Google+ To Φανάρι : Σκάει η βόμβα με αυξήσεις στον χαμηλό και μεσαίο ΦΠΑ!

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Σκάει η βόμβα με αυξήσεις στον χαμηλό και μεσαίο ΦΠΑ!

Στα κάγκελα βρίσκονται οι φορείς του τουρισμού, η ΓΣΕΒΕΕ και η επιμελητηριακή κοινότητα, ζητώντας από την κυβέρνηση να μη δεχτεί τις απαιτήσεις της τρόικας για μεταβολή του χαμηλού ΦΠΑ. Παράλληλα, υπάρχει γενικότερη ανησυχία σχετικά με τις απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίοι μπορεί να ζητήσουν αυξήσεις συντελεστών και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών που έχουν τώρα ΦΠΑ 13% όπως είναι τα τρόφιμα, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, οι ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, η ιατρική περίθαλψη και τα εισιτήρια θεαμάτων....
Ας μην ξεχνάμε ότι η διατήρηση του ΦΠΑ 13% στην εστίαση έχει χαρακτηρισθεί προσωρινή.

Πράξη αυτοκτονίας χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ διαμονής στο 13%, η οποία, σύμφωνα με την ανάλυση του SETE Intelligence, θα επιφέρει απώλειες 2.500.000 αφίξεων και 3,8 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας το 2015, με όφελος μόλις 283.000.000 ευρώ.
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου η διοίκηση του ΣΕΤΕ υπογράμμισε ότι θα υπάρξει «ντόμινο αρνητικών εξελίξεων» στην τουριστική οικονομία εάν εφαρμοστεί το μέτρο που προτείνει η κυβέρνηση προς την τρόικα.

Με την αύξηση του ΦΠΑ στο 13% η τιμή του τουριστικού πακέτου (περιλαμβάνονται εκτός της διαμονής που χρεώνεται με ΦΠΑ 6,5% και άλλες υπηρεσίες) θα αυξηθεί κατά 5 μονάδες (από 8,1% σε 13%), με αποτέλεσμα «να βγούμε εκτός ανταγωνισμού», τόνισε ο Α. Ανδρεάδης. Σε άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς, ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο διαμορφώνεται σε ποσοστό 7% στην Πορτογαλία, 9% στην Κύπρο και στην Ισπανία, 10% στην Ιταλία και στη Γαλλία, 8% στην Τουρκία και 13% στην Κροατία.

Οι ζωτικής σημασίας απώλειες, εξήγησε, θα προκύψουν διότι επιβάλλοντας διπλάσιο ΦΠΑ, με υπογεγραμμένα τα συμβόλαια και συμφωνημένα τα τουριστικά πακέτα για τη σεζόν του 2015, θα υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις σε αναδιαπραγμάτευση με τους tour operators, καθιστώντας τον ελληνικό τουρισμό μη ανταγωνιστικό και σπρώχνοντας τη ροή εκατομμυρίων τουριστών στους ανταγωνιστές της Ελλάδας.
Τη ζημιά που θα υποστούν τα αστικά κέντρα υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Ρέτσος.

«Είναι ένα πλήγμα που επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά ότι πολλές από τις ρυθμίσεις και τις παρεμβάσεις της τρόικας είναι αποτέλεσμα πρόχειρης, αποσπασματικής, αντικοινωνικής και αντιαναπτυξιακής πολιτικής με καταστροφικές συνέπειες» δήλωσε ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
Με τη σειρά του ο γενικός γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Ρεκλείτης δήλωσε ότι το επιμελητήριο είναι αντίθετο σε τέτοια μέτρα και συμπλήρωσε: «Ελπίζουμε η κυβέρνηση να μην ενδώσει και να μην επιλέξει τις εύκολες λύσεις για να καλύψει τρύπες».

Ως «χαριστική βολή στον τουρισμό» περιγράφει την πρόταση ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), ενώ η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ) επισημαίνει ότι τυχόν αύξηση του συντελεστή στα ξενοδοχεία «θα επηρεάσει δυσμενώς τον περιηγητικό τουρισμό της χώρας».
Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για το θέμα ζητάει και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ).
Διαφορετική άποψη με όλους τους παραπάνω εκφράζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, που δήλωσε ότι η προωθούμενη επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 6,5% στο 13% για τις περιπτώσεις των ξενοδοχείων «all inclusive» αποκαθιστά, τρόπον τινά, την αδικία που είχε συντελεστεί το 2011.


Κεφαλογιάννη: «Κίνηση χωρίς καμία λογική»


Χωρίς να ζητηθεί επίσημα η άποψή της ως συναρμόδιας υπουργού, η Ολγα Κεφαλογιάννη εμφανίζεται προβληματισμένη για την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες τουριστικής διαμονής.
Η υπουργός Τουρισμού τόνισε σε ραδιοφωνικές της δηλώσεις πως «μια τέτοια κίνηση δεν έχει λογική», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με αυτόν τον τρόπο «θα χύσουμε την καρδάρα με το γάλα».
Η κυρία Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι ο τουρισμός είναι ο τομέας που έχει βοηθήσει περισσότερο την ανάπτυξη στην Ελλάδα, συμπαρασύροντας και τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας.
Μάλιστα, όπως είπε, «με βάση τις προκρατήσεις και τα τουριστικά πακέτα οι προβλέψεις για το 2015 είναι πάρα πολύ θετικές, ενώ μια αύξηση του ΦΠΑ θα λειτουργήσει ανασταλτικά». 
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου