Το 1ο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου έγινε στη Λίμα του Περού η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP20). Στα παραλειπόμενα της Συνόδου, κάποιοι ανεγκέφαλοι τύποι της Greenpeace βανδάλισαν το περίφημο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο στη Νάζκα, απλώνοντας κίτρινα ...
υφασμάτινα γράμματα για σύνθημα υπέρ των ΑΠΕ δίπλα στις γραμμές που παριστάνουν ένα κολιμπρί, σε περιοχή που δεν επιτρέπεται η πρόσβαση. Το ποδοπάτημα των γεωγλυφικών γραμμών της Νάζκα, χαραγμένων στο έδαφος πριν 1500 χρόνια, είναι αντίστοιχο με το να χαράξει κανείς το σύνθημα πάνω στα μάρμαρα της Ακρόπολης. Καθώς οι Περουβιανοί εξαγριώθηκαν για την προσβολή του εθνικού τους μνημείου, το Υπουργείο Πολιτισμού μήνυσε τη Greenpeace και ζήτησε την απαγόρευση εξόδου απ' τη χώρα των ανεγκέφαλων.
Η άστοχη ενέργεια προσέλκυσε πολλή αρνητική δημοσιότητα για τη Greenpeace, που αναγκάστηκε να την αποδοκιμάσει, να ζητήσει συγγνώμη για την προσβολή και να υποσχεθεί κάθε συνεργασία με τις Αρχές του Περού. Και, επιτέλους, την προπερασμένη Δευτέρα οι δικηγόροι της Greenpeace έδωσαν στην Εισαγγελία τα στοιχεία τεσσάρων απ' τους ενόχους (στη σχετική φωτογραφία βέβαια διακρίνονται τουλάχιστον έξι).
Ιθύνων νους της ενέργειας ήταν ο Wolfgang Sadik, ένας βετεράνος της Γερμανικής Greenpeace, αρχαιολόγος (τρομάρα του), που ανέλαβε την πλήρη ευθύνη. Άλλοι δυο ήταν επίσης μέλη της Γερμανικής Greenpeace, ο Martin Kaiser, γενικός υπεύθυνος και ο Isis Wiedemann, υπεύθυνος επικοινωνιών της Greenpeace στη Σύνοδο της Λίμα. Και οι δυο αρνήθηκαν εμπλοκή στο σχεδιασμό και την οργάνωση του εγχειρήματος. Μπορεί η Γερμανία να έβγαλε ένα Μπετόβεν κι ένα Βάγκνερ, αλλά φαίνεται πως σε κάποιους εξακολουθούν να υπάρχουν γονίδια των Ούννων ή του Γ΄ Ράιχ.
Ο τέταρτος της "παρέας" ήταν Αργεντίνος, ο Mauro Fernandez, μεταφραστής κατά τη διάρκεια της ενέργειας. Σύμφωνα με το
Bloomberg Businessweek, αυτός δικαιολογήθηκε πως "ο Sadik δεν τον ενημέρωσε πλήρως ούτε για το ευαίσθητο του χώρου της Νάζκα ούτε και για το παράνομο της πράξης". Κάτι δηλαδή σαν το "εγώ είμαι από χωριό, δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα". Η ανευθυνότητα σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια.
Η αναφορά που δόθηκε από τη Greenpeace στην Εισαγγελία δεν κατονομάζει άλλους 20 ακτιβιστές από επτά χώρες, που βοήθησαν να στηθεί η παρανοϊκή επιχείρηση. Κατά τα λοιπά η Greenpeace είχε υποσχεθεί πλήρη συνεργασία στις Περουβιανές Αρχές ...
Τον επόμενο Δεκέμβριο θα γίνει η μεγάλη Σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα στο Παρίσι και ήδη υπήρχαν σκέψεις για ακτιβιστικές ενέργειες στον Πύργο του Άιφελ, την Αψίδα του Θριάμβου ή άλλο ανάλογο μνημείο. Μετά ωστόσο τα τελευταία δραματικά γεγονότα, στο Charlie Hebdo και το εβραϊκό παντοπωλείο, το Παρίσι στρατοκρατείται κι εκείνες τις μέρες, με τις πολλές ξένες αντιπροσωπείες, τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ακόμα πιο αυστηρά. Ας ελπίσουμε πως δεν θα δούμε τους στρατιώτες να "κατεβάζουν" κάποιους νέους ανεγκέφαλους σαν μπεκάτσες.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου