Google+ To Φανάρι : Συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα: «Αυτοί που αντιδρούν εξυπηρετούν το σχέδιο Σόιμπλε»

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα: «Αυτοί που αντιδρούν εξυπηρετούν το σχέδιο Σόιμπλε»

Σε μία σημαντική συνέντευξη μία ημέρα πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μηνύματα τόσο στους πολίτες όσο και στους βουλευτές του. Παραδέχθηκε τα λάθη του, δήλωσε...
... πως έφερε μία κακή συμφωνία, πως είχε αυταπάτες, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν είπε ψέματα στον ελληνικό λαό και πως παραμένει πιστός στα ιδεώδη του που θα προσπαθήσει να εφαρμόσει κατά τη διάρκεια της τετραετίας.

Το μήνυμα επίσης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφές. Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την περίπτωση της επιστροφής στη δραχμή, μία άποψη που προτάσσουν πολλά μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας, ενώ ξεκαθάρισε πως η μη στήριξή τους σημαίνει πως συνεργούν με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, κ. Σόιμπλε που σχεδίαζε την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης της Αριστεράς, επιβεβαιώνοντας έτσι τα περί αριστερής παρένθεσης.

O Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για μία δύσκολη συμφωνία, αλλά ξέφυγε η Ελλάδα από το Grexit και σημείωσε πως απέναντι στους ευρωπαίους ηγέτες υπήρχαν δύο εναλλακτικές, η συμφωνία ή η άτακτη χρεοκοπία.

Έκανε λόγο για μία συμφωνία που μπορεί να έχει δύσκολα μέτρα, αλλά καλύπτει όλες τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τρία χρόνια με 82 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ προβλέπεται και αναδιάρθρωση του χρέους από το 2022 και ένα πακέτο 35 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως με τη νέα συμφωνία δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις, αλλά παραδέχθηκε πως με την αύξηση του ΦΠΑ μειώνεται η αγοραστική δύναμη των πολιτών. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως ήταν θέση και της κυβέρνησης να καταργηθούν οι πρόωρες συντάξεις, αλλά δήλωσε πως είτε "είχαμε την τρόικα είτε δεν την είχαμε με το ασφαλιστικό έχει πρόβλημα η χώρα".

Παραδέχθηκε πως το κείμενο της συμφωνίας που έφερε η κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες είναι κακό, αλλά σημείωσε πως η χώρα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας. Όπως δήλωσε όμως σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα όταν η οικονομία έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για να διευκολυνθούν εκείνοι που έχουν ανάγκη.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως δεν πρόκειται να δραπετεύσει από τις ευθύνες του, τα λάθη και τις παραλείψεις, αλλά δεν μπορεί να αφήσει τους Έλληνες πολίτες στο έλεος της οικονομικής καταστροφής και την κατάρρευση των τραπεζών, που θα έχει ως αποτέλεσμα το κούρεμα των καταθέσεων. Όπως σημείωσε δε το κείμενο της συμφωνίας δεν το πιστεύει, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν είπε ψέματα στον ελληνικό λαό.

Για το δημοψήφισμα ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως όταν το αποφάσισε θεωρούσε πως θα του δοθεί παράταση του προγράμματος, αλλά υπήρξε από την πλευρά των εταίρων μία εκδικητική στάση. Μάλιστα, σημείωσε πως όταν οι δανειστές είδαν ότι μπορεί να κερδίσει το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, είπαν πως σταματούν οι διαπραγματεύσεις, ενώ παραδέχθηκε πως πήρε ρίσκο γιατί θεωρεί πως στη ζωή και την πολιτική πρέπει να παίρνεις ρίσκα.

Παραδέχθηκε ότι υπερτίμησε την δύναμη του λαού και την αντίδραση που θα υπήρχε από τους δανειστές. Για τα όσα λέγονται περί πραξικοπήματος από τους δανειστές, δήλωσε πως κάποιοι από το εξωτερικό και το εσωτερικό εάν έπεφτε η κυβέρνηση θα ήταν χαρούμενοι.

Για τις φωνές στο εσωτερικό, δήλωσε πως θα κάνει ότι μπορεί για να διατηρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο και θα κριθούν όλοι εάν θέλουν να παραμείνει αυτή η κυβέρνηση ή εάν θέλουν να τη ρίξουν όπως επιθυμούν κύκλοι του εξω

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου