Κουμουνδούρου και λεωφόρος Συγγρού στοχεύουν στα μηνύματα που θα διευρύνουν τα πατήματά τους στην εκλογική βάση, με τους κυρίους Τσίπρα και Μεϊμαράκη να κρατούν ψηλά τα βαριά χαρτιά της στρατηγικής τους.
Η γαλάζια παράταξη και ο πρόεδρός της κλείνουν σαφώς το μάτι στην κρίσιμη μάζα των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, το ποσοστό των οποίων βρίσκεται ακόμα σε υψηλό επίπεδο, αν και οι τάσεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων δείχνουν πως το δημοσκοπικό νούμερο μαζεύει κοντά στην περιοχή του 8% με 10%. Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο στη χθεσινή προεκλογική του ομιλία, όσο και στη σημερινή καταληκτική δημόσια παρέμβαση στην τηλεόραση του "Σκάι” επένδυσε σαφώς στην προσδοκία της κυβερνησιμότητας, ποντάροντας στην τακτική του ανοίγματος σε κόμματα και πρόσωπα, για το σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης, με ορίζοντα μακροχρόνιο.
Στους διαδρόμους των κεντρικών γραφείων της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζουν σαφώς πως η ομάδα των αναποφάσιστων ψηφοφόρων απαρτίζεται (σχεδόν αποκλειστικά) από δύο κατηγορίες. Η πρώτη είναι οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι τον Ιανουάριο έδειξαν το δρόμο πέρα από τις μνημονιακές πολιτικές, αλλά οι πολιτικές αποφάσεις του τέως πρωθυπουργού απείχαν τελικά πόρρω από τις προσδοκίες τους. Η δεύτερη είναι οι πολίτες, που θα κατευθυνθούν στην κάλπη της Κυριακής, επιλέγοντας να τοποθετηθούν με κριτήριο σχηματισμού ενός συμπαγούς κυβερνητικού σχήματος, το οποίο και θα αναλάβει να τρέξει τις απαραίτητες πολιτικές για την έξοδο της χώρας από τη δίνη της πεντάχρονης οικονομικής κρίσης. Ο κ. Μεϊμαράκης απευθύνθηκε και θα συνεχίσει να απευθύνεται μέχρι και την τελευταία στιγμή σε αυτές τις δύο κατηγορίες, καλώντας τους αναποφάσιστους να φτάσουν ενώπιον της κάλπης και, παράλληλα, να τοποθετηθούν με ψήφο θετική και όχι τιμωρητική. Από την πλατεία της Ομόνοιας, που όπως επεσήμαναν γαλάζια στελέχη, επελέγη για να σταλεί το μήνυμα της εθνικής ομοψυχίας και συνεργασίας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έδειξε και πάλι πως γνώμονάς του το ξημέρωμα της 21ης Σεπτεμβρίου, από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία κόψει πρώτη το νήμα, είναι ο σχηματισμός μίας κυβέρνησης ενότητας, με τη συμμετοχή των "ικανών και άξιων”, ανεξάρτητα την πολιτική τους προέλευση. "Στέλνουμε μήνυμα ενότητας για όλο τον ελληνικό λαό. Με τη βοήθεια του θεού και τη θέληση του λαού Δευτέρα θα συγκροτήσουμε κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, κυβέρνηση των αξιών και των ικανών, κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Θα συγκροτήσω μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, με τους άξιους, τους ικανούς και τους αποφασισμένους. Με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων, που θέλουν να μείνουμε στο ευρώ. Επιλογή μου να φτιάξουμε την εθνική Ελλάδος με όσους θέλουν. Χρειάζεται να ενώσουμε όλοι μαζί τα χέρια μα. Όχι να χτίζει κάποιος και ο επόμενος να γκρεμίζει. Όχι με το σύστημα που πανικοβλήθηκε και θέλει να σπιλώσει και να μας διχάσει. Απλώνουμε χέρι ενότητας και λέμε εδώ είμαστε”, τόνισε, ορίζοντας πεντακάθαρα το μείζον διακύβευμα της Κυριακής στους όρους της συνεργασίας, της συνεννόησης, της σταθερότητας και της συναίνεσης.
Από την πλευρά του, ο τέως πρωθυπουργός έδειξε, με τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του, πως στοχεύει στο... μπετονάρισμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, η συσπείρωση των οποίων κυμαίνεται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα. Με διλήμματα, ακόμα και εκβιαστικού τύπου, που δείχνουν εμμέσως πλην σαφώς προς την κατεύθυνση πολιτικής αστάθειας σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του, αλλά και με αναφορές συναισθηματικής χροιάς προς τους...θυμωμένους με την Κουμουνδούρου, ο κ. Τσίπρας δίνει τόνο δημοψηφίσματος στις εκλογές της Κυριακής και προσδοκά εμφανώς στο 62% του "όχι”, προκειμένου να τονώσει το ποσοστό του, την ώρα που ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είτε δείχνει τάσεις αναχωρητισμού (μέσω της αποχής ή του λευκού) είτε δηλώνει πως δεν έχει αποφασίσει ακόμα για τη στάση του.
Προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε στη σημερινή πρωινή τηλεοπτική του συνέντευξη στον Αντέννα, όπου επέλεξε τα δίσημα μηνύματα, όταν και εκλήθη να απαντήσει στο μείζον ερώτημα των ημερών. Τι θα πράξει, δηλαδή, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα, αλλά χωρίς αυτοδυναμία. "Πιστεύω ότι την Κυριακή μπορούμε να πάρουμε δύο ακόμα βουλευτές. Στόχος μας είναι η πλειοψηφία. Εμείς, όμως, έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε από συνεργασίες. Δική μου έγνοια είναι να υπάρχει συνεννόηση. Αλλά όχι με το σχέδιο των δυνάμεων του χθες. Ακόμα και να μην έχουμε απόλυτη πλειοψηφία θα κάνουμε κυβέρνηση. Το μεγάλο ζήτημα της κάλπης είναι εάν η νέα κυβέρνηση θα είναι προοδευτική ή συντηρητική. Ο λαός θα κρίνει εάν ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν τα χέρια τους δεμένα, θα είναι καλό για τον τόπο”, σημείωσε και στράφηκε στους νέους ψηφοφόρους (αποτέλεσαν προνομιακό πεδίο για την Κουμουνδούρου στις εκλογές του Ιανουαρίου) για να τους ζητήσει να δώσουν το "παρών” στην κρίσιμη εκλογική διαδικασία της Κυριακής.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου