«Τα τελευταία χρόνια της
ζωής του, ο Ζέλιου Ζέλεφ, προωθούσε ιδέες
της Παν-βουλγαρικής Ενότητας»
Σχετικά με το θάνατο του πρώην προέδρου της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλεφ- Желю Желев (1935-2015), αξίζει να σημειωθούν ορισμένα γεγονότα που αφορούν την πρόσφατη ιστορία των Βαλκανίων, όσον αφορά την FYROM.Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας στο πλαίσιο της προεδρίας του Ζέλεφ, ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την πολιτική οντότητα, που είναι γνωστή σήμερα ως FYROM, ή σύμφωνα με το συνταγματικό της όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας»....
Αυτό συνέβη εναντίον μιας πραγματικής απειλής για παρέμβαση του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού, ο οποίος ήταν εκ των πραγμάτων Σερβικός και ο οποίος ήταν παρών στο έδαφος των Σκοπίων μέχρι το Μάρτιο του 1992, δηλαδή, πολύ μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της μικρής αυτής βαλκανικής χώρας που αποτελείται από Βούλγαρους, Σέρβους, Αλβανούς, Έλληνες και άλλες εθνικότητες.
Το γεγονός ότι η χρήση του όρου «Μακεδόνας» δεν ήταν ασυμβίβαστη με το βουλγαρικό επεκτατισμό, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αυτό συνόδευε την απόφαση της διακυβέρνησης του Ζέλεφ, σχετικά, με την αναγνώριση αυτής της πολιτικής οντότητας.
Άλλωστε, κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Ζέλιου Ζέλεφ, προωθούσε ιδέες της Παν-βουλγαρικής Ενότητας με αρκετές- εθνικά- τουρκικές ομάδες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, θεωρώντας τες ως απόγονους των αρχαίων Βουλγάρων (περιοχή Βόλγα).
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλεφ, ‘έπεισε’ τον τότε πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μπόρις Γέλτσιν (αριστερά) να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Μακεδονία», με τη λογική, πιθανόν, να μην ‘στραφεί’ , το πρώην γιουγκοσλαβικό κρατίδιο, προς τη Δύση
Τέλος, πρέπει κανείς να γνωρίζει το γεγονός, ότι ο Ζέλιου Ζέλεφ διαπραγματεύθηκε προσωπικά την αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατία της Μακεδονίας» με το συνταγματικό της όνομα από τη Ρωσική Ομοσπονδία, επηρεάζοντας, τότε, τον πρόεδρο της , Μπόρις Γιέλτσιν.
Είναι κατανοητό ότι η Βουλγαρία επεδίωκε να δημιουργήσει μια ‘κατάσταση’ επιβεβαιώνοντας τις αποσχιστικές τάσεις των «Μακεδόνων» [Σλάβων των Σκοπίων] που ήταν αντίθετη με τη σερβική φιλοδοξία.
Ωστόσο, η Βουλγαρία δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι διακατέχονταν από ηθική προσέγγιση, με την αναγνώριση του μικρού επεκτατικού βαλκανικού κρατιδίου ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου