Γεράσιμος Κόντος
Οι Τούρκοι ακυρώνουν τις κρατήσεις τους στη Μυτιλήνη για το Κουρμπάν Μπαϊράμ
Ετοιμάζονταν να υποδεχτούν έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας 4.000 τουρίστες από την Τουρκία, με αφορμή τη μουσουλμανική γιορτή Κουρμπάν Μπαϊράμ, αλλά βλέπουν τις ακυρώσεις να πέφτουν βροχή λόγω της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στην Λέσβο με τους χιλιάδες πρόσφυγες και λαθρομετανάστες....
Μετά τον δύσκολο Αύγουστο, που έκλεισε με πτώση 3,5% σε σύγκριση με πέρυσι για τα ξενοδοχεία του νησιού, οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων της Λέσβου μετρούν τώρα νέες απώλειες, καθώς οι επισκέπτες από την Τουρκία σπεύδουν να αλλάξουν τα εισιτήριά τους και επιλέγουν πιο... ήσυχους προορισμούς για τις μίνι διακοπές τους.
«Τα τουρκικά πρακτορεία μάς ενημέρωσαν ότι μέχρι να αλλάξει η εικόνα του νησιού, τουλάχιστον στο λιμάνι και το κέντρο της Μυτιλήνης, θα πρέπει να ''ξεχάσουμε'' τους τουρίστες από τη γειτονική χώρα. Κάναμε τόση προσπάθεια για να χτίσουμε από το μηδέν την τουριστική αγορά της Τουρκίας και μέσα σε λίγους μήνες γκρεμίστηκαν όλα» λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου Περικλής Αντωνίου.
Από τους 4.000 Τούρκους τουρίστες που είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν στο νησί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, περισσότεροι από τους μισούς προτίμησαν να ακυρώσουν τα εισιτήρια και τις κρατήσεις τους, ζημιά που έρχεται να προστεθεί στις περικοπές πτήσεων από αεροπορικές εταιρίες του εξωτερικού και στην αλλαγή πορείας αρκετών κρουαζιερόπλοιων, που επέλεξαν να μη δέσουν τελικά στη Λέσβο.
«Είχαμε κλείσει συμφωνίες για δύο, τρεις, ακόμα και για πέντε διανυκτερεύσεις. Υπάρχουν ξενοδοχεία των 30 δωματίων, που έχασαν 20 με 25 κρατήσεις. Μιλάμε για καταστροφή! Μειώθηκαν οι πτήσεις, χάσαμε ήδη 6.000 αφίξεις κρουαζιέρας και έως το τέλος του μήνα θα φτάσουμε στις 15.000. Είναι τεράστιες οι απώλειες για το νησί» αναφέρει ο κ. Αντωνίου. Ακυρώσεις, ωστόσο, καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες και στη Χίο, ενώ στην Κω οι τουριστικοί φορείς εκτιμούν ότι η ζημιά για τα ξενοδοχεία, τις επιχειρήσεις εστίασης και τα καταστήματα του νησιού αγγίζει τα 7.000.000 ευρώ.
Αυστριακή «επίθεση» στην Ελλάδα
Σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα για το ζήτημα του ασύλου ζητά ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών. «Δεν μπορεί να στηρίζουμε την Ελλάδα με δισεκατομμύρια ευρώ και να αφήνουμε αυτό το θέμα (του ασύλου) στην άκρη, αλλά πρέπει να απαιτήσουμε ποια θα είναι η συνεισφορά της στην κρίση του ασύλου» τόνισε σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Kronen Zeitung» ο Σεμπάστιαν Κουρτς. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διέθετε στα εξωτερικά σύνορά της προσωπικό και τεχνογνωσία, και η Ελλάδα θα έπρεπε να το επιτρέψει, ενώ υποστήριξε ότι είχε ζητήσει να τεθεί ως προϋπόθεση για το τρίτο πακέτο στήριξης η κοινή προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., κάτι που δεν έγινε δεκτό από τα άλλα μέλη της Ε.Ε.
Δωρεά ομογενούς με ακάλυπτη επιταγή
Την έστειλε με... φάκελο
Χωρίς αντίκρισμα ήταν τελικά η επιταγή των 75.000.000 ευρώ που έφτασε στον Δήμο Λέσβου, με αποστολέα τον ομογενή από τη Βαλτιμόρη Βασίλειο Βασιλειάδη. Ο ομογενής φέρεται ότι έχει στείλει στο παρελθόν αρκετές αντίστοιχες επιταγές. Παρ' όλα αυτά, ο υπάλληλος του δήμου Λέσβου όταν άνοιξε τον φάκελο με την επιταγή, έχασε το έδαφος κάτω από τα πόδια του. Στο δημαρχείο Λέσβου έφτασε και μια επιστολή, στην οποία ο κ. Βασιλειάδης διευκρίνιζε όλες τις λεπτομέρειες και εξηγούσε ότι τα χρήματα αυτά προορίζονταν για να δοθεί μια λύση στο προσφυγικό κύμα που έχει πλήξει το νησί.
Να βοηθήσει
Ο ομογενής ανέφερε, επίσης, ότι προχωρά στη δωρεά αυτών των χρημάτων για να βοηθήσει το νησί στο θέμα των μεταναστών και παρέθετε αναλυτικά τον τρόπο που θα ήθελε να διανεμηθούν. Ζητούσε, για παράδειγμα, ο ίδιος ο δήμαρχος να λάβει 500.000 ευρώ, καθένας από τους δημοτικούς συμβούλους 100.000 ευρώ και άλλα 500.000 ευρώ προορίζονταν για τον φούρναρη της Κω Διονύση Αρβανιτάκη, που προσφέρει καθημερινά ψωμί στους πρόσφυγες.
Σημειώνεται πως ο Βασίλειος Βασιλειάδης, που πλέον κοντεύει τα 80, κατάγεται από την Κάρπαθο και ζει μόνος του στη Βαλτιμόρη. Εως και μερικά χρόνια πριν διατηρούσε επιχειρήσεις και ζούσε με τη γυναίκα και τα παιδιά του. Ωστόσο, το διαζύγιο που ακολούθησε τον επηρέασε τόσο, ώστε να του προκαλέσει σοβαρό ψυχικό κλονισμό και να χρειαστεί, μάλιστα, νοσηλεία.
Στο λιμάνι του Πειραιά ακόμα 5.500 μετανάστες
«Χάνονται» στην Αθήνα
Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν τις δυο προηγούμενες ημέρες περισσότεροι από 5.500 μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι επιβιβάστηκαν στα μισθωμένα πλοία που ξεκίνησαν από το λιμάνι της Μυτιλήνης. Στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας κατέπλευσε το βράδυ της Τρίτης το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» με 1.300 μετανάστες, ενώ λίγες ώρες αργότερα, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, στον Πειραιά έφτασε και το «Blue Star Patmos» με ακόμα 1.922 επιβάτες, προερχόμενους από χώρες της Μέσης Ανατολής και κυρίως από τη χειμαζόμενη από τον εμφύλιο Συρία.
Στη συνέχεια, περίπου στις 9.30 το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά έδεσε και το επιβατηγό - οχηματαγωγό «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο μετέφερε από το νησί του ανατολικού Αιγαίου άλλους 2.477 πρόσφυγες και μετανάστες.
Με λεωφορεία
Μετά την αποβίβασή τους μεταφέρθηκαν με λεωφορεία του ΟΛΠ στον σταθμό του ΗΣΑΠ, από όπου και «χάθηκαν» στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά με πολλούς από αυτούς να καταλήγουν, όπως και αρκετοί συμπατριώτες τους, στην πλατεία Βικτωρίας.
Την ίδια στιγμή το κλειστό γήπεδο του Tae Kwon Do στο Φάληρο, όπου μετά τις πρώτες νεροποντές μεταφέρθηκαν περίπου 500 πρόσφυγες, πρέπει να εκκενωθεί και πάλι, καθώς σε αυτό θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες αγωνιστικές δραστηριότητες. Ηδη από χθες, που ο καιρός παρουσίασε μικρή βελτίωση, αρκετοί πρόσφυγες επέστρεψαν στην πλατεία Βικτωρίας.
600 τόνοι πλαστικού από τις λέμβους!
Με τις μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου να συνεχίζουν με αμείωτη ένταση, παρά την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, η Λέσβος, η οποία έχει δεχτεί τη μεγαλύτερη πίεση από την εν εξελίξει ανθρωπιστική κρίση, έχει πια να λύσει ακόμα έναν γρίφο. Ο λόγος, για το ζήτημα που πρόσφατα έχει ανακύψει και αφορά την οικολογική επιβάρυνση του νησιού. Οπως εξηγεί στη «δημοκρατία» ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, «στα παράλια του νησιού, και ιδιαίτερα στα βορειοανατολικά, υπάρχουν παρατημένες στο έλεος του καιρού εκατοντάδες πλαστικές λέμβοι, οι οποίες είναι ακατάλληλες για χρήση».
Οι εγκαταλειμμένες βάρκες αντιστοιχούν σε 600 και πλέον τόνους πλαστικού, το οποίο μάλιστα είναι ακατάλληλο για ανακύκλωση και η επεξεργασία του πρέπει να γίνει σε εξειδικευμένες μονάδες της Ευρώπης, σύμφωνα με τον κ. Γαληνό, ο οποίος επισημαίνει ότι το κόστος μιας τέτοιας μεταφοράς θα ήταν δυσβάσταχτο για τα ήδη «στεγνά» δημοτικά ταμεία. Την ίδια στιγμή στο λιμάνι της Μυτιλήνης συνεχίζουν να συνωστίζονται χιλιάδες μετανάστες, που εγκαταλείπουν τα κέντρα φιλοξενίας, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχει διακοπεί η σίτιση λόγω οφειλών προς τις εταιρίες. Περισσότεροι από 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν στήσει πρόχειρους καταυλισμούς εν αναμονή της έκδοσης εισιτηρίων προκειμένου να αναχωρήσουν για την Αθήνα.
Στην χώρα περισσότεροι 200.000 Σύροι
Περίπου 205.000 πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τη Συρία, ήρθαν στη χώρα μας μέσα στο 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε έως τα τέλη Αυγούστου η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Από αυτούς οι 80.600 ήρθαν μέσα στον Αύγουστο, με το ποσοστό να σημειώνει αύξηση κατά 850% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014. Τα παραπάνω στοιχεία-σοκ έδωσε στη δημοσιότητα η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρόεδρος του ομώνυμου ιδρύματος, κατά την παρουσίαση του νέου προγράμματος «We care», που άφορα την ιατρική κάλυψη των προσφυγόπουλων. «Περίπου 3.000 πρόσφυγες έφταναν ημερησίως στα νησιά μας, με τους περισσότερους να κατακλύζουν τη Λέσβο. Σε μία ενδιάμεση έρευνα που έκανε η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, στους 670 Σύρους που εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω ξηράς ή θαλάσσης το 44% ήταν παιδιά» ανέφερε η κυρία Βαρδινογιάννη και τόνισε ότι το προσφυγικό πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και κανένα κράτος ή φορέας δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνος του.
Πακιστανική μαφία με πλαστά έγγραφα
Κύκλωμα το οποίο πλαστογραφούσε έγγραφα για παράνομους μετανάστες έναντι αδράς αμοιβής εξαρθρώθηκε από τους αστυνομικούς του τμήματος Ασφάλειας Κω. Οπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών Αρχών, επί τρεις ολόκληρους μήνες τέσσερις άντρες από το Πακιστάν είχαν στήσει κύκλωμα χορήγησης πλαστών εγγράφων στους μετανάστες. Πρόκειται για τέσσερις άντρες, ηλικίας 31, 32, 39 και 50 ετών. Τα τέσσερα φερόμενα ως μέλη του κυκλώματος έπεσαν τελικά στα χέρια των αστυνομικών του τμήματος Ασφάλείας Κω. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες χρησιμοποιούσαν πλαστές σφραγίδες και πουλούσαν τα πλαστογραφημένα υπηρεσιακά σημειώματα και έγγραφα που είναι απαραίτητα στους παράνομους ομοεθνείς τους για να μπορούν να παραμείνουν στη χώρα μας.
Καταφύγιο του ΟΗΕ στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – Σκοπιών!
Οργανωμένος καταυλισμός για την ολιγόωρη παραμονή προσφύγων και μεταναστών, που αναμένουν να διέλθουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - Σκοπίων, αναμένεται να λειτουργήσει από σήμερα στην Ειδομένη, υπό την ευθύνη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Στον καταυλισμό, που αποτελείται από πέντε μεγάλες σκηνές, θα μπορούν να βρουν προσωρινό καταφύγιο περισσότερα από 1.000 άτομα, στα οποία θα παρέχεται και πλήρης υγειονομική περίθαλψη. Στον καταυλισμό θα υπάρχει, επίσης, πόσιμο νερό και Wi-Fi, παροχή, σημαντική για τους πρόσφυγες που θέλουν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους που άφησαν πίσω.
Πηγή
Οι Τούρκοι ακυρώνουν τις κρατήσεις τους στη Μυτιλήνη για το Κουρμπάν Μπαϊράμ
Ετοιμάζονταν να υποδεχτούν έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας 4.000 τουρίστες από την Τουρκία, με αφορμή τη μουσουλμανική γιορτή Κουρμπάν Μπαϊράμ, αλλά βλέπουν τις ακυρώσεις να πέφτουν βροχή λόγω της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στην Λέσβο με τους χιλιάδες πρόσφυγες και λαθρομετανάστες....
Μετά τον δύσκολο Αύγουστο, που έκλεισε με πτώση 3,5% σε σύγκριση με πέρυσι για τα ξενοδοχεία του νησιού, οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων της Λέσβου μετρούν τώρα νέες απώλειες, καθώς οι επισκέπτες από την Τουρκία σπεύδουν να αλλάξουν τα εισιτήριά τους και επιλέγουν πιο... ήσυχους προορισμούς για τις μίνι διακοπές τους.
«Τα τουρκικά πρακτορεία μάς ενημέρωσαν ότι μέχρι να αλλάξει η εικόνα του νησιού, τουλάχιστον στο λιμάνι και το κέντρο της Μυτιλήνης, θα πρέπει να ''ξεχάσουμε'' τους τουρίστες από τη γειτονική χώρα. Κάναμε τόση προσπάθεια για να χτίσουμε από το μηδέν την τουριστική αγορά της Τουρκίας και μέσα σε λίγους μήνες γκρεμίστηκαν όλα» λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου Περικλής Αντωνίου.
Από τους 4.000 Τούρκους τουρίστες που είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν στο νησί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, περισσότεροι από τους μισούς προτίμησαν να ακυρώσουν τα εισιτήρια και τις κρατήσεις τους, ζημιά που έρχεται να προστεθεί στις περικοπές πτήσεων από αεροπορικές εταιρίες του εξωτερικού και στην αλλαγή πορείας αρκετών κρουαζιερόπλοιων, που επέλεξαν να μη δέσουν τελικά στη Λέσβο.
«Είχαμε κλείσει συμφωνίες για δύο, τρεις, ακόμα και για πέντε διανυκτερεύσεις. Υπάρχουν ξενοδοχεία των 30 δωματίων, που έχασαν 20 με 25 κρατήσεις. Μιλάμε για καταστροφή! Μειώθηκαν οι πτήσεις, χάσαμε ήδη 6.000 αφίξεις κρουαζιέρας και έως το τέλος του μήνα θα φτάσουμε στις 15.000. Είναι τεράστιες οι απώλειες για το νησί» αναφέρει ο κ. Αντωνίου. Ακυρώσεις, ωστόσο, καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες και στη Χίο, ενώ στην Κω οι τουριστικοί φορείς εκτιμούν ότι η ζημιά για τα ξενοδοχεία, τις επιχειρήσεις εστίασης και τα καταστήματα του νησιού αγγίζει τα 7.000.000 ευρώ.
Αυστριακή «επίθεση» στην Ελλάδα
Σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα για το ζήτημα του ασύλου ζητά ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών. «Δεν μπορεί να στηρίζουμε την Ελλάδα με δισεκατομμύρια ευρώ και να αφήνουμε αυτό το θέμα (του ασύλου) στην άκρη, αλλά πρέπει να απαιτήσουμε ποια θα είναι η συνεισφορά της στην κρίση του ασύλου» τόνισε σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Kronen Zeitung» ο Σεμπάστιαν Κουρτς. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διέθετε στα εξωτερικά σύνορά της προσωπικό και τεχνογνωσία, και η Ελλάδα θα έπρεπε να το επιτρέψει, ενώ υποστήριξε ότι είχε ζητήσει να τεθεί ως προϋπόθεση για το τρίτο πακέτο στήριξης η κοινή προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., κάτι που δεν έγινε δεκτό από τα άλλα μέλη της Ε.Ε.
Δωρεά ομογενούς με ακάλυπτη επιταγή
Την έστειλε με... φάκελο
Χωρίς αντίκρισμα ήταν τελικά η επιταγή των 75.000.000 ευρώ που έφτασε στον Δήμο Λέσβου, με αποστολέα τον ομογενή από τη Βαλτιμόρη Βασίλειο Βασιλειάδη. Ο ομογενής φέρεται ότι έχει στείλει στο παρελθόν αρκετές αντίστοιχες επιταγές. Παρ' όλα αυτά, ο υπάλληλος του δήμου Λέσβου όταν άνοιξε τον φάκελο με την επιταγή, έχασε το έδαφος κάτω από τα πόδια του. Στο δημαρχείο Λέσβου έφτασε και μια επιστολή, στην οποία ο κ. Βασιλειάδης διευκρίνιζε όλες τις λεπτομέρειες και εξηγούσε ότι τα χρήματα αυτά προορίζονταν για να δοθεί μια λύση στο προσφυγικό κύμα που έχει πλήξει το νησί.
Να βοηθήσει
Ο ομογενής ανέφερε, επίσης, ότι προχωρά στη δωρεά αυτών των χρημάτων για να βοηθήσει το νησί στο θέμα των μεταναστών και παρέθετε αναλυτικά τον τρόπο που θα ήθελε να διανεμηθούν. Ζητούσε, για παράδειγμα, ο ίδιος ο δήμαρχος να λάβει 500.000 ευρώ, καθένας από τους δημοτικούς συμβούλους 100.000 ευρώ και άλλα 500.000 ευρώ προορίζονταν για τον φούρναρη της Κω Διονύση Αρβανιτάκη, που προσφέρει καθημερινά ψωμί στους πρόσφυγες.
Σημειώνεται πως ο Βασίλειος Βασιλειάδης, που πλέον κοντεύει τα 80, κατάγεται από την Κάρπαθο και ζει μόνος του στη Βαλτιμόρη. Εως και μερικά χρόνια πριν διατηρούσε επιχειρήσεις και ζούσε με τη γυναίκα και τα παιδιά του. Ωστόσο, το διαζύγιο που ακολούθησε τον επηρέασε τόσο, ώστε να του προκαλέσει σοβαρό ψυχικό κλονισμό και να χρειαστεί, μάλιστα, νοσηλεία.
Στο λιμάνι του Πειραιά ακόμα 5.500 μετανάστες
«Χάνονται» στην Αθήνα
Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν τις δυο προηγούμενες ημέρες περισσότεροι από 5.500 μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι επιβιβάστηκαν στα μισθωμένα πλοία που ξεκίνησαν από το λιμάνι της Μυτιλήνης. Στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας κατέπλευσε το βράδυ της Τρίτης το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» με 1.300 μετανάστες, ενώ λίγες ώρες αργότερα, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, στον Πειραιά έφτασε και το «Blue Star Patmos» με ακόμα 1.922 επιβάτες, προερχόμενους από χώρες της Μέσης Ανατολής και κυρίως από τη χειμαζόμενη από τον εμφύλιο Συρία.
Στη συνέχεια, περίπου στις 9.30 το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά έδεσε και το επιβατηγό - οχηματαγωγό «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο μετέφερε από το νησί του ανατολικού Αιγαίου άλλους 2.477 πρόσφυγες και μετανάστες.
Με λεωφορεία
Μετά την αποβίβασή τους μεταφέρθηκαν με λεωφορεία του ΟΛΠ στον σταθμό του ΗΣΑΠ, από όπου και «χάθηκαν» στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά με πολλούς από αυτούς να καταλήγουν, όπως και αρκετοί συμπατριώτες τους, στην πλατεία Βικτωρίας.
Την ίδια στιγμή το κλειστό γήπεδο του Tae Kwon Do στο Φάληρο, όπου μετά τις πρώτες νεροποντές μεταφέρθηκαν περίπου 500 πρόσφυγες, πρέπει να εκκενωθεί και πάλι, καθώς σε αυτό θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες αγωνιστικές δραστηριότητες. Ηδη από χθες, που ο καιρός παρουσίασε μικρή βελτίωση, αρκετοί πρόσφυγες επέστρεψαν στην πλατεία Βικτωρίας.
600 τόνοι πλαστικού από τις λέμβους!
Με τις μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου να συνεχίζουν με αμείωτη ένταση, παρά την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, η Λέσβος, η οποία έχει δεχτεί τη μεγαλύτερη πίεση από την εν εξελίξει ανθρωπιστική κρίση, έχει πια να λύσει ακόμα έναν γρίφο. Ο λόγος, για το ζήτημα που πρόσφατα έχει ανακύψει και αφορά την οικολογική επιβάρυνση του νησιού. Οπως εξηγεί στη «δημοκρατία» ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, «στα παράλια του νησιού, και ιδιαίτερα στα βορειοανατολικά, υπάρχουν παρατημένες στο έλεος του καιρού εκατοντάδες πλαστικές λέμβοι, οι οποίες είναι ακατάλληλες για χρήση».
Οι εγκαταλειμμένες βάρκες αντιστοιχούν σε 600 και πλέον τόνους πλαστικού, το οποίο μάλιστα είναι ακατάλληλο για ανακύκλωση και η επεξεργασία του πρέπει να γίνει σε εξειδικευμένες μονάδες της Ευρώπης, σύμφωνα με τον κ. Γαληνό, ο οποίος επισημαίνει ότι το κόστος μιας τέτοιας μεταφοράς θα ήταν δυσβάσταχτο για τα ήδη «στεγνά» δημοτικά ταμεία. Την ίδια στιγμή στο λιμάνι της Μυτιλήνης συνεχίζουν να συνωστίζονται χιλιάδες μετανάστες, που εγκαταλείπουν τα κέντρα φιλοξενίας, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχει διακοπεί η σίτιση λόγω οφειλών προς τις εταιρίες. Περισσότεροι από 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν στήσει πρόχειρους καταυλισμούς εν αναμονή της έκδοσης εισιτηρίων προκειμένου να αναχωρήσουν για την Αθήνα.
Στην χώρα περισσότεροι 200.000 Σύροι
Περίπου 205.000 πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τη Συρία, ήρθαν στη χώρα μας μέσα στο 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε έως τα τέλη Αυγούστου η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Από αυτούς οι 80.600 ήρθαν μέσα στον Αύγουστο, με το ποσοστό να σημειώνει αύξηση κατά 850% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014. Τα παραπάνω στοιχεία-σοκ έδωσε στη δημοσιότητα η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρόεδρος του ομώνυμου ιδρύματος, κατά την παρουσίαση του νέου προγράμματος «We care», που άφορα την ιατρική κάλυψη των προσφυγόπουλων. «Περίπου 3.000 πρόσφυγες έφταναν ημερησίως στα νησιά μας, με τους περισσότερους να κατακλύζουν τη Λέσβο. Σε μία ενδιάμεση έρευνα που έκανε η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, στους 670 Σύρους που εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω ξηράς ή θαλάσσης το 44% ήταν παιδιά» ανέφερε η κυρία Βαρδινογιάννη και τόνισε ότι το προσφυγικό πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και κανένα κράτος ή φορέας δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνος του.
Πακιστανική μαφία με πλαστά έγγραφα
Κύκλωμα το οποίο πλαστογραφούσε έγγραφα για παράνομους μετανάστες έναντι αδράς αμοιβής εξαρθρώθηκε από τους αστυνομικούς του τμήματος Ασφάλειας Κω. Οπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών Αρχών, επί τρεις ολόκληρους μήνες τέσσερις άντρες από το Πακιστάν είχαν στήσει κύκλωμα χορήγησης πλαστών εγγράφων στους μετανάστες. Πρόκειται για τέσσερις άντρες, ηλικίας 31, 32, 39 και 50 ετών. Τα τέσσερα φερόμενα ως μέλη του κυκλώματος έπεσαν τελικά στα χέρια των αστυνομικών του τμήματος Ασφάλείας Κω. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες χρησιμοποιούσαν πλαστές σφραγίδες και πουλούσαν τα πλαστογραφημένα υπηρεσιακά σημειώματα και έγγραφα που είναι απαραίτητα στους παράνομους ομοεθνείς τους για να μπορούν να παραμείνουν στη χώρα μας.
Καταφύγιο του ΟΗΕ στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – Σκοπιών!
Οργανωμένος καταυλισμός για την ολιγόωρη παραμονή προσφύγων και μεταναστών, που αναμένουν να διέλθουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - Σκοπίων, αναμένεται να λειτουργήσει από σήμερα στην Ειδομένη, υπό την ευθύνη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Στον καταυλισμό, που αποτελείται από πέντε μεγάλες σκηνές, θα μπορούν να βρουν προσωρινό καταφύγιο περισσότερα από 1.000 άτομα, στα οποία θα παρέχεται και πλήρης υγειονομική περίθαλψη. Στον καταυλισμό θα υπάρχει, επίσης, πόσιμο νερό και Wi-Fi, παροχή, σημαντική για τους πρόσφυγες που θέλουν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους που άφησαν πίσω.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου