Google+ To Φανάρι : ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ στις τράπεζες!

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ στις τράπεζες!

Μετά τα 900.000.000 της ΕΚΤ δεν αλλάζει το όριο αναλήψεων σε ΑΤΜ αλλά θα μπορούν να γίνουν αθροιστικά
Την ερχόμενη Δευτέρα ή το αργότερο την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ανοίξουν όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών, μετά τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αυξήσει (ύστερα από τρεις εβδομάδες ταλαιπωρίας) το όριο του Εκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) και να...
στείλει με τα αεροπλάνα της 900.000.000 ευρώ στην Αθήνα ώστε να ενισχυθούν οι ελληνικές τράπεζες για μια εβδομάδα.

Επισήμως, η τραπεζική αργία παρατάθηκε μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή. Εως τότε διατηρείται το καθημερινό όριο ανάληψης των 60 ευρώ ανά κάρτα από τα ΑΤΜ. Οι πληροφορίες, όμως, αναφέρουν:
  • Από τη Δευτέρα θα ανοίξουν όλα τα υποκαταστήματα
  • Θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να πραγματοποιούν και σωρευτικά τις αναλήψεις των 60 ευρώ (που διακινούνται ανά ημέρα) καταρχάς σε εβδομαδιαία βάση.
Αυτό σημαίνει ότι με το άνοιγμα των τραπεζικών καταστημάτων εάν κάποιος δεν σηκώσει τα 60 ευρώ τη μία ημέρα, θα μπορεί να πάρει από το ΑΤΜ ή από τα γκισέ 120 ευρώ τη δεύτερη ημέρα ή 180 ευρώ την τρίτη κ.ο.κ. Στην ίδια λογική, θα μπορεί κάποιος μια φορά την εβδομάδα να τραβήξει από τον λογαριασμό του το ποσό των 420 ευρώ που αντιστοιχεί σε επτά ημέρες.

Περιορισμοί
Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι οι περιορισμοί στις αναλήψεις και στην τραπεζική λειτουργία (capital controls) θα διαρκέσουν για μεγάλο διάστημα.

Εντούτοις, οι ελληνικές τράπεζες θεωρούν σημαντική εξέλιξη την αύξηση του ELA κατά 900.000.000 ευρώ που αποφάσισε η ΕΚΤ, διατηρώντας όμως αμετάβλητο το ύψος του «κουρέματος» των ενεχύρων. Ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να ενεργεί υπό την υπόθεση ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και πως έχει ενημερωθεί ότι θα αποπληρωθούν κανονικά τη Δευτέρα τα ομόλογα που λήγουν. Για τα capital controls είπε ότι προστατεύουν τους καταθέτες και πως είναι προς όφελος της οικονομίας να διαρκέσουν όσο το δυνατόν λιγότερο.
Στέλιος Κράλογλου
Η «δημοκρατία» έβαλε φρένο στους (παράλογους) τόκους υπερημερίας!
Το... αυτονόητο κατάλαβαν οι τράπεζες και μετά την παρέμβαση της «δημοκρατίας» αποφάσισαν να σταματήσουν να επιβαρύνουν τους πελάτες τους (για όλη τη διάρκεια της τραπεζική αργίας) με τόκους υπερημερίας για εκπρόθεσμες πληρωμές δόσεων σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Αρκετοί πελάτες τραπεζών διαμαρτύρονταν διότι κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας οι τράπεζες χρέωναν με τόκους υπερημερίας από 15% έως 17% τις εκπρόθεσμες πληρωμές δόσεων των πιστωτικών καρτών. Παρόμοια ήταν και η επιβάρυνση των καταναλωτικών δανείων, με το επιτόκιο να φθάνει το 19%. Και όλα αυτά όταν το Δημόσιο είχε σταματήσει να βάζει προσαυξήσεις για καθυστερημένες πληρωμές. Οι τράπεζες πρόσφατα ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να χρεώνουν με τόκους υπερημερίας καθ' όλη τη διάρκεια της αργίας.
Χάος και ταλαιπωρία στα γκισέ
Ταλαιπωρία και εκνευρισμός παρατηρούνται αυτές τις ημέρες σε πολλά από τα υποκαταστήματα των τραπεζών που λειτουργούν, καθώς έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα σύμφωνα με τα οποία οι τραπεζικοί υπάλληλοι δεν πραγματοποιούν όλες τις συναλλαγές, που κανονικά έχουν απελευθερωθεί. Βάσει όσων έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών, πλέον στα γκισέ των τραπεζών ιδιώτες και επιχειρήσεις μπορούν να πραγματοποιούν διευρυμένες συναλλαγές, όπως εξόφληση οφειλών προς τράπεζες (πληρωμές δόσεων πιστωτικών καρτών και δανείων), προς ασφαλιστικές εταιρίες, ΔΕΚΟ κ.ά. Σε πολλά υποκαταστήματα οι υπάλληλοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να κάνουν όλες τις συναλλαγές, δημιουργώντας σύγχυση στους πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, επιτρέπεται η μεταφορά ποσών από λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως σε άλλο αντίστοιχο λογαριασμό, ο οποίος όμως τηρείται στην ίδια τράπεζα. Επιτρέπονται και οι καταθέσεις σε ήδη υφιστάμενους τραπεζικούς λογαριασμούς. Δεν επιτρέπεται, ωστόσο, το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών ή η προσθήκη συνδικαιούχου σε ήδη υφιστάμενο λογαριασμό.
Απολύθηκαν 20 στελέχη που έκαναν αναλήψεις σε περίοδο capital control
Με απόλυση τιμωρήθηκαν 20 τραπεζικά στελέχη, επειδή κατάφεραν να κάνουν αναλήψεις ύψους 1.000 - 2.000 ευρώ ημερησίως, παρά το γεγονός ότι είχε επιβληθεί η τραπεζική αργία. Τα συγκεκριμένα στελέχη εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι, ενώ τα capital controls επιβλήθηκαν στις 29 Ιουνίου, δύο ημέρες μετά, την 1η Ιουλίου, άνοιξαν συγκεκριμένα υποκαταστήματα τραπεζών, για να εξυπηρετήσουν συνταξιούχους που δεν μπορούσαν να κάνουν αναλήψεις από τα ATM. Τα στελέχη αυτά αξιοποίησαν, ώσπου να εντοπιστούν, τα ανοιχτά υποκαταστήματα για να καταφέρουν να κάνουν αναλήψεις πολύ υψηλότερες από το όριο που είχε τεθεί.

Ομως οι εργαζόμενοι που προέβησαν σε αυτό το ιδιότυπο «ριφιφί» εντοπίστηκαν από εσωτερικούς ελέγχους, οι οποίοι διενεργήθηκαν από αρμόδια στελέχη των τραπεζών, και έτσι κλήθηκαν σε απολογία. Μετά τη διαπίστωση της κραυγαλέας παρανομίας καταγγέλθηκε με συνοπτικές διαδικασίες η σύμβασή τους και απολύθηκαν.

Αξίζει να επισημανθεί ότι μετά τη γνωστοποίηση της κομπίνας στο εσωτερικό των τραπεζών έγιναν εκτεταμένοι έλεγχοι σε όλους τους τραπεζικούς ομίλους, για να διαπιστωθεί εάν άλλα στελέχη είχαν διαπράξει ανάλογες παραβάσεις. Μάλιστα, υπήρξε εσωτερική ενημέρωση στο σύνολο του προσωπικού των τραπεζών που εργάστηκε στα ανοιχτά υποκαταστήματα, για να αποφευχθεί ανάλογο ατόπημα, καθώς όποιος παραβιάσει τους περιορισμούς των τραπεζικών συναλλαγών θα απολυθεί.
Γιούνκερ: Ξενύχτησε περιμένοντας τι θα αποφασίσει η Βουλή
Εως τις 3 το πρωί έμεινε ξύπνιος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως είπε, παρακολουθώντας στην τηλεόραση από τις Βρυξέλλες τη συνεδρίαση της ελληνικής Βουλής που αποφάσιζε την ψήφιση του πρώτου προαπαιτούμενου νομοσχεδίου, ενώ την επομένη το πρωί ταξίδευε για Λευκωσία. Στη συνέντευξη που παραχώρησε το χθες μεσημέρι, μετά το γεύμα που παρέθεσε στους ηγέτες Αναστασιάδη και Ακιντζί, ο πρόεδρος της Κομισιόν αποκάλυψε ότι παρακολουθούσε τη συνεδρίαση με αγωνία, χωρίς να καταλαβαίνει, άκουγε όμως μερικές στιγμές το όνομά του, ενώ το αποτέλεσμα έφτασε στο κινητό του με SMS.

Μάλιστα, αστειευόμενος, είπε ότι με τόσες διαπραγματεύσεις που έχει κάνει με τους Ελληνες θα έπρεπε να μιλά ελληνικά, «αλλά δεν είχα τον χρόνο να μάθω και ελληνικά»!
Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ στις δηλώσεις του έπλεξε το εγκώμιο της Κύπρου για την πρόοδο που έχει σημειώσει στον οικονομικό τομέα, «καρφώνοντας» την Αθήνα για τη στάση της όλα τα τελευταία χρόνια στις μεταρρυθμίσεις. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, που πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσκεψη στη Λευκωσία, είχε κατ' ιδίαν επαφές με τον Ν. Αναστασιάδη, τον Μ. Ακιντζί, τον μεσολαβητή Ε. Μ. Αϊντε, ενώ σήμερα απευθύνει ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η Ε.Ε. για την ώρα «βγάζει απέξω την ουρά της» στο Κυπριακό.
Ν. Σταυρουλάκης
Νέες περικοπές για 120.000 συνταξιούχους
Οσοι υπέβαλαν αίτηση μετά την 1/1/2015 θα βγουν χαμένοι
Ανατροπή της «τελευταίας στιγμής» προκαλεί νέες περικοπές στις συντάξεις, αφού το τελικό ποσό που θα λάβουν όσοι έχουν υποβάλει από 1/1/15 και μετά αίτηση συνταξιοδότησης θα προκύψει με τον νέο τρόπο υπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 120.000 εργαζόμενοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ήδη από το 2010, αλλά δεν έσπευσαν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης έως 31/12/2014, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μειωμένη σύνταξη έως 1% σε σχέση με το ποσό που είχαν υπολογίσει ότι θα λάμβαναν. Η αλλαγή σημειώθηκε λίγες ώρες πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους δανειστές, με κατάθεση σχετικής τροπολογίας.

Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο θα ισχύει για όλους τους συνταξιούχους ο παλιός τρόπος υπολογισμού και θα εφαρμόζεται στο διάστημα του εργασιακό βίου που έχει προκύψει έως 31/12/2010. Για το διάστημα από την 1/1/2011 και μετά θα ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού, ο οποίος περιλαμβάνει το αναλογικό κομμάτι αλλά και εκείνο της βασικής και εγγυημένης από το κράτος σύνταξης. Πρακτικά, για το τρέχον έτος η επιβάρυνση που θα προκύψει στους νέους συνταξιούχους θα κυμανθεί στα επίπεδα 0,5% - 1% το πολύ. Για το διάστημα έως το 2020 η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν θα υπερβούν το 1,8%. Ομως, από το 2021 έως το 2030 οι μειώσεις θα ανέλθουν στο 4,5% για να φτάσουν στο 7% την περίοδο από το 2031 έως το 2045.

Δημόσιο: Καμία ποινή για τα ληξιπρόθεσμα
Καμία χρηματική ποινή δεν πρόκειται να επιβληθεί σε όσους φορολογουμένους αδυνατούν να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους προς το Δημόσιο καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου της τραπεζικής αργίας.
Οπως διευκρινίστηκε χθες από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στις οφειλές, των οποίων οι προθεσμίες εξόφλησης έχουν λήξει ή πρόκειται να λήξουν σε ημέρα τραπεζικής αργίας, δεν θα προστεθεί καμία επιβάρυνση με τόκους, πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής όσο διαρκεί η συγκεκριμένη αργία. Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση ισχύει και για τις προθεσμίες καταβολής των παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, όπως ο ΦΠΑ και ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών.
Οι ίδιες οι προθεσμίες καταβολής δόσεων βεβαιωμένων οφειλών, είτε μη ληξιπρόθεσμων είτε ληξιπρόθεσμων και ρυθμισμένων, οι οποίες πρόκειται να λήξουν ή έτυχε να λήξουν ήδη, κατά τη διάρκεια της περιόδου της τραπεζικής αργίας, παρατείνονται αυτόματα μέχρι και την τρίτη εργάσιμη μέρα μετά τη λήξη της αργίας, όποτε κι αν επέλθει αυτή.
Εγκρίθηκαν 819.900.000€ για αναγκαίες εισαγωγές
Το ποσό των 819.900.000 ευρώ εκταμιεύτηκε από το τραπεζικό σύστημα για ειδικές και επείγουσες υποχρεώσεις πληρωμών, με παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών. Οι σχετικές εγκρίσεις δόθηκαν από την Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, που έχει συσταθεί για να εξετάζει ειδικές περιπτώσεις πληρωμών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών, έως τις 13/07/2015 η επιτροπή πραγματοποίησε 11 συνεδριάσεις και δέχτηκε 3.243 αιτήματα. Ενδεικτικά, από το σύνολο των εκταμιεύσεων που εγκρίθηκαν:
Ποσό 22.900.000 ευρώ αφορά νοσήλια, φάρμακα και ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό.
Ποσό 59.800.000 ευρώ αφορά τρόφιμα, πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας τροφίμων καθώς και ζωοτροφές.
Ποσό 195.800.000 ευρώ αφορά εισαγωγή πετρελαιοειδών και ενέργειας καθώς και λοιπών ενεργειακών προϊόντων.
Ποσό 291.900.000 ευρώ αφορά λοιπά προϊόντα και υπηρεσίες για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Ενδεικτικά: Πληρωμές διδάκτρων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα εξωτερικού, δαπάνες εθνικής άμυνας, ναυτιλιακές δαπάνες, δαπάνες αεροπορικών εταιριών, δαπάνες άγονων γραμμών και προϋποθέσεις χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό για την κάλυψη των πρώτων αναγκών τους.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου