Google+ To Φανάρι : Γράφουν και σβήνουν στο Μαξίμου για τον ανασχηματισμό

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Γράφουν και σβήνουν στο Μαξίμου για τον ανασχηματισμό

Την αξιοποίηση έμπειρων, και ταυτόχρονα μετριοπαθών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει το πρωθυπουργικό επιτελείο, μετά το αντάρτικο των 39 βουλευτών που δεν ψήφισαν τη συμφωνία.
Ο Πρωθυπουργός έχει συνεχείς συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου για τον ανασχηματισμό που αναμένεται...
  Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι μεγάλες, ενώ στο τραπέζι πέφτουν πολλά ονόματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στη νέα κυβέρνηση.
Ως ικανά αξιολογούνται αρκετά στελέχη, ακόμη και εξωκοινοβουλευτικοί, για κρίσιμες θέσεις υπουργείων που το επόμενο διάστημα θα πρέπει να υλοποιήσουν έναν μακρύ κατάλογο μεταρρυθμίσεων, αλλά και σκληρών μέτρων.
Οι καραμπόλες
Κρίσιμη είναι η κάλυψη της ηλεκτρικής καρέκλας του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς ο Πάνος Σκουρλέτης θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, ενδεχομένως στο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ενώ θα πρέπει να καλυφθεί η θέση του Δημήτρη Στρατούλη.
Για το υπουργείο Εργασίας δεν αποκλείεται να προταθεί ο «πασοκογενής» Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος μπορεί να αντιμετωπίσει ένα βαρύ χαρτοφυλάκιο αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος. Ο εργατολόγος, πάντως, έχει πάρει «άριστα» όσες φορές κλήθηκε να προδρεύσει της Βουλής και μάλιστα στις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις.
Στην κυβέρνηση φαίνετα να μπαίνει ο Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής και βαθύς γνώστης του εργασιακού τοπίου. Επίσης, προκρίνονται τα ονόματα του πρώην Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βίτσα, καθώς και του Γιάννη Μπαλάφα για κάποιο Υπουργείο.Ο Γιάννης Σταθάκης επιθυμεί να παραμείνει στο υπουργείο Οικονομίας, ωστόσο δεν αποκλείεται να μετακινηθεί, εάν κριθεί απαραίτητο για την κυβερνητική πολιτική.
Έντονα παίζει και το όνομα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη για πιο ενεργή αξιοποίηση στη νέα κυβέρνηση, ωστόσο η θέση του στην εκπροσώπηση της κυβέρνησης κρίνεται εξαιρετική και μάλιστα στη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων.
Ρήξη με την Αριστερή Πλατφόρμα
Διαφορετικούς δρόμους έχουν τραβήξει από τη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία η κεντρική κυβέρνηση από τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας. Με τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μιλά για «διαίρεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ», είναι περισσότερο από ξεκάθαρο ότι η αριστερή πτέρυγα της Κουμουνδούρου δεν έχει θέση στο νέο σχήμα. Παρά τις δηλώσεις «μετάνοιας» για την επιλογή του «όχι», αλλά και τις δηλώσεις στήριξης της κυβέρνησης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης οδηγείται στην έξοδο, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν παραδίδει τη θέση του.
Εκτός κυβέρνησης μένουν ο Κώστας 'Ησυχος και ο Δημήτρης Στρατούλης μετά την άρση της εμπιστοσύνης τους στην πολιτική της κυβέρνησης.
Ο Γιώργος Βαρεμένος, έχει ακουστεί για την κάλυψη της θέσης του κ. Ήσυχου στο υπουργείο Άμυνας, καθώς υπήρξε τομεράρχης Άμυνας, αν και μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο.
Το πρόβλημα «Ζωή»
Σοβαρός προβληματισμός επικρατεί στο Μαξίμου για τον άλυτο γρίφο της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Λόγω του θεσμικού της ρόλου η κυβέρνηση βγαίνει τραυματισμένη από τη σύγκρουση με τον τρίτο πολιτειακό παράγοντα και την αμφισβήτηση της πολιτικής της από της Πρόεδρο της Βουλής.
Η κυβέρνηση δεν θέλει την κυρία Κωσνταντοπούλου στη έδρα του Προεδρείου, αλλά δεν μπορεί να λύσει εύκολα το θέμα. Η καλύτερη εξέλιξη θα ήταν να πειστεί με κάποιον τρόπο να αποχωρήσει οικειοθελώς, αν και η ίδια δεν προτίθεται (για την ώρα) να παραιτηθεί και να διευκολύνει τα πράγματα.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει αποφασίσει, επί του παρόντος, να εφαρμόσει επιθετική πολιτική ρήξης με όσους βάζουν εμπόδια στην διακυβέρνηση της χώρας. Προκρίνει ωστόσο την αναντιστοιχία των στελεχών αυτών με την απαίτηση της κοινωνίας για συμφωνία εντός της ευρωζώνης και για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα δώσουν ανάσα σε κοινωνία και οικονομία.
Εκτός και αν οι εξελίξεις προλάβουν την κυβέρνηση και το ζήτημα λυθεί από την αντιπολίτευση. Άλλωστε η ΝΔ έχει τονίσει ότι δεν θα καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, δεν έχει αναφερθεί όμως στο ζήτημα της Προέδρου της Βουλής. Εκπεφρασμένη είναι, την ίδια ώρα, η πρόθεση του Σταύρου Θεοδωράκη και του Ποταμιού να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον της κυρίας Κωνσταντοπούλου.
 newpost.gr

 πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου