Google+ To Φανάρι : «Submission» η Δεσποτισμός!!

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

«Submission» η Δεσποτισμός!!


Τον αμφιλεγόμενο συγγραφέα Μισέλ Ουελμπέκ (θεωρείται από τις αιρετικές φωνές στην σύγχρονη γαλλική λογοτεχνία και ανήκει στην "ανανεωτική" τάση του γαλλικού μυθιστορήματος) είχε στο τελευταίο του πρωτοσέλιδο πριν την τραγωδία, το περιοδικό Charlie Hebdo.
Το τελευταίο βιβλίο του Ουελμπέκ, κυκλοφόρησε χθες στη Γαλλία με θέμα τη νίκη μουσουλμάνου προέδρου στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, το 2022. Το περιοδικό είχε σκιτσάρει τον συγγραφέα ως μάγο και είχε τον τίτλο «οι προβλέψεις του μάγου Ουελμπέκ»...

Με τα λεπτά, γκρίζα μαλλιά του, με τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια του και τα αδιάβροχα του, ο Μισέλ Ουελμπέκ μοιάζει με ένα σκιάχτρο, ή με έναν από τους ανήθικους, εμμονικούς με το σεξ ανθρώπους των αμφιλεγόμενων μυθιστορημάτων του.

Τα βιβλία του Μισέλ Ουελμπέκ μιλούν για τη βαθιά αποξένωση της γαλλικής κοινωνίας. Περιγράφουν σκηνές αυνανισμού, σεξουαλικού τουρισμού σε εξωτικές χώρες, και δολοφόνων μουσουλμάνων.

«Ο σπουδαιότερος Γάλλος συγγραφέας μετά τον Καμί»

Είναι ανησυχητικό να σκεφτεί κανείς ότι ο Ουελμπέκ είναι ο πιο διάσημος συγγραφέας εκτός της Γαλλίας. Του απονεμήθηκε το υψηλότερο λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας, το Βραβείο Γκονκούρ, το 2010. Ο Αλμπέρ Καμύ πρέπει να στριφογύριζε στον τάφο του, όταν ο αμερικανός εκδοτικός οίκος του Ουελμπεκ, Random House, τον περιέγραψε ως «τον πιο σημαντικό Γάλλο μυθιστοριογράφο από τον Καμί».

Προβλέπει μουσουλμάνο πρόεδρο στη Γαλλία το 2022

Το έκτο μυθιστόρημα του Ουελμπέκ, «Submission» (Υποταγή), το οποίο πωλείται από χθες στη Γαλλία, αντικατοπτρίζει την εμμονή της Γαλλίας με το Ισλάμ σε ένα αναιδές, φουτουριστικό πολιτικό μυθιστόρημα επικεντρωμένο σε δύο από τα αγαπημένα του θέματα: τη θρησκεία και τις γυναίκες.

«Με χειρουργική ακρίβεια, ο Ουελμπεκ ανατέμνει το κοινωνικό σώμα ενός κόσμου που αγωνιά, πραγματοποιώντας εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς χωρίς αναισθησία, προκειμένου να αποκαλύψει τους πιο βαθιά θαμμένους φόβους και φαντάσματα», γράφει ο κριτικός λογοτεχνίας της Libération εφημερίδας Πατρίς Λοκμάν.
Οι αντιδράσεις

Οι κριτικοί με τη σειρά τους αναρωτήθηκαν αν η Υποταγή είναι ένα μυθιστόρημα υπέρ ή κατά του ισλάμ ή απλώς μια προκλητική λογοτεχνική υπέρβαση του Ουελμπέκ, ο οποίος αρέσκεται να προκαλεί. Ήταν ο ίδιος, άλλωστε, που το 2001 είχε χαρακτηρίσει το Ισλάμ στο περιοδικό Lire ηλίθια θρησκεία.

Ο συγγραφέας Εμανουέλ Καρέρε, με άρθρο του στη Le Mondeυπερασπίστηκε το βιβλίο γράφοντας ότι «οι προβλέψεις του Ουελμπέκ ανήκουν στην ίδια οικογένεια προφητικών μυθιστορημάτων του 20ού αιώνα που έδωσαν οι Τζορτζ Οργουελ και Αλντους Χάξλεϊ.

Κάποιοι άλλοι ισχυρίστηκαν ότι το βιβλίο αποτελεί βούτυρο στο ψωμί του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου και αποτελεί το καλύτερο «χριστουγεννιάτικο δώρο» για την επικεφαλής του Μαρίν Λεπέν.

Ωστόσο ο ίδιος ο συγγραφέας απάντησε: «Δεν είναι κάτι που το χρειάζεται. Τα πάντα δουλεύουν ρολόι για αυτήν. Δε νομίζω ότι το βιβλίο αυτό θα αλλάξει την μοίρα της. Δεν βλέπω να υπάρχουν παραδείγματα που ένα μυθιστόρημα άλλαξε την ιστορία. Άλλα πράγματα την αλλάζουν, όπως τα δοκίμια ή το μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά όχι οι νουβέλες».

Παράλληλα, ο Ουελμπέκ είπε ότι το βιβλίο του δεν εμφανίζει την εξτρεμιστική πλευρά του Ισλάμ, αλλά τις πιο απαλές αποχρώσεις που μπορούμε να φανταστούμε.

Σε ερώτηση αν αποδέχεται τη θεωρία γύρω από την κυριαρχία του Ισλάμ στην Ευρώπη απαντά:

«Στο βιβλίο μου δεν υπάρχει ίχνος μεταναστευτικού ζητήματος. Δεν είναι αυτό το θέμα. Εγώ περιγράφω ότι η καταστροφή της φιλοσοφίας συνέβη από τον Διαφωτισμό - κάτι που δεν το γνωρίζουν παρά ελάχιστοι».

«Αντίθετα ο καθολικισμός πηγαίνει πολύ καλά. Θα υποστήριζα μάλιστα την πιθανότητα ύπαρξης μιας συμμαχίας καθολικών και μουσουλμάνων. Το είδαμε να γίνεται στο παρελθόν. Αρα μπορεί να συμβεί ξανά».
Πηγή: LaTimes, 
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου