Google+ To Φανάρι : Και πού είμαστε ακόμα!

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Και πού είμαστε ακόμα!

Οι κόκκινες τηλεφωνικές γραμμές και το διαπραγματευτικό τρίγωνο της αμαρτίας

 Μαρία Τσολακίδη
 Ο Έλληνας πρωθυπουργός πραγματικά πέρασε σε ένα άλλο επίπεδο τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Από τις κόκκινες γραμμές περάσαμε στις τηλεφωνικές γραμμές. Πριν αρχίσουν οι συζητήσεις και κατά την διάρκεια αυτών για την ελληνική πορεία από το Brussels Group, ο κύριος Τσίπρας μίλησε τηλεφωνικά τόσο με την κ. Λαγκάρντ, όσο και και με την κ. Μέρκελ για το πως θα επιτύχουν μία ομαλή πρόσβαση από την αξιολόγηση στην νέα συμφωνία. ...
Ενώ οι υπουργοί της κυβέρνησης Δραγασάκης και Τσακαλώτος βρισκόταν στην Φραγκφούρτη κάνοντας μεγάλο ντόρο για τον κίνδυνο μη ρευστότητας στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός έλυσε το θέμα πάλι μέσω ενός τηλεφωνήματος. Μίλησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, κ. Γιούνκερ και αυτή την φορά η πρωτοτυπία στις διπλωματικές σχέσεις και διαπραγματεύσεις ήταν μοναδική. Έβγαλαν από κοινού δελτίο τύπου για το τι συμφώνησαν μέσω τηλεφώνου.

Το καινούργιο φρούτο: Θεσμοί Αγοράς

Μέσα από το δελτίο τύπου μαθαίνουμε ότι η σκληρή ευρωπαϊκή πλευρά και η ελληνική ανένδοτη πλευρά τα "βρήκαν" χωρίς όμως να αναλύσουν στο δελτίο τύπου τι ακριβώς σημαίνει η παράγραφος "συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα". Οι διαχειριστές της αγοράς (επενδυτές και τράπεζες) ξαφνικά για την "αριστερή" κυβέρνηση έγιναν θεσμοί και μάλιστα θα διαδραματίσουν έναν υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Πλέον, δεν θα καθορίζονται η ποιότητα, οι μισθοί και η δημιουργία θέσεων εργασίας βάση της πολιτικής της κυβέρνησης αλλά βάση των "θεσμών της αγοράς". Ειδικά με το Πακέτο Γιούνκερ μέσω της Αναπτυξιακής Ευρωπαϊκής Τράπεζας καταλάβαμε ποιος θα είναι ο Θεσμός της Εργασίας στην Ελλάδα μετά τις υπογραφές που θα πέσουν στο τραπέζι των παζαριών πακέτων και δόσεων.

Σύνταξη στο όριο της φτώχειας

Στο ίδιο δελτίο τύπου της τηλεφωνικής συνομιλίας αναφέρεται ότι Γιούνκερ και Τσίπρας έβαλαν στο τραπέζι και το θέμα των συντάξεων. "Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας". Εκ πρώτης όψεως η παράγραφος αυτή φαίνεται αθώα. Όμως ο κύριος Τσίπρας συμφωνεί με την ευρωπαϊκή πλευρά για μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις που να είναι τέτοιες ώστε να συγκλίνουν με την δημοσιονομική βιωσιμότητα, η οποία έχει πέσει σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία στο επίπεδο της πτώχευσης. Γι΄αυτό κλείνουν την παράγραφο με την φράση "αποφυγή της φτώχειας της τρίτης ηλικίας". Άρα, το θέμα των συντάξεων έχει μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και οι αποφάσεις που θα παρθούν για αυτές θα είναι παράλληλες με την βιωσιμότητα του χρέους της χώρας. Αν το χρέος δεν είναι βιώσιμο τότε οι συντάξεις θα πρέπει να είναι ανάλογες με το όριο προ πτώχευσης. Μόνο που ούτε η ελληνική πλευρά, ούτε η ευρωπαϊκή πλευρά έχει δώσει το ποσό με το οποίο ένας πολίτης κρίνεται φτωχός ή οριακά φτωχός.

Το τρίο που καίει

Οι χαριτομενιές του κυρίου Τσίπρα μετά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον κ. Γιούνκερ και με τον κ. Ολάντ, δείχνουν ότι πραγματικά τα "παιδία κοροϊδεύει" με την αγωνία εκατομμυρίων Ελλήνων που αυτή την στιγμή απειλούνται με δημοψηφίσματα και με νέα μέτρα, τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από τους δανειστές. Το σχόλιο προς τους δημοσιογράφους για τις τηλεφωνικές επαφές που είχε με ευρωπαίους ηγέτες ήταν: "Και πού είστε ακόμα!"
Σίγουρα ο ελληνικός λαός δεν ξέρει που είναι τώρα και από ό,τι φαίνεται από την κοινή ανακοίνωση της Ε.Ε, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για την πορεία των διαπραγματεύσεων δεν θα ξέρει που είναι και την επόμενη ημέρα της αξιολόγησης του προγράμματος. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται τον ίδιο στόχο: να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.
Οι Θεσμοί θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά και από κοινού προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου. Και οι τρεις Θεσμοί εργάζονται σκληρά για την επίτευξη συγκεκριμένης προόδου στις 11 Μαΐου». Όσο λοιπόν ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλάει στα τηλέφωνα, οι Θεσμοί "εργάζονται" για τους στόχους τους, με δύο σημαντικά θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (όπως μάθαμε από το δελτίο τύπου μετά την τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα-Γιούνκερ): Εργασιακά και συντάξεις.
 Η σοβαρότητα του πρωθυπουργού προς τον ελληνικό λαό για το θέμα των διαπραγματεύσεων που αφορά την ζωή του Έλληνα και όχι την πολιτική καριέρα του κ. Τσίπρα, φαίνεται στην πάσα που έδωσε προς τους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για την πορεία των συνομιλιών.
Τους πρότεινε εύθυμα να δουν την ωραία γελοιογραφία του Δημήτρη Χατζόπουλου στην Καθημερινή.
 Μπορεί ο κύριος Τσίπρας να αναστατώνει τα θηλυκά όρνεα του πλανήτη, αλλά κάθεται σε καναπέ πληρωμένο από τον ελληνικό λαό. Η στάση του λοιπόν, ξεπερνά την έμπνευση για γελοιογραφία και φτάνει στο παγκόσμιο όριο της γελοιότητας.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου