Google+ To Φανάρι : Ένας μήνας χωρίς "ανάσα" για την… ανασχηματισμένη κυβέρνηση

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Ένας μήνας χωρίς "ανάσα" για την… ανασχηματισμένη κυβέρνηση

Της Δήμητρας Καδδά
Ο χρόνος "προσαρμογής" για την… ανασχηματισμένη Κυβέρνηση είναι μηδενικός.  Αυτό έκαναν σαφές οι θεσμοί την Παρασκευή σκιαγραφώντας όλα όσα διακυβεύονται αλλά και απαιτούνται έως τις 20 Αυγούστου.
Στις ανακοινώσεις  του Eurogroup, αλλά  και στις δηλώσεις των θεσμών που ακολούθησαν τις  συνόδους της Παρασκευής επαναλαμβάνεται ότι  "η ευθύνη να μην ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις ομαλά είναι τελείως ελληνική"....

Εισάγεται και με πιο μεγάλη σαφήνεια τι σημαίνει "ομαλά" αφού   επαναβεβαιώθηκε ότι αν θέλει η Ελλάδα το επόμενο πακέτο της  χρηματοδότησης- γέφυρα  στις 20η Αυγούστου (επιπλέον 5 δις ευρώ και 10 δις ευρώ για τις τράπεζες προβλέπει η συμφωνία),  θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει έως τότε  τις διαπραγματεύσεις για 3ο πρόγραμμα…

Η στήριξη στην κυβέρνηση
Οι παραπάνω δηλώσεις εκ μέρους των θεσμών, που δημιουργούν ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, συνόδευαν ένα τρίπτυχο καλών νέων:
- Την παροχή στήριξης μέσω 3,5 δις ευρώ κονδυλίων του ΕΣΠΑ που θα τονώσουν άμεσα τα κρατικά ταμεία αλλά και δράσεις/έργα από το συνολικό πακέτο 35 δις ευρώ που δικαιούται όμως  ως κράτος  - μέλος της ευρωζώνης  που πληρώνει τις υποχρεώσεις του.
- Την τελική επικύρωση της εκταμίευσης των 7,16 δις ευρώ της πρώτης δόσης του δανείου γέφυρα που δόθηκε τελικά από τον EFSM για να πληρωθεί το ΔΝΤ και η ΕΚΤ την Δευτέρα. Δόθηκε όμως  με  διπλή εγγύηση έναντι του ενδεχομένου μη επιστροφής του ποσού από την Ελλάδα (με ενέχυρο τα κέρδη  ομολόγων/ SNP αλλά και τα κοινοτικά κονδύλια).
- Την επίσημη εκκίνηση των διαπραγματεύσεων  (επί της αρχής έγκριση) για το νέο δάνειο και πρόγραμμα μέσα από απόφαση του Eurogroup και του ESM που ακολούθησε, όπως προβλέπεται, τις εγκρίσεις των κοινοβουλίων.

Τα επόμενα βήματα
Επί της ουσίας, η κυβέρνηση βρίσκεται ακόμη στην… αφετηρία. Υπό πολύ δύσκολες κοινοβουλευτικά συνθήκες εγκρίθηκε την προηγούμενη Τετάρτη από την Βουλή η συμφωνία μαζί με τα 4 προαπαιτούμενα που είχαν συνδεθεί με τα 7,16 δις ευρώ της "γέφυρας" και με την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων.
Μάλιστα, σύμφωνα με έγγραφο των θεσμών που αποκαλύπτει το " Κεφάλαιο" υπάρχουν "ουρές" στις νομοθεσίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν τις επόμενες ημέρες ειδικά στο σκέλος του ασφαλιστικού αλλά και του πανίσχυρου Δημοσιονομικού Συμβουλίου.
Από Δευτέρα, στις παραπάνω "ουρές" προστίθενται τα νέα προαπαιτούμενα: η κάθοδος της τρόικας στην Αθήνα, η πρόταση για την αποπολιτικοποίηση του Δημοσίου,  το δεύτερο πακέτο εφαρμοστικών (διάσωση τραπεζών, κώδικας πολιτικής δικονομίας) μαζί με την διαμόρφωση όλου του πλαισίου πολιτικής για απελευθέρωση αγορών, επαγγελμάτων  αλλά και δημιουργίας του νέου πανίσχυρου ταμείου ρευστοποίησης 50 δις ευρώ.

Οι συστάσεις
Το   Eurogroup την Παρασκευή "επαναεπιβεβαίωσε ότι οι κίνδυνοι μη ολοκλήρωσης ομαλώς των διαπραγματεύσεων για νέο δάνειο από το ESM  παραμένουν πλήρως στην Ελλάδα".
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Vladis Dombrovskis  τόνισε  ότι υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε να επιτευχθεί  συμφωνία μέχρι το β΄ μισό του Αυγούστου και προανήγγειλε την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις και να συνταχθεί το 3ετές MOU. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι  ο ESM θα προετοιμάσει πρόταση δανειακής σύμβασης (Financial Assistance Facility Agreement-  FFA).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου