Google+ To Φανάρι : Τα φυτά που μπορούν να σκοτώσουν τα κατοικίδια

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Τα φυτά που μπορούν να σκοτώσουν τα κατοικίδια

Είναι πανέμορφα, μοσχοβολούν και μας φτιάχνουν τη διάθεση. Σε περίπτωση όμως που στον κήπο μας κάνει βόλτες ένα κατοικίδιο, μπορεί να γίνουν αιτία δυσάρεστων περιπετειών. Από την μπιγκόνια μέχρι την αγράμπελη και από τις ντάλιες μέχρι τα γεράνια, είναι δεκάδες τα δημοφιλή λουλούδια και φυτά που μπορεί να αποβούν τοξικά σε περίπτωση που τα καταπιούν οι γάτες και οι σκύλοι. Ειδικά τα κουτάβια διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, επειδή είναι από τη φύση τους πολύ παιχνιδιάρικα αλλά και μικρόσωμα....

Η λίστα «υψηλού κινδύνου» που κατάρτισε ο νικητής της περιβόητης Εκθεσης Λουλουδιών του Chelsea του Λονδίνου Ιαν Ντρίμοντ μπορεί να αποτελεί χάρμα οφθαλμών, ωστόσο περιλαμβάνει 34 άκρως δηλητηριώδη φυτά, τα οποία μπορούν να βρεθούν σε όλους τους κήπους, στα πάρκα και τα φυτώρια. Οταν τα συγκεκριμένα φυτά φαγωθούν από τα κατοικίδια, μπορεί να τους προκαλέσουν από έντονη σιελόρροια μέχρι πόνους στην κοιλιά, αλλά και θανατηφόρα ζημιά στο νευρικό σύστημα, στα νεφρά και στο ήπαρ.
«Αυτή την εποχή όλοι ασχολούμαστε περισσότερο με τον κήπο μας. Ολοι πηγαίνουν σε φυτώρια για να προμηθευτούν φυτά, οπότε οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων θα πρέπει να αποφεύγουν τα γεράνια, τον ταγέτη (τσετσέκι) και τις ντάλιες, και να προτιμήσουν ηλίανθους, ζέρμπερες, αφρικανικές μαργαρίτες και φούξιες» αντιπροτείνει η Βρετανίδα τηλεοπτική κηπουρός Τσάρλι Ντίμοκ.
«Δεν λέμε στον κόσμο να μπει στον κήπο του και να τα ξεριζώσει όλα. Αυτό που λέμε είναι ότι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν το κουτάβι τους μασουλήσει φύλλα από κάποιο από τα επικίνδυνα φυτά , θα πρέπει να το σταματήσουν εγκαίρως και να το παρακολουθήσουν για τυχόν συμπτώματα» εξηγεί η Ντίμοκ.
Συμβουλές
Σε περίπτωση που ο σκύλος ή η γάτα σας καταπιεί κάποιο από τα τοξικά φυτά, φροντίστε να ξεπλύνετε το στόμα του με τρεχούμενο νερό και για να του προκαλέσετε εμετό δώστε του οξυζενέ (όχι αυτό της βαφής μαλλιών) σε αναλογία ένα κουταλάκι για κάθε επτά κιλά βάρους ή ενεργό άνθρακα, το λεγόμενο «καρβουνάκι». Σε κάθε περίπτωση, συζητήστε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με το ποια θα πρέπει να είναι τα πρώτα βήματά σας σε μια τέτοια περίπτωση, ώστε να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου