Google+ To Φανάρι : Τι σημαίνει δημοψήφισμα; Δημοψήφισμα για το ευρώ, λέει η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να υπάρξει.

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Τι σημαίνει δημοψήφισμα; Δημοψήφισμα για το ευρώ, λέει η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να υπάρξει.

Έτσι, αφού δεν διέψευσε το δημοψήφισμα γενικότερα, αλλά μόνο το ερώτημα για παραμονή ή μη της χώρας στο ευρώ, καλό είναι να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας το ενδεχόμενο το Μαξίμου, εάν πέσει σε... τοίχο στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές, να ζητήσει λαϊκή απόφαση. Ποιο θα είναι το ερώτημα;
Άγνωστο. Είναι βέβαιο όμως ότι το ερώτημα θα πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από σαφές και να επιδέχεται μια πολύ απλή απάντηση με ένα ναι ή ένα όχι. Το ερώτημα λοιπόν, έτσι όπως διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες θα αφορά στην αναστολή του προεκλογικού προγράμματος της κυβέρνησης και τη συνέχιση των μνημονιακών επιταγών. Αυτό βέβαια ακούγεται κάπως γενικόλογο αλλά είναι δουλειά της κυβέρνησης να διατυπώσει το ερώτημα.

Από εκεί και πέρα όμως τι θα συμβεί; Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τι ρόλο θα παίξει; Σε κάθε περίπτωση είτε ηθικά, είτε νομικά το δημοψήφισμα είναι δεσμευτικό.

Επίσης η κυβέρνηση, αλλά και τα άλλα κόμματα, θα πρέπει να λάβουν σαφή θέση υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης. Εάν ο λαός αποφασίσει (για παράδειγμα) τήρηση του μνημονίου και έτσι όχι ρήξη με τους εταίρους η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να το πράξει.

Με την κυβέρνηση να έχει λάβει την αντίθετη άποψη τίθεται το εξής ζήτημα. Η κυβερνητική πλειοψηφία θα βρεθεί σε ένα μια ανάλογη περίπτωση σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Θα έχει πολύ πρόσφατη εντολή διακυβέρνησης, αλλά ακόμη πιο πρόσφατη εντολή τουλάχιστον για αναστολή του προγράμματος.

Παράλληλα ο λαός θα έχει πει όχι στις θέσεις της και έτσι ηθικά τουλάχιστον θα έχει χάσει τη δεδηλωμένη. Η δεδηλωμένη είναι ζήτημα της Βουλής και τυπικά να μην τεθεί ανάλογο ζήτημα ωστόσο η κυβέρνηση θα είναι αναγκασμένη πλέον να προσφύγει εκ νέου σε εκλογές. Με λίγα λόγια η χώρα θα μπει σε διπλή περιπέτεια.

Αρχικά με ερώτημα που επί της ουσίας θα έχει να κάνει με την πορεία της χώρας εντός του ευρώ (άσχετα από το εάν αυτό θα είναι το ερώτημα) και στη συνέχεια σε εκλογική αβεβαιότητα.

Εάν αυτό συμβεί σε μια περίοδο κοντά στη λήξη του τετραμήνου της παράτασης τότε μιλάμε για μια περίοδο κατά την οποία η χώρα θα έχει εξαντλήσει κάθε οικονομικό απόθεμα και όλα τα παραπάνω θα έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία.

Όλα αυτά οδηγούν πολλούς στο συμπέρασμα πως οι δηλώσεις περί δημοψηφίσματος ή νέας προσφυγής σε κάλπες δεν είναι παρά ένα διπλωματικό τρικ ή ένα μέτρο πίεσης προς εταίρους και δανειστές.

Το θέμα βέβαια είναι ότι όλα τα παραπάνω τα γνωρίζουν και τα αντιλαμβάνονται και οι εταίροι και δανειστές της χώρας και το ερώτημα είναι σε τι εξυπηρετούν...

newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου